SMK uzavrela so Smerom politický obchod, tvrdí Most-Híd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fico smer
Neúspešný kandidát na prezidenta a predseda vlády Robert Fico. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 31. marca (WEBNOVINY) – Neparlamentná Strana maďarskej komunity (SMK) podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára uzavrela pred druhým kolom prezidentských volieb politický obchod so Smerom-SD. SMK pred druhým kolom nepodporila Andreja Kisku, ale ani Roberta Fica. Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, SMK pred druhým kolom nevyzvalo k podpore Kisku.

„Urobili biznis,“ vyhlásil. Upozornil, že pol roka po voľbách do vyšších územných celkov, teda minulý týždeň, dostali zástupcovia SMK dva posty predsedov výborov v nitrianskej župe. Domov sociálnych službách v Dolných Salibách, kde býva predseda SMK József Berényi, zas z rezervy vlády dostal viac ako 200-tisíc eur. „To potvrdzuje konkrétne dohady o politickom biznise. Občania sú múdrejší ako niektorí politici,“ konštatoval Bugár.

Nezabrali ani maďarské bilbordy

Podľa podpredsedu Mostu-Híd Lászlóa Solymosa na maďarských voličov nezabrali ani bilbordy v maďarčine. „Naši voliči odmietajú konfrontačnú kampaň a potrestali snahu o koncentráciu moci i priebeh kampane. V kampani nepomohli ani maďarské bilbordy, ani odovzdávanie nedokončeného plynovodu,“ upozornil podpredseda strany.

Výhra Andrea Kisku takou prevahou znamená podľa Bugára silný a nespochybniteľný mandát. „Teší nás, že do prezidentského paláca zasadne človek, ktorý kompetencie bude využívať v prospech posilnenia demokracie. Nebude len podpisovačom vládnych návrhov,“ konštatoval Bugár.

Podľa neho sa však teraz veľa politikov bude chcieť zviesť na vlne víťazstva Kisku. „Či už niekto bude zakladať siete namiesto strán, parlamentná demokracia je založená na stranách. Nie je dôležité ako nahradiť slovo politik alebo strana, ale dôležitý je prvoradý záujem o občana. Dôležitá je činnosť a nie slová,“ konštatoval Bugár.

Príbeh porazil demagógiu

Najdôležitejší odkaz prezidentských volieb je podľa Bugára, že slušný a presvedčivý príbeh vie poraziť sociálnu demagógiu. „Ak je občan stredobodom strán alebo kandidátov, prejaví väčšiu aktivitu vo voľbách,“ povedal. Druhý odkaz podľa neho je v tom, že občania nechcú koncentráciu moci. „Fico pred dvoma rokmi sľúbil istoty, má ešte dva roky na to, aby ukázal, ako vyzerajú v podaní Smeru,“ povedal.

Most-Híd nemôže súhlasiť s výzvami niektorých opozičných politikov na demisiu vlády. „Demisia znamená aj možnosť nešetriť, nefungovala by dlhová brzda. Je pomýlené hovoriť o demisii Fica,“ povedal Bugár s tým, že politici, ktorí prichádzajú s týmito výzvami sa koncentrujú len na osobu premiéra. „Politickú kariéru Fico má dokončiť tak, aby ukázal, ako vie riešiť krízu, aby sa prejavili istoty, ktoré sľuboval. Premiér musí dokončiť svoju prácu,“ dodal Bugár.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe József Berényi
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SDSMK-MKP Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja