MATOVIČ: Držím palce Smeru-SD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor matovic
Foto: SITA/Marián Peiger

OĽaNO sa angažuje v riešení rómskej problematiky, v spolupráci so Smerom-SD pripravuje komplexnú reformu v tejto oblasti. Ako ste ďaleko?

Celá agenda by mala patriť pod ministerstvo vnútra. Zatiaľ to vyzerá tak, že sme na MV SR našli správneho človeka, ktorý je ochotný počúvať komplexne, hoci priznávam, že na začiatku som mal možno pocit, že Smer chce celý problém riešiť len represiou. Ale teraz to vyzerá, že minister Kaliňák a štátny tajomník Saloň pozerajú na celý problém, ako by sa malo – z každej strany – aj na vzdelanie, sociálny a právny systém a pod. Vyzerá to, že sme sa naladili na rovnakú vlnu v nazeraní na problém. S Petrom Pollákom sme v mini rómskej komisii predstavili vyše 50 riešení, zatiaľ sa stretávame s dosť veľkým pochopením. Potrebujeme ešte pár týždňov a budeme mať v rukách zásadný dokument, ktorý môže spôsobiť až revolúciu v tejto otázke. Peter Pollák je prvý rómsky poslanec. Každý by čakal, že budeme pomáhať Rómom, stavať domy, zvyšovať sociálne dávky a podobne. Ale my sme si dali iný cieľ, snažíme sa hľadať spravodlivosť, aby si ľudia povedali, že slušným sa byť oplatí a ak bude niekto robiť problémy, bude mať ešte väčšie problémy ako dnes. Chceme pozerať na to, kto je slušný a kto nie, ako posiela deti do školy, či má záujem o prácu a podobne.

Nepôsobíte ako štandardná politická strana, kandidovali ste ako spolok nezávislých osobností. Ako fungujete?

Pred rokom a pol sme chceli meniť zákon, aby mohli kandidovať ľudia aj mimo politických strán. Nevyšlo to, tak sme založili hnutie, aby sme umožnili kandidovať aj nezávislým. Sme iba štyria členovia, teda zákonné minimum. Tak sme piaty alebo šiesty mesiac. Po úspechu vo voľbách ľudia aj sympatizanti v regiónoch očakávajú, že nabehneme do normálneho módu spolupráce s nimi. To chceme aj my, ale doteraz sme nastavovali fungovanie poslaneckého klubu. Jednak sme nový klub a hlavne, sú to noví poslanci, museli sme sa naladiť, väčšina z nás sa nepoznala. Teraz si vyhodnotíme, ako sme fungovali a skúsime si nastaviť vonkajšie pravidlá spolupráce so sympatizantmi. Je ojedinelý tlak, aby sme sa transformovali na klasickú politickú stranu, najmä od Alojza Hlinu. Ja sa zasa snažím strážiť prvotný prísľub pred voľbami, že nechceme stranu, ale chceme vytvoriť zoskupenie zodpovedných a nezávislých ľudí v parlamente. Som presvedčený, ako pred voľbami aj teraz, že zoskupenie zodpovedných, aj keď nezávislých ľudí, sa dokáže správať zodpovedne. Preto nevidím dôvod na vytváranie straníckej štruktúry, tlaku a disciplíny, aby sme nútili poslancov k hlasovaniu. Sloboda, ktorú dávame poslancom v klube, ich obohacuje, aby mali navrch voči ostatným zákonodarcom.

Blížia sa regionálne voľby, ako v nich budete postupovať?

To sú otázky, ktoré si musíme zodpovedať. Úloha pre nás je taká, aby sme vymysleli spôsob, ako si zachovať nezávislosť a správali sa konštruktívne. Naše umenie bude, keď sa dokážeme ku konštruktívnosti prepracovať uchránením si nezávislosti jednotlivých poslancov. Považoval by som za vlastnú prehru, ak by sme zvolili najjednoduchšiu cestu – buchnúť po stole, tu budú predsedovia, podpredsedovia, to je jednoduché a hlavne skompromitované. Takto fungujú strany 20 rokov. Tento systém politických strán treba narušiť aj takým zoskupením nezávislých ľudí , ktorým je dovolené naďalej mať vlastné svedomie a názory a nevyžaduje sa od nich mať presvedčenie súdruha či pána predsedu.

Akým spôsobom budete vyberať poslancov a kandidátov do regionálnych volieb?

