Facebook kúpil WhatsApp za 19 miliárd dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Whatsapp
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) – Spoločnosť Facebook odkúpi rýchlorastúcu spoločnosť WhatsApp za spolu 19 miliárd USD v hotovostnej forme a vo forme akcií. Najväčšia sociálna sieť na svete sa tak snaží získať si popularitu predovšetkým medzi mladšími užívateľmi. WhatsApp, aplikácia na posielanie textových správ či fotografií, má celosvetovo 450 miliónov užívateľov.

Ako informoval Facebook, zaplatí 4 mld. USD v hotovosti a akciami v hodnote približne 12 miliárd USD. Zvyšné 3 miliardy USD dostanú zakladatelia a zamestnanci WhatsApp v akciách počas štyroch rokov po uzavretí zmluvy.

Denne pribúdajú milióny užívateľov

Podľa šéfa spoločnosti Facebook Marka Zuckerberga sa počet užívateľov WhatsApp denne zvyšuje o jeden milión. „WhatsApp doplní naše existujúce služby v oblasti chatu a posielania správ a našej komunite poskytne nový nástroj,“ povedal šéf Facebooku.

WhatsApp a Facebook Messenger slúžia rozdielnym a dôležitým užívateľom, preto budeme investovať do oboch,“ doplnil. Facebook prisľúbil, že značku WhatsApp zachová a ak sa tak nestane, zaplatí v hotovosti poplatok 1 miliardu USD. Šéf WhatsApp Jan Koum sa stane členom predstavenstva spoločnosti Facebook.

Už majú aj Instagram

Facebook podobne odkúpil aplikáciu na zdieľanie fotografií Instagram za 1 miliardu USD. Investícia do WhatsApp bude teda výrazne vyššia. Niektorí pozorovatelia už aj tak považujú zaplatenú sumu za Instagram za prehnanú. Instagram využíva 30 miliónov užívateľov. WhatsApp však každý mesiac použije zhruba 450 miliónov užívateľov a podľa Zuckerberga je na ceste k miliarde užívateľov. Objem správ odoslaných cez WhatsApp sa blíži celkovému počtu SMS správ na svete.

Predstavitelia WhatsApp na oficiálnom blogu vyhlásili, že pre užívateľov sa nič nezmení. Aplikácia podľa nich bude naďalej fungovať samostatne. Zaviazali sa tiež, že WhatsApp bude naďalej bez reklám a s Facebookom neuzavrú partnerstvo, ktoré by bolo v rozpore so zásadnými princípmi aplikácie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Facebook