Lipšicova NOVA vyzýva Roberta Fica, aby podal demisiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico
Predseda vlády SR Robert Fico. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Hnutie NOVA vyzýva Roberta Fica, aby odstúpil z funkcie predsedu vlády. Informovalo o tom tlačové oddelenie hnutia, pričom NOVA zároveň vyzýva prezidenta Ivana Gašparoviča, aby už nerozhodol o vymenovaní nového predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorého funkčné obdobie končí až po inaugurácii nového prezidenta republiky.

„V opačnom prípade jeho konanie bude zakladať podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ informovalo tlačové oddelenie Hnutia NOVA.

Všetko o prezidentských voľbách nájdete —>> TU.

Zvolenie Andreja Kisku za prezidenta predstavuje podľa hnutia nádej, že sa do verejného života vráti slušnosť, rovnováha moci a zmysel pre základnú spravodlivosť. Hnutie zároveň zdôrazňuje, že kandidatúrou na prezidenta republiky sa Robert Fico obrátil chrbtom svojim vlastným voličom, ktorí ho v roku 2012 zvolili za predsedu vlády na štyri roky.

„Pokusom o predčasný útek z funkcie premiér ukázal, že v roku 2012 podviedol krajinu. Sľuboval nesplniteľné, len aby po dvoch rokoch mohol z pozície predsedu vlády kandidovať na post hlavy štátu.

Robert Fico tak preukázal, že výsledky parlamentných volieb z roku 2012 už nie sú preňho záväzné, že už nechce byť premiérom tejto krajiny a že táto funkcia je preňho len záložným riešením v prípade neúspechu v prezidentských voľbách,“ informovalo Hnutie NOVA, podľa ktorého najvyššie ústavné funkcie nesmú byť predmetom takýchto politických hier.

Nerozumný krok

V druhom kole volieb už odovzdal hlas aj Robert Fico
Foto: SITA/Martin Havran

Tlačiť Roberta Fica k demisii je podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka veľmi nerozumný krok. Ako povedal Kaník pre agentúru SITA, podanie demisie vyhovuje najviac Ficovi samotnému. „Demisia automaticky neznamená nové voľby, ale rekonštrukciu vlády,“ povedal s tým, že Fico sa určite nevzdá pohodlnej väčšiny, ktorú má v parlamente.

Túto amatérsku chybu spravila len pravicová koalícia. Keby Fico podal demisiu do rúk Gašparoviča, ten ho opäť môže poveriť zostavením novej vlády,“ myslí si Kaník.

Fico by podľa neho mohol následne zahrať veľkorysého a ponúknuť účasť vo vláde nejakej opozičnej strane, zrejme KDH, a zároveň sa mu podarí vyšmyknúť z pasce zákona o dlhovej brzde. „Dnes je viazaný tvrdosťou tohto zákona a vo volebnom roku 2016 musí predložiť vyrovnaný rozpočet. To by znamenalo brutálne škrty, ktoré by dopadali na jeho voličov. Znamenalo by to vysokú pravdepodobnosť jeho prehry,“ konštatoval Kaník.

Po Ficovej demisii nám hrozí dlhové Eldorádo, tvrdí Kaník

Keď však Fico zostaví novú vládu, každá nová vláda je podľa Kaníka prvé dva roky neviazaná pravidlami dlhovej brzdy. „Vyšmykne sa teda z rizika, môže zvyšovať dlh a kupovať voličov. Pohodlne sa tak zotaví z drvivej prezidentskej porážky a s prehľadom vyhrá parlamentné voľby v roku 2016, pretože si voličov jednoducho kúpi,“ vyhlásil Kaník.

Preto je podľa neho veľmi nerozumné zo strany opozície nevidieť tieto súvislosti a tlačiť Fica do demisie. „Bolo by naopak dobré, aby Fico dovládol. Ak sa zo zákona vyviaže, máme dlhové Eldorádo. Nerozumiem Danielovi Lipšicovi, že navrhuje demisiu Fica,“ dodal Kaník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaRobert Fico
Firmy a inštitúcie NOVA Nová väčšina