JUDÁK: Po Slovensku budú putovať relikvie sv. Cyrila

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Judák
Viliam Judák Foto: SITA

Najvýznamnejšou investičnou akciou, smerovanou k oslavám v roku 2013, je rekonštrukcia hradnej Katedrály svätého Emeráma. Ktoré jej časti sú už zrekonštruované?

Katedrála bola v havarijnom stave, neopravovala sa už celé desaťročia. Rekonštrukcia hornej lode je už takmer dokončená, chýba ešte oprava chrámových lavíc, ktorá musí tiež prebiehať pod dohľadom pamiatkárov. Medzitým sa stala taká kuriózna vec, že nám zmizli medené dažďové zvody, takže na jednej strane sa usilujeme budovať a na druhej strane prichádza aj k takýmto deštrukciám, ale to už, žiaľ, patrí k životu. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia dolnej lode, takmer polovica už je hotová. Tiež sa reštaurujú obrazy a nábytok. Nádejám sa, že koncom roka 2011 by mohla byť rekonštrukcia ukončená.

Reštaurátori pri prácach v katedrále urobili aj jeden zaujímavý objav…

V hornej lodi sa podarilo objaviť pastofórium (schránka na prechovávanie Sviatosti oltárnej, pozn. portálu Webnoviny.sk), nachádzalo sa po ozdobou. Je to najstaršie renesančné pastofórium v celom vtedajšom Uhorsku aj na Slovensku, pochádza z roku 1497.

V rámci príprav na rok 2013 má putovať relikvia svätého Cyrila po celom Slovensku.

Áno, už 30. decembra ju prevezieme do Bratislavy, kde budeme spoločne s arcibiskupom Zvolenským sláviť svätú omšu. V každej diecéze bude dva mesiace. Veriaci ju budú môcť vidieť vystavenú nielen v katedrálnych chrámoch, ale aj v jednotlivých dekanátoch a farnostiach. Späť do Nitry sa vráti niekedy v druhej polovici roka 2012. Vzácna relikvia je darom z Vatikánu z čias druhého vatikánskeho koncilu. Osobnosť svätého Konštantína – Cyrila chceme dostať čo najviac do povedomia ľudí. Pripravujeme aj príručku, ktorá bude takou liturgickou pomôckou, aby sa táto relikvia aj dostatočne osvetlila, priblížil jej význam a aby sa zároveň sprístupnilo literárne, historické, spoločenské, politické a predovšetkým kresťanské dielo svätého Cyrila.

Nitra
Foto: SITA

Aké investičné akcie pripravuje Nitrianske biskupstvo v rámci príprav na jubilejný rok 2013?

Už v roku 2011 chceme začať s rekonštrukciou Námestia Jána Pavla II., kde plánujeme v ďalších rokoch umiestniť sochu tohto pápeža. Socha by mala byť v nadživotnej veľkosti a z kvalitného materiálu. Stáť bude pred vstupom do Biskupského úradu. Okolo sochy by sa malo dať sedieť, chceme, aby pôsobila ako súčasť námestia. Pribudnúť by mali aj bronzové brány do baziliky, ak sa nám podarí dohodnúť sa s pamiatkármi. Mali by zobrazovať svätých Svorada a Beňadika. Do ordinariátu a kúrie chceme osadiť bránu s reliéfmi svätých Cyrila a Metoda a s výjavmi z ich života. Na priečelie katedrály plánujeme dať do prázdnych výklenkov dve sochy – Cyrila a Metoda. Do katedrálneho chrámu chceme už v roku 2011 umiestniť najväčší zvon, ktorý bude zasvätený svätému Gorazdovi, Bystríkovi a Maurovi. Zhotoví ho firma z Moravy, ktorá je známa výrobou zvonov. Pri bombardovaní Nitry v roku 1945 boli zvony zničené, neskôr tam umiestnili tri, priestor je tam ešte na jeden.

Finančne náročnou investíciou bude rekonštrukcia vstupného mosta do hradu, náklady sú vyčíslené na 402 241 eur. Podarilo sa biskupstvu nájsť partnerov pre tento projekt?

