Ceny bytov by už nemali klesať, inflácia ich môže zdvihnúť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stavba
Foto: ilustračné, SITA

Ako sa vyvíja rezidenčný trh v tomto roku?

Čo sa týka novej výstavby, po chudobných troch rokoch dochádza k oživeniu novej výstavby. Za posledných pár mesiacov bolo začatých respektíve ohlásených niekoľko nových veľkých projektov, ktoré boli v rámci krízy pozastavené. Vyzerá to tak, že tento rok bude, čo sa týka začatia výstavby bytov v Bratislave, najsilnejší od roku 2010. Je to logické, pretože byty postavené pred krízou sa pomaly, ale isto dopredávajú a dopyt vyzerá byť stabilný, pričom je podporený historicky najnižšou cenou hypoték.

Valent
Foto: SITA

Ako sa bude trh bývania ďalej vyvíjať?

Podľa publikovaných údajov sa minulý rok predalo 2000 nových bytov, čo je stále hlboko pod 50 ročným priemerom. Priemer skolaudovaných bytov v Bratislave za 50 rokov je totiž 3200 jednotiek. Ceny bytov sú najnižšie od roku 2005 (prepočítané cez index rastu priemernej mzdy v bratislavskom kraji) a lacnejšie byty boli za posledných 10 rokov iba v jednom roku. Pridajme k tomu historicky najnižšie úroky z hypoték a je tu predpoklad vyššieho dopytu v tomto roku. Zároveň sa však zvyšuje ponuka, takže cenová hladina by mala zostať stabilná. Ako zástupca staviteľa by som rád videl mierny rast cien, ale ruku do ohňa za to nedám…

Vidíte priestor na ďalší pokles cien nového bývania?

Po pravde povedané iba v prípade zle navrhnutých a neefektívne riešených bytov. Ceny už nemajú kam klesať, poklesli už o 30-40% oproti vrcholu trhu pred krízou. Ceny pozemkov sa zreálnili, stavebné náklady už nemajú

kam klesať, financovanie z bánk je najlacnejšie za dlhé obdobie. Nákladovo už nie je kam ísť. Taktiež sa znížili marže developerov na bežnú úroveň dlhodobo dosahovanú v západnej Európe. Je len otázkou času, kedy začne inflácia tlačiť ceny bytov pomaly ale iste nahor.

Stavebnictvo
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Aký rast mate na mysli?

Pokiaľ európsky hospodársky priestor a euro ustojí súčasnú finančnú krízu, tak v najbližších rokoch možno očakávať rast cien iba cez rast nákladov, to jest zjednodušene povedané rast o infláciu. Pokiaľ však ľudia stratia dôveru v euro, nárast cien nehnuteľností môže byť skokový. Keď padá mena, nehnuteľnosti sú jednou z mála možností ako uchovať hodnotu majetku. Samozrejme takýto vývoj nepredpokladáme.

Ako je to s financovaním projektov cez banky?

Chvalabohu sú banky konzervatívnejšie ako pred krízou, veď časť realitnej bubliny ide aj na vrub vysokej dostupnosti úverových zdrojov. Dnes nie je ľahké banku presvedčiť, aby financovala projekt. Projekt musí

spĺňať náročné kritériá a developer potrebuje aj väčšiu časť vlastných zdrojov. Pre trh je to dobré, každý nepodarený projekt znižuje dôveru voči celému sektoru.

Ako sa dá stavebníctvo oživiť?

Trhu bývania by určite prospelo zníženie DPH na malometrážne byty, ako je to napríklad v Českej republike. Ale takýto krok pri súčasnom stave štátnych financií asi nemožno očakávať.

Môže stavebníctvo naštartovať aj iné odvetvia?

Určite áno, stavebníctvo je veľkým zamestnávateľom v ekonomike, a aj veľkým odberateľom materiálov. Takže ak sa stavebníctvu bude dariť lepšie, celá ekonomika to pozitívne pocíti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať