Slováci vyvinuli robotov, ktorí budú učiť žiakov na školách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robot
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Študenti a vyučujúci Katedry technickej kybernetiky Žilinskej univerzity vytvorili robotov, s pomocou ktorých si budú žiaci základných a stredných škôl rozširovať vedomosti z počítačového inžinierstva a informatiky. Žiakom základných škôl bude na to slúžiť robot George, pre stredné školy vyvinuli