Prísľub je, že do tohto projektu pôjde spoločne Biskupský úrad, nitrianska župa a mesto. Most sa musí zhotoviť na základe historických technologických postupov po dohľadom pamiatkárov. Práce by sa mohli začať v roku 2011. Celý most nebudeme môcť odstaviť naraz, pretože to je jediný vstup do hradu. Bude potrebné umožniť prechod aspoň pre peších. Sochy svätých, ktoré zdobili most v minulosti, sú už niekoľko rokov zreštaurované, osadíme ich po rekonštrukcii. Mesto prisľúbilo, že by na parkovisku pred vstupom do hradu malo vybudovať toalety pre verejnosť. Žiaľ, niekedy boli pod mostom a most tým veľmi narušili.

Ostatné investície bude financovať biskupstvo len z vlastných zdrojov?

Žiaľ, väčšinu investícií budeme musieť zaplatiť sami. Tento rok sme nedostali z ministerstva kultúry ani na obnovu katedrály. Zvon do katedrály uhradí Nitrianska kapitula kanonikov, bude to dar k výročiu v roku 2013. Sochy svätých Cyrila a Metoda sa rozhodli darovať dvaja bratia – kňazi.

Judák
Foto: SITA

Biskupstvo deklarovalo, že nálezy nedávnych archeologických výskumov v hradnej katedrále bude mať možnosť vidieť aj verejnosť. Akú formu bude mať prezentácia?

Otázka ešte nie je uzavretá, vedieme na túto tému dlhé rozhovory s pamiatkármi. Hľadáme ten správny spôsob prezentácie, aby sa zachovalo čo najviac pre návštevníkov, ale aby sa zároveň nenarušil charakter chrámu, teda aby sa z neho nestalo múzeum. Prezentácia bude zrejme pod sklom, nie v otvorenom priestore. Nie je to však ešte konečné rozhodnutie. V roku 2011 by sme chceli prezentáciu realizovať. Niekedy v ďalších rokoch by mal byť archeologický výskum aj v Pribinovej kaplnke. V 30-tych rokoch minulého storočia tam už síce výskum prebehol, ale nebol dôkladný a nádejáme sa, že môže priniesť nové poznatky.

Cez leto archeológovia preskúmali gotickú hradnú priekopu, ktorá by sa mala zrekonštruovať do sviatku svätého Cyrila a Metoda 5. júla 2011. Aké bude jej využitie?

Jej využitie bude predovšetkým v tom, že návštevník tam bude môcť nájsť uprostred horúceho leta chládok a príjemné prostredie. Bude tam kvázi amfiteáter, teda pódium, kde sa budú môcť malou javiskovou formou konať rôzne vystúpenia, či už hudobných alebo divadelných súborov. Bude tam možné premietať filmy, najmä s náboženskou tematikou. Starí Nitrania si spomínajú, že za čias arcibiskupa Karola Kmeťka tam chodievali na prechádzky alebo kočíkovať deti, bol tam park a výsadba. Teraz sa pamiatkári skôr domnievajú, že treba zachovať určitý historický ráz priekopy. Zatiaľ ešte vedieme o tom dialóg. Ja verím, že to bude aj pekné, aj užitočné.

Dlhodobo sa hovorí aj o možnom sprístupnení Biskupských záhrad, z ktorých je jedinečný výhľad na mesto…

Tento krok plánujeme tiež k sviatku svätého Cyrila a Metoda v roku 2011. Doteraz bývali záhrady otvorené len výnimočne, pretože tam nebola zabezpečená bezpečnosť návštevníkov. Teraz tam budú zábradlia, ktoré však nebudú rušivé a budú zakomponované do zelene. Bude tam možnosť meditovať, čítať, počúvať hudbu alebo sa napojiť na internet, pretože tam je sieť. Predovšetkým tam však je krásny výhľad na Nitru. Čiastočne nám na to prispelo mesto Nitra a zamestnávame aj bezdomovcov z Diecéznej charity, ktorí vykonávajú určitú neodbornú prácu a tým aj užitočne trávia svoj čas.

Nitra
Foto: SITA

Čo by ste zaželali veriacim k Vianociam a Novému roku?

Chcel by som zaželať všetkým ľuďom dobrej vôle milostiplné a radostné prežitie tajomstva narodenia nášho Pána aj s vďačnosťou v srdci za všetky dary, ktorými nás denne zahŕňa a želám im hojnosť Božieho požehnania aj v nasledujúcom roku 2011.

Zhovárala sa Mária Pietová

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viliam Judák