Z čoho máme najväčší strach, je ísť do nejakých spolkov, ktoré by od nás vyžadovali podporu nezodpovedného kandidáta a ako sa dozvedieť o tom, či ide o nezodpovedného kandidáta. Určite nebudeme uzatvárať dohody, ktoré budú o tom, že dopredu podpíšeme bianco šek ktorejkoľvek politickej strane v duchu, ako to funguje teraz – ja si dám kandidáta do toho mesta, ty do toho. Preto musíme nájsť kľúč ako podporiť spravodlivých kandidátov. Máme isté nástrely, ale zatiaľ ten kľúč nepoznáme, ešte prebieha diskusia.

Matovič
Foto: SITA/Marián Peiger

Na základe čoho budete vstupovať do koalícií v regionálnych voľbách?

Hľadáme spravodlivý spôsob na to, aby sme dokázali podporiť správnych ľudí v regiónoch. Možno niekde to bude kandidát nejakej politickej strany, niekde nezávislý, ak bude nominant Smeru jediný správny v okrese, mali by sme ho podporiť a nepozerať na stranícke tričko. Malo by to byť minimálne na úrovni dohody nášho poslaneckého klubu, nemali by sme sa pozerať na politické tričká a koalície, mali by sme si uchovať nezávislosť a mať nezávislý kľúč na vyhodnotenie kvality kandidátov a podľa toho ich podporovať.

Kto bude o tom rozhodovať?

Potrebujeme vyriešiť, ako budeme fungovať ďalej. Minimálne pôjdeme cestou budovania neformálnych štruktúr medzi našimi sympatizantmi, aby mali možnosť hovoriť nám do vecí, ktoré robíme v parlamente, navrhovať zmeny, prichádzať s argumentami. Som presvedčený, že neformálne štruktúry vytvoríme. Keby sa to už začalo približovať štruktúram politickej strany, musíme nájsť to správne ekvilibrium medzi nezávislosťou a čitateľnosťou a zodpovednosťou. Nemôže to byť o tom, aby jeden človek v meste alebo okrese rozhodoval, kto bude kandidovať. Mali by sme možno vytvoriť platformu, dať širokému množstvu voličov šancu vyhodnotiť toho, ktorého človeka a umožniť im kvázi primárne voľby v danom meste, okrese, kraji, aby oni povedali, ako to cítia, koho považujú za správnych a my by sme ich podporili. Primárok by sa zúčastnili naši voliči. Chceme namotivovať čo najviac ľudí k účasti na primárnych voľbách, nešli by sme podľa strán, ale hodnotili človeka, ktorý kandiduje, na základe odbornosti a kvalifikácie. Ak by Janko Mrkvička prišiel, že chce byť v hornom dolnom starosta a na základe referencií našich sympatizantov by vyšlo, že lepší starosta by bol napríklad kandidát Smeru, tak by bolo spravodlivé, aby sme nepodporili nášho kandidáta, ale kandidáta Smeru. Tak to cítim, že by to bolo najspravodlivejšie, ale ako to bude, uvidíme. Diskutujeme.

Ponúknete aj vlastných kandidátov na županov a starostov z radov poslancov OĽaNO? V prípade, že uspejú, mali by sa vzdať poslaneckého mandátu?

Nikdy som sa s nikým na túto tému nerozprával a ani som neregistroval záujem u žiadneho poslanca u nás ísť do regionálnej politiky. Myslím si, že poslanec by nemal sedieť na dvoch politických stoličkách a tým pádom by som sa aj čudoval, ak by prišiel niekto s takou iniciatívou. Ak by chcel niekto vykonávať mandát starostu alebo župana a poslanca, to sa poriadne nedá. Mal by sa vzdať mandátu poslanca. Ale ja si myslím, že k niečomu takému nedôjde. Ľudia si uvedomujú zodpovednosť v parlamente a nechcú sa správať ako terminátori, ktorí majú tri, štyri funkcie, zarábajú viac ako prezident a nič nerobia poriadne. Takých je v parlamente dosť.

Pre voľbami ste navrhovali, aby strany vrátili príspevok za voľby. Ako hospodárite?

Naďalej si myslím, že by bolo správne, keby všetky strany, ktoré sú v parlamente a boli v ňom aj v minulom volebnom období a dostali dvakrát v priebehu necelých dvoch rokov príspevok za hlasy vo voľbách, tak by ich mali vrátiť. Ale to by veľa strán prišlo o veľa peňazí, tam asi podporu nenájdeme. Zatiaľ sme minuli absolútne minimum, možno pár tisíc eur. Mali sme dve akcie. Na hrade premietanie filmu Eštebák spolu s koncertom, ale poveternostné vplyvy boli proti nám, prišla búrka, koncert sme po druhej pesničke museli prerušiť a skončiť. Druhú akciu sme robili na výročie rómskeho holokaustu, pár sto eur sme zaplatili za koncert kapely z Bystrian v bratislavskej Eurovei. Aj peniaze za tieto dve mikroakcie boli minuté zodpovednejšie, ako míňajú strany na svoje čachre machre a nikto nevie kam.

Máte stranícku centrálu?

Nemáme. Prečo by sme mali zo štátnych peňazí platiť stranícku centrálu a tváriť sa, že sme veľké hnutie, keď máme od štátu k dispozícii poslanecké kancelárie. Máme v parlamente 16 kancelárií a tri miestnosti na fungovanie poslaneckého klubu. Nemáme centrálu a nehanbíme sa za to, takto nám je dobre a radšej tie peniaze ušetríme. Do budúcna zatiaľ necítim potrebu, aby sme to robili. Ak sa nedokážeme pomestiť do priestorov, kde sa nachádzame, tak áno. Ak by sme sa vydali cestou budovania politickej strany a štruktúr, asi by sme k tomu boli donútení. Ale my sa na politickú stranu nehráme a dúfam, že sa ani nikdy hrať nebudeme .

Matovic
Foto: SITA/Diana Černáková

V minulosti ste mali ste nálepku politického šaša, aký je dnes váš vzťah k Smeru-SD a k opozičným stranám?

Po rok a pol ročnom pobyte v koalícii som stratil ružové okuliare alebo mi násilím boli zosadené. Stále som si vykresľoval, že pravica je zodpovedná a dobrá, ale keď som zistil, že tí ľudia boli schopní nadradiť svoje vlastné záujmy, ego a emócie nad záujmy štátu a v rozhodujúcich chvíľach sa správali extrémne nezodpovedne, keď šlo o vyjednávania troch strán s SaS, vtedy som sa opýtal, či takýmto ľuďom mám kryť chrbát a nevidieť ich chyby. Niečo sa vo mne zlomilo. Odmietam sa už teraz pozerať na pravicu ako na jediných zodpovedných, správnych bohov na zemi, ktorí robia všetko zodpovedne a dobre a odmietam sa pozerať na Smer ako na stranu, ktorá robí všetko zle. Ak sa nám podarí presvedčiť Smer riešiť rómsky problém, uchopiť ho z každej strany s tvrdými i mäkkými opatreniami, tak to vyžaduje veľkú dávku politickej zodpovednosti, lebo aj keď my prídeme s riešeniami, bude za ne zodpovedný v prvom rade Smer, lebo on vládne. Prístup k rómskej reforme bude pre mňa veľmi veľa znamenať aj v prístupe k táborom ľavice aj pravice. Myslím, že dozrel čas na Slovensku, aby sme sa nepozerali na veci vpravo a vľavo, ale iba podľa toho, či idú dopredu alebo dozadu. Mnohé veci pravicové a ľavicové nás ťahali späť a mnohé dopredu. Pre mňa je podstata odložiť ideológiu, ale chcel by som od politických strán vidieť podstatu. Nekradnúť, nulová korupcia, ak budú predvádzať to, čo doteraz, budú vždy mojimi osobnými nepriateľmi.

Je dnes opozícia väčšou hrozbou pre SR ako Smer?

Nezodpovednosť, ktorú pravicové strany preukázali v rozhodujúcej chvíli, bola zarážajúca. Aj preto ľudia v posledných voľbách volili tak, ako volili, presnejšie nevolili. Počúvať, ako sa tu niekto správa zodpovedne, keď je pre dve minúty slávy schopný hodiť moc do rúk Robertovi Ficovi ako nezodpovednému človeku, je tristné. Ak budú výsledky vládnutia Smeru-SD pozitívnejšie ako minule, bude to len šťastie. Aké má morálne právo vykrikovať človek, ktorý spôsobil to, že dnes vládne Smer? Môže jedine držať hubu a krok a nie obviňovať Smer, ako vládne.

Viete si predstaviť, že by ste boli vládnou stranou?

Dnes, za súčasného rozloženia politických síl v parlamente, si to neviem predstaviť, lebo neviem s kým. Smer je dostatočne silný vládnuť sám a pravicová opozícia dostala výprask vo voľbách a zaslúži si ešte päťkrát silnejší, aby sa spamätali. To je znôška ľudí, pre ktorých je politika iba o tom, aby si upratali rodinu a známych na úrady. Ľudia vytrhnutí z reality normálneho života. Samozrejme, pár svetlých výnimiek tam je, ale neprevalcuje to ostatné bahno, ktoré sa okolo nich motá. Ak by sa dnes mala skladať vláda, ja si to neviem predstaviť s ľuďmi veľmi zákernými a falošnými, ako je Bugár, ktorý je vás schopný pichnúť od chrbta, keď to najmenej čakáte. Ísť sa s takým človekom o niečo dohadovať ma už ničím neláka a neoslovuje. Už nestojím o to, aby som si s ním vytváral nejaký vzťah. Už pre mňa v parlamente neexistuje. Už je na ťahu on. Podľa mňa sa voči nám správa veľmi chrapúnsky. Keď si môže pichnúť, tak si pichne. Pred voľbami hovoril, keď sa obyčajní ľudia dostanú do parlamentu, nevznikne pravicová vláda. Chcel ísť do vlády so Smerom, tak si robil alibi. Vedel, že s nami sa na žiadnom biznise nedohodne. Nikdy som sa ho nesnažil zhovaďovať a vyhlasovať, že je nezodpovedný alebo niečo podobné. Ale on má potrebu toto dookola opakovať. Alebo si pozrite KDH. Čím ma má oslovovať hnutie, keď si neuvedomuje zodpovednosť, ktorú má. Za 20 rokov si stotožňujú ľudia, že kresťanstvo je KDH. Pán Boh zaplať, ak si mladí ľudia toto identifikujú s kresťanstvom. Potom sa nemusíme čudovať, že v Boha neveria. To, že si zobrali štít kresťanstva a vycapili si ho na hruď, tak sa mali správať päťkrát zodpovednejšie ako tí, čo si ho na hruď nedali. Ale nesprávali sa tak. To boli čachre machre, kšefty, zlaté padáky, pochybne nadobudnuté tituly. Toto má svedčiť o morálnom vyzretí človeka? Pre mňa nevyčnievajú ničím nad inými. Možno sú na tom horšie ako priemerný poslanec Smeru.

Prichádza do úvahy koalícia OĽaNO so Smerom-SD?

Za súčasnej miery poznania Smeru, z histórie štvorročného veľmi nezodpovedného vládnutia osobne by som si to predstaviť nevedel. Ale rád dávam ľuďom druhú šancu. Úprimne držím palce Smeru v tom, aby štyri roky vládol zodpovedne. Lebo ak bude vládnuť zodpovedne, Slovensku bude lepšie a peniaze, ktoré ľudia horko ťažko zaplatia na daniach, sa použijú na redistribúciu príjmov. Možno socialistickú, ale použijú sa. Z tohto pohľadu bude pre mňa podstatné, ako sa Smer bude správať tri a pol roka. Mikropohľad bude prístup k rómskej reforme, ako sa k tomu postaví a či prekopeme systém komplexne a budeme vzorom pre Európu. Lebo nezodpovednosťou politikov trpia aj ostatné európske krajiny. Za tri a pol roka vám budem vedieť odpovedať. Aj ostatní poslanci OľaNO, ak by videli, že sa hriešnik polepší a bude sa správať zodpovedne, tak má omnoho väčšiu šancu, že v budúcnosti si s ním ľudia prípadne budú vedieť predstaviť spoluprácu. Neverím, že sú u nás ľudia, ktorí by apriori povedali, že nikdy v živote nie so Smerom, ale vždy iba s nezodpovedným Mostom-Híd, KDH a SDKÚ-DS. Dosť sme sa naučili posledné mesiace pozerať na veci nepoliticky, ale ako na správne a nesprávne, nie či je to červené alebo modré.

Tajná voľba šéfa RTVS
Foto: SITA/Diana Černáková

Ako hodnotíte činnosť poslaneckého klubu OĽaNO?

Môj osobný názor a myslím si, že ho zdieľa dosť ľudí z iných strán – prekvapili sme. Očakávali od nás, že donesiem tetu z Miletičovej a jednoduchších ľudí a zrazu zistili, že sme sa chytili a vieme držať krok, dokonca byť vpredu voči nim. Ak si porovnám vystúpenia nášho klubu a klubov napríklad KDH a Mostu – to je nebe a dudy. To je zbierka ľudí, kde sa nikto do ničoho nezapojí a nič nerobí. Kvalitatívny priemer nášho poslaneckého klubu patrí medzi špičku v parlamente, ak nie na vrchol. Z poslancov mám zväčša dobré pocity.

Prekrúžkovali ste sa do parlamentu z konca kandidátky, z akého miesta budú kandidovať poslanci v ďalších voľbách?

Možno je to kruté a politické strany to aj preto nedokážu spraviť, aby sa postavili dozadu a nechali ľudí, nech si vyberú. Ja myslím, že napriek tomu, že je to kruté, je to správne. Postaviť sa dopredu nie je umenie, to dokáže každý zbabelec v politike. Ale postaviť sa dozadu a počkať si na ortieľ vo voľbách, ako boli ľudia s tým, ktorým človekom spokojný a či ho prekrúžkujú, to považujem za správne a ja chcem robiť správne veci v politike, nie jednoduché a k ľahkému prospechu. Povedal som všetkým našim poslancom na prvom stretnutí prvú vetu, aby boli veci jasné, že keď všetci 16-ti, čo tu za tým stolom sedíme, budeme chcieť kandidovať, budeme na konci. Aj keď sa nesprávam autoritársky a presunul som rozhodovacie kompetencie na klub, toto si chcem strážiť ako základné pravidlo bytia v politike, že politici vždy musia ísť na koniec a nechať rozhodnúť občanov, s kým sú spokojní a s kým nie. Jasné, že to prinesie obete a poslanci, ktorých ľudia nespoznajú, budú mať malú šancu, ale to je o tom, aby nielen pracovali, ale aj dali vedieť o svojej robote. Na druhú stranu to zabezpečí prísun čerstvej krvi nezávislých ľudí. Nechcem urobiť z hnutia perpetum mobile na nekonečný pobyt v politike.

Aké vízie chcete ľuďom ponúkať ďalej?

Nesnažili sme sa pozerať na rozdielnosti, ale na to, čo nás ako zoskupenie spájalo. To sme vyjadrili v predvolebnom programe, na ktorom sme sa dokázali všetci zhodnúť. Spájajú nás podstatné veci – zodpovedný prístup k štátu, aby neokrádal, aby sa ľudia cítili komfortne a cítili podporu štátu vtedy, kedy ju cítiť majú, zároveň aby videli zdvihnutý prst zo strany štátu, keď prekračujú zákon. Chceli by sme vidieť taký ľudský štát, ktorý nepozerá na to, čo nás rozdeľuje, ale spája. Za 20 rokov sa nikdy nenašla opozičná strana, ktorá by bola presvedčená o nevyhnutnosti riešenia problému a spolupracovala na jeho riešení s koalíciou. My si uvedomujeme, že rómsky problém Slovensko extrémne trápi a chceme pomôcť Smeru ho riešiť. Na riešení rómskeho problému sa nedajú pripísať politické body, ak vyjdeme bez ujmy so Smerom, že si na konci pripíšeme nulu, tak budeme úspešní. Na prkotinách, ktoré neovplyvňujú život bežných ľudí, tak no a čo že máme odlišný názor. No a čo, že si Štefan Kuffa myslí, že homosexualita je choroba a Jozef Viskupič si myslí, že to choroba nie je. Čo je zlé na tom, že na čiastkové veci máme odlišné názory. Podstatné je, že obidvaja títo ľudia majú rovnaký názor na to, či politici majú kradnúť alebo nie, či má štát fungovať pre ľudí alebo pre politikov. V podstatných veciach sa zhodujeme a ak sa odlišujeme v prkotinách, vôbec mi to nevadí.

Aký je váš vzťah s Alojzom Hlinom?

Lojzo nás chce pretransformovať skôr na klasickú politickú stranu, ja sa snažím strážiť, s čím sme išli do volieb, teda nezávislé a zodpovedné správanie sa. Nevidím potrebu opičiť sa po politických stranách. S Lojzom máme odlišné názory na smerovanie hnutia alebo na rómsku reformu. Za seba môžem povedať, že ho mám ľudsky rád, aj keď sa politicky alebo pri odborných veciach niekedy rozchádzame.

Zhováral sa Martin Guzi

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičJozef ViskupičPeter PollákŠtefan Kuffa
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSMER-SD