DZURINDA: Spolupráca SDKÚ a Smeru je ako spojiť vodu a oheň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikulas dzurinda
Foto: SITA/Nina Bednáriková

Je strana Smer-SD pre vás stále stranou ľavicových populistov?

Na predčasných voľbách boli absolútnou mierou zainteresované dve politické strany. SaS, ktorá vládu povalila a Smer-SD, ktorá si vypýtala veľkú politickú cenu. Vypýtala si za podporu veci, ktorá je dôležitá pre Slovensko, predčasné parlamentné voľby. Keď počúvam recepty, ktoré dnes ponúka Smer-SD, tak musím vyjadriť ľútosť, že znovu ide o lacné, nepravdivé, populistické prístupy.

Ktoré vy odmietate.

Pochopiteľne. Dnes nie je veľmi z čoho rozdávať. Ani trináste, ani štrnáste dôchodky. Dnes nie je doba ani na šrotovné, ani na ďalšie rozhadzovanie peňazí. Dnes je doba na zodpovednú politiku. Dnes je doba, kedy sa od politikov žiada, aby sme sa nebáli urobiť to, čo je potrebné. Aby sme mali odvahu a morálku urobiť to, čo je treba. Podobne ako to bolo po roku 1998, keď Slovensko bolo politicky izolované. Tak ako sme to dokázali vtedy, tak ako sme v priebehu niekoľkých rokov vymazali integračné manko a reformami prilákali investície, vytvárali pracovné miesta, tak sa domnievam, že dnes je doba, ktorá volá po rovnako poctivých, odvážnych a perspektívnych riešeniach.

Tie riešenia sa nedajú po voľbách robiť so Smerom-SD?

Pokúsme sa ilustrovať ideové a politické priority oboch strán. Je Lucia Žitňanská političkou, ktorá zasiahla do rezortu justície zásadným spôsobom? Ktorá urobila mnoho zásadných zmien? Ktorá dokázala veľmi účinne zasahovať Štefana Harabina? Na druhej strane je Robert Fico najhorlivejším zástupcom Štefana Harabina? Je dnes Fico horlivým hlásateľom potreby navrátiť justíciu do stavu, keď vládol Vladimír Mečiar, alebo on? Dajte si proti sebe tieto dve tendencie. Takto by sme našli obrovské protirečenia prakticky vo všetkých oblastiach. V zahraničnej politike, ekonomike. Dnes hovorí znovu, že treba zruinovať rovnú daň a ľudí zodrať z kože, dobre ich zdaniť. Takto by sme mohli odkrývať oblasť za oblasťou a vyšlo by z toho veľmi zreteľne, že SDKÚ-DS z jednej strany a Smer-SD z druhej strany sú aj ideologicky, ideovo a programovo tak vyhranené a proti sebe stojace, že by išlo o pokus spájať vodu s ohňom. A aj politicky je pre krajinu omnoho zdravšie, keď proti sebe stoja dve ideovo a programové alternatívy, ako keď sa to všetko zleje dohromady a je z toho nejaký mačkopes.

Aj v Nemecku sa spojili socialisti s CDU a s CSU. Aj v Rakúsku sa spojili ľudovci so socialistami. Čo ak by išlo o záujem Slovenska?

V Rakúsku boli naozaj socialisti. V Nemecku robili socialisti silnejšie reformy ako teraz Angela Merkelová, u nás sme vládli spolu so Stranou demokratickej ľavice. Ale robili sme reformy. Aj keď prvá reakcia SDĽ bola, že do NATO nikdy Slovensku nedovolia, na koniec mali ministra obrany štátu, ktorý smeroval do NATO. Takže ja to nehovorím ako ideovo nemožnú koalíciu. Hovorím o konkrétnych programoch. Problém nie je v tom, že by na Slovensku nemohla byť stredopravoľavá koalícia. Problém je v tom, akú politiku, s akým obsahom, jednotlivé politické strany ponúkajú a forsírujú. Dnes nie je doba na populizmus. Ani pravicový, ani európsky, antieurópsky, ale ani na ľavicový. Dnes máme jedinú šancu urobiť potrebné kroky a správať sa zodpovedne. To z našej strany nie je ideologická, alebo personálna predpojatosť. Ide o to, či dokážeme zladiť svoje programové prístupy.

Ak sa Smer-SD z vášho pohľadu zmení, viete si to predstaviť?

Nechcem, aby ste to takto uzavreli. Nepovažujem to za reálne. Platí naša generálna línia.

Robert Fico však zmenil posledné týždne rétoriku. Vie si predstaviť koalíciu s SDKÚ-DS a KDH.

Fico si uvedomuje to, čo si možno neuvedomoval Mečiar, že má problematický koaličný potenciál. Uvedomuje si to, že nestačí vyhrať voľby, ak nie ste schopný zostaviť väčšinovú vládu. Možno preto hovorí ako v rozprávke o troch kozliatkach láskavejším hlasom.

Zhováral sa Radovan Pavlík

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováLucia ŽitňanskáMikuláš DzurindaRobert FicoVladimír Mečiar
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická stranaSMER-SD