OĽaNO chce, aby zákony mohli predkladať občania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Igor Matovič
Igor Matovič Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Prečo prichádza OĽaNO s návrhom, aby ľudia mohli predkladať zákony?

My sme išli už do volieb s tým, že našim cieľom je zvýšiť účasť ľudí na správe vecí verejných. V súčasnosti sa ľudia môžu zúčastňovať na správe vecí verejných len tak, že sa zúčastnia na referende, o ktorom dopredu vedia, že nebude úspešné, alebo zohnať 100 000 podpisov pod petíciu, ktorú NR SR zoberie sucho na vedomie. Takto si naši politici predstavujú naplnenie litery ústavy, ktorá garantuje ľuďom spravovanie vecí verejných priamo.

Dnes to nie je v súlade s ústavou?

Dnešný stav nie je v duchu ústavy, preto predkladáme náš návrh, ktorý ľuďom umožní predložiť návrh zákona do NR SR.

Bude sa môcť Slovensko označovať za parlamentnú demokraciu?

Naďalej zostaneme parlamentnou demokraciou, pretože naďalej poslanci NR SR budú rozhodovať, či zákon príjmu, alebo nie. Ale 15 000 ľudí sa bude môcť zhodnúť na návrhu, získať podpisy a predložiť ich do NR SR, rovnako ako vláda, či poslanci. Návrh pomôže priamej demokracie.

Matovič, igor
Foto: SITA/Marián Peiger Foto: SITA / Marko Erd

Prečo by malo mať zákonodarnú iniciatívu 15 000 ľudí?

Pretože vo voľbách v priemere stačilo na zvolenie jedného poslanca 15 000 hlasov. Ústava pozná 15 000 podpisov pri návrhu kandidáta na prezidenta. Je to adekvátny počet. Osobne by som bol ešte za nižšie číslo, pretože v parlamente sedia ľudia, ktorí majú 300 krúžkov. Teda konkrétnemu poslancovi dôveruje 300 ľudí a tento človek má zákonodarnú iniciatívu. Poslanec s 300 krúžkami môže predkladať zákony, prečo by nemohlo predkladať zákony 15 000 ľudí? Poslanec má navyše možnosť, že bude hlasovať o návrhu zákona, ľudia budú mať len právo zákon predložiť.

Neobávate sa hlúpych, alebo recesistických návrhov?

To, čo príde z ulice budú častokrát kvalitnejšie návrhy zákonov, ako to, čo dnes prerokováva parlament. Veľakrát prerokovávame hlúposti. Keď si dá niekto prácu zozbierať 15 000 podpisov, bude to v priemere lepší návrh, ako produkujú poslanci.

Neobávate sa zahltenia parlamentu takýmito návrhmi?

Nie, pretože parlament v skutočnosti dlho nezasadá. Ak by jeden, alebo dva dni rokoval o návrhoch ľudí, poslancom z krásy neubudne.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti