SLOTA: Sme ako jahnence pred zakáľačkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slota

Aký bol z vášho pohľadu rok 2009?

Rok 2009 bol dosť ťažký. Bol ťažký aj pre mňa osobne a aj pre SNS. Naplno sa prejavila hospodárska kríza vo všetkých sférach slovenskej spoločnosti. Nikoho neobišla. To je zrejmé v každej organizácii, strane i rodine. Z tohto hľadiska to bol preto veľmi ťažký rok.

Problémy však boli aj v koalícii…

V roku 2009 nastali aj isté politické disproporcie, ktoré vytvárali dojem rozporov v koalícii. Klamal by som, keby som povedal, že pri niektorých rezortoch neboli a pri niektorých problémoch, ktoré médiá strašne nafúkli, ktoré sa nezakladali na pravde, boli polopravdami. Najbližšie obdobie ukáže, že všetko bolo klamstvo, dávno dopredu pripravené v centrálach, umelo nafúknuté. Som však veľmi rád, že na konci roka 2009 môžem skonštatovať, že koalícia ide ďalej. Vzťahy sú s premiérom veľmi dobré, i keď sa stalo, čo sa stalo. Niekedy si musíme zahryznúť do jazyka a ísť ďalej, pretože cintoríny sú plné hrdinov. Podstatné je prežiť. To, čo opozícia hovorí, že prežívame za každú cenu, len aby sme zostali na ministerstvách, zostali pri tendroch. Pravý opak je pravda. Na konci volebného obdobia sa SNS nebude musieť hanbiť ani za jeden rezort, ktorý obhospodarovala.

SNS teda bola bez chyby?

Bola by chyba, keby som hovoril, že SNS je bezchybná, že nemala nejaké problémy. Ale v žiadnom prípade sme nespravili také chyby, ktoré boli medializované a nafúknuté. Určite sa spravili chyby. Nehovorím, že niektoré veci sa nemohli spraviť lepšie, ako sa spravili, ale kto robí, robí aj chyby. Ale postih bol neúmerný k chybám, ale nechcem sa obzerať dozadu.

Spomenuli ste, že SNS obviňujú z toho, že chce za každú cenu byť vo vláde. Nie je to tak?

Rozdiel medzi SNS a ostatnými politickými subjektami je v tom, že pre SNS nie je prioritné byť za každú cenu pri moci. Pre nás je prioritné, aby vláda SR bola pronárodná. Aby jej konanie bolo v intenciách vlasteneckého, patriotického. To je pre nás alfa a omega. To, čo sa stalo pred dvanástimi rokmi, keď sa SNS rozdelila, je chyba. Členovia SNS urobili chybu a tým umožnili vstup SMK do vlády, to už nikdy viac nemôžeme dovoliť. Vidíme, že osem rokov bašovania SMK vo vláde urobilo obrovské chyby celému slovenskému národu a celej štátnosti a teraz sa to naplno prejavuje. SMK totiž žiada politickú autonómiu. Bratríčkuje sa s neofašistami z Maďarska. Mám na mysli Maďarskú gardu, Jobbik a Fidesz, pretože hádam už nikto v Európe nepochybuje, že neofašizmus v Maďarsku je tak rozbujnený, že to môže zle dopadnúť v strednej Európe.

Myslíte to vážne, že SMK žiada politickú autonómiu?

Maďari sa chystajú vytvoriť politickú autonómiu na území južného Slovenska a následne vyhlásiť referendum o odtrhnutí týchto území. Oni sa všetci chystajú. A my sa pozeráme ako zaspatá šípová Ruženka na tieto prípravy. My sme ako jahnence pred zakáľačkou. Ani nezamečíme, len stojíme a pozeráme sa ako tie ovečky. SNS nechce byť vnímaná v polohe nejakého štváča, alebo že by členovia SNS nenávideli maďarský národ. V žiadnom prípade to nie. My vnímame maďarský národ ako hociktorý iný národ EÚ. Myslím, že máme priateľské vzťahy a som rád, že medzi ľuďmi tieto priateľské vzťahy sú. Žiaľ politická špička Maďarskej republiky a je jedno či to bolo monarchistické Uhorsko, Rakúsko-Uhorsko, alebo komunistické vládnutie Maďarskej republiky rád, alebo či to boli komunisti, alebo teraz maďarskí sociálni demokrati, alebo FIDESZ, títo všetci majú jedného menovateľa a to je veľkomaďarský šovinizmus. Všetci jednotne.

Ako to myslíte?

Komunistickí vojaci Béla Kunu mali na čiapkach heslo: „Najprv som Maďar, potom som komunista“. To je príznačné. Je to výrazný príklad, že všetko robia v duchu veľkomaďarského šovinizmu, toho, že oni spojili Uhorsko, ako niekdajšie kráľovstvo, s tým, že to je Maďarsko. Ale to je hlboký omyl, ktorý sa prenáša aj do 21. storočia v tom, že predstavujú Veľké Uhorsko, ako veľké Maďarsko, ako že to bol ich štát, i keď všetci vieme, že v Uhorsku boli Maďari menšina. Tam bola väčšina Slovanov a Rumunov. Je neprijateľný výrok Viktora Orbána ešte z roku 2002, že nepozná hranice maďarsko-slovenské, ale že pozná hranice maďarsko-poľské. Vyjadril sa jednoznačne. To si expremiér nemôže dovoliť. Keď bol v Košiociach, povedal, že toto mesto bude ešte raz maďarské. A títo ľudia sa premávajú po našich mestách a obciach. Mali by sme niečo robiť. Najsmutnejšie je, že zakázané organizácie na našom území, ako napríklad ultraextrémna neofašistická organizácia 64 žúp robí otvorený nábor na južnom Slovensku.

Národniari vždy boli proti vstupu Slovenska do NATO. Presadzovali ste odchod slovenských vojakov z Iraku, dnes navyšujeme ich počty v Afganistane…

Slovensko je tlačené k múru, aby vyslalo ďalšie stovky vojakov do Afganistanu. My štátik v hlbokej ekonomickej kríze, tam máme vyslať určitý počet vojakov. Pýtam sa pre koho, za čo a na čo? SNS uprednostňuje európsky obranný systém bez NATO, bez USA a Kanady. My sme Európania, Američania sú Američania a Kanaďania sú Kanaďania. Tí sú za veľkou mlákou, majú svoje geopolitické záujmy a samozrejme aj my Európania by sme mali mať takéto záujmy. Pevne verím, že v najbližších rokoch sa zvýrazní obranyschopnosť EÚ v samostatných jednotkách, ktoré budú podliehať priamo orgánom EÚ a nie NATO.

Ako je na tom podľa vás slovenská armáda?

Nebojaschopnosť mužskej populácie Slovenska je smrtonosná. V podstate máme 20 000 mužov v armáde, ale z toho je možno bojaschopná jedna štvrtina. Aj to pochybujem, že toľko, čo je hrôzostrašné číslo. To je nič. Veď nás tu pozabíjajú čapicami. Aj to pochybujem, že by sme postavili 5 000 ľudí, že by sme vedeli niečo brániť. Naše letectvo je málo vycvičené. Letci majú nalietané málo hodín. To zaváňa tým, že keby na nás niekto zaútočil, tak skončíme do troch dní. V Maďarsku sa cvičia v táboroch. Oni sa možno na niečo chystajú a my sa nechystáme ani na tú hlúpu obranu, ktorá je povinnosťou každého slovenského politického subjektu. Drvivá väčšina chlapcov nad 20 rokov ani nevie nabiť samopal, ani by nevedela strieľať. Kto nás bude chrániť? S čím sa budeme brániť, keby náhodou? Nedajbože. My nechceme vyvolávať nejaké strašiaky, ale na druhej strane aktivity, ktoré prevádzajú naši južní susedia navodzujú takéto myšlienky, žiaľ.

Myslíte to s tým nebezpečenstvom naozaj vážne?

Naša armáda je pomaly nebojaschopná, ale v Maďarsku zbroja a robia výcvik násilného prechodu Dunaja. Maďarská republika je po ekonomickej stránke v katastrofálnom stave. Keby nedostali pôžičku z Medzinárodného menového fondu, by už skrachovali. Napriek tejto dobe oni vyzbrojujú intenzívne svoju armádu. Kúpili nových štrnásť stíhačiek Grippen švédskej výroby, ktoré sú špičkové. Proti komu to kupujú? My sme si nemohli dovoliť kúpiť ani len krídlo, nie to ešte novú stíhačku. My pomaličky rozpúšťame armádu. Na výcviku násilného prechodu Dunaja sa zúčastnili všetky zložky armády Maďarskej republiky. Obrovské množstvo spravodajských dôstojníkov sa pohybuje po južnom Slovensku a to všetko my prechádzame určitým mlčaním. Nieže by sme nevedeli, že tu pôsobia, ale nič sa nedeje. To je veľmi nebezpečné. Nebezpečenstvo je aj v podsúvaní, že sa nám nemôže nič stať, keď sme v EÚ a NATO. To je hlboký omyl. Zoberme si príklad Cypru, kde Turecko aj Grécko sú v NATO a viedli medzi sebou regulárnu vojnu, v ktorej padli tisíce ľudí. Cyprus sa rozdelil do dvoch častí. Preto by sme sa mali prebudiť a robiť niečo so svojou obranou. A robiť menej mostov, pretože tých mostov cez Dunaj a Ipeľ je až -až. Aby sme ešte neľutovali, že ich toľko máme.

Kedysi SNS hovorila o vzniku domobrany. Chcete v súčasnosti nejako riešiť stav armády i brannej pripravenosti na Slovensku?

SNS pripravuje zákon, podľa ktorého by sa na báze dobrovoľnosti mohli prihlásiť mladí do výcvikových práporov. My to nechceme robiť nasilu. Je hromada mladých chlapcov a dievčat, ktorí sú vlastenci a patrioti a ktorí by boli radi pripravení aj na to najhoršie. Možnože je aj veľmi veľa nezamestnaných ľudí, čo sa povaľuje doma a nič nerobí, možnože by išli do nejakých výcvikových práporov, kde by boli pripravovaní aspoň v základoch používania jednoduchých pechotných zbraní.

Blížia sa parlamentné voľby. Aký výsledok podľa vás v nich získa SNS? Dokáže obhájiť svoje pozície spred štyroch rokov?

SNS v júnových parlamentných voľbách dosiahne minimálne taký výsledok ako pred štyrmi rokmi. Aj napriek obrovským atakom, ktoré sa vedú proti SNS, si SNS verí a myslíme, že minimálne toľko ako v posledných parlamentných voľbách získame aj v roku 2010. Neverím prieskumom verejnej mienky. Skoky v prieskumoch zo štyri na deväť percent, z päť na dvanásť, to nemôže byť náhoda. Keď má agentúra vybratých 1800 respondentov zo všetkých vrstiev spoločnosti, nemôžu byť rozdiely sedem, osem percent. To je absolútna hlúposť. Tu sa vedome podvádza, vedome sa kupujú preferencie, vedome sa kupujú percentá a týmto sa manipuluje. Médiá sa stavajú nad boha a myslia, že ovládnu všetko. Nie je to pravda, neovládnu. Národ nie je taký hlúpy, aby sa dal stále kŕmiť týmito nezmyslami, klamstvami, polopravdami. Je dôležité, aby si Slováci uvedomili, že to, čo podsúvajú médiá , ktoré sú predovšetkým v zahraničných rukách, aby si uvedomili, že je to čisté klamstvo a účelové vymývanie mozgov. Médiá chcú navodiť atmosféru, aby ľudia nevolili toho, kto má málo percent. Aj ja si viem nakresliť nejaké percentá. Uvediem to na stránkach tlače, že toto je ďalšia agentúra a toto sú ďalšie percentá. Novovzniknutá agentúra na základe telefonických otázok zostavuje percentá preferencií. Veď to je výsmech. Keď tomu už niekto uverí, musí byť strašne naivný.

Začal sa rok 2010. Dávate si na začiatku roka nejaké predsavzatia?

Chcel by som schudnúť. Som moc pribratý. Vážim nešťastných 118 kilogramov, čo je veľa. O rok keď sa dožijeme, by som chcel mať okolo 90 kíl.

Zhováral sa Radovan Pavlík

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Slota