Vrahovi predavačky súd potvrdil 18-ročný trest

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudcovské kladivko

PREŠOV 10. februára (WEBNOVINY) – Vrah majiteľky Večierky v Šarišských Michaľanoch Stanislav Dužda, ktorý 18. marca 2009 nožom dopichal 52-ročnú živnostníčku, lebo mu odmietla naliať na „borg“ pol deci vodky, si za tento obzvlášť závažný zločin odpyká 18-ročný trest odňatia slobody v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Prešove, ktorý tým potvrdil verdikt prvostupňového Okresného súdu v Prešove z 12. novembra minulého roka. Rozhodnutie súdu je právoplatné. Odsúdený je v Ústave na výkon väzby v Prešove.

Hlavné pojednávanie sa konalo na žiadosť obžalovaného v jeho neprítomnosti. Proti pôvodnému rozsudku sa odvolal prokurátor, ktorý navrhoval hornú hranicu trestnej sadzby 20 rokov. Pôvodne sa voči verdiktu prvostupňového sudu odvolal aj obžalovaný, jeho obhajca však dnes doručil súdu jeho písomné vyhlásenie, že svoje odvolanie sťahuje. Ako uviedol pri vynesení rozsudku predseda senátu, súd zamietol odvolanie krajského prokurátora, lebo dospel k záveru, že trest určený prvostupňovým súdom zodpovedá všetkým atribútom, ktoré bolo potrebné zohľadniť pri určení sadzby. Senát zvážil, že obžalovaný bol v čase spáchania skutku v podmienke pre majetkovú trestnú činnosť za krádež, čím prevážili priťažujúce okolnosti. Aj keď sa priznal, urobil tak až pod ťarchou dôkazov, čím poľahčujúce okolnosti mali pri rozhodovaní menšiu váhu.

V čase vraždy bol 19-ročný Stanislav Dužda v predajni sám s majiteľkou Večierky. Podľa obžaloby už podnapitý mladík sa domáhal, aby mu naliala pálenku bez zaplatenia. Keď to odmietla, napadol ju nožom. Ženu pichol do hlavy, trupu, prebodol jej srdce a pečeň. Útočník po čine z predajne ušiel. Skutok sa stal asi o 17:30. Krvácajúca žena sa dostala ešte z predajne von, kde ju našli miestni občania, ktorí okamžite zavolali záchranku. V prešovskej nemocnici však o 19:30 zomrela.

Súd dnes zverejnil niektoré listinné dôkazy zo spisu. Podľa znalca z odboru psychológie prognóza prevýchovy u obžalovaného je nepriaznivá. V čase spáchania skutku bol pod vplyvom alkoholu, ale rozpoznal následky svojho konania. Žil v susednej obci v rómskej osade Ostrovany a bol bez práce. Dôkazy proti obžalovanému súd vyhodnotil ako dôveryhodné. Polícia našla vražednú zbraň, na ktorej boli biologické stopy obžalovaného, čo potvrdili výsledky analýzy DNA. Na jeho mikine bola krv zavraždenej. Po týchto dôkazoch sa útočník k skutku priznal.

Prokurátor Viliam Gaži po vynesení verdiktu uviedol, že „rozhodnutie krajského súdu treba rešpektovať.“ Ako hlavné dôvody, prečo žiadal vyšší trest pre vraha uviedol po vynesení rozsudku, že „vzhľadom na okolnosti, motív, pohnútku konania páchateľa, jeho osobu, možnosti nápravy, mám za to, že trest nebol primeraný.“ Podľa prokurátora je predčasné hovoriť, či využije mimoriadne opravné prostriedky. Vyčká na písomné vyhotovenie rozhodnutia súdu a potom k tejto možnosti zaujme stanovisko.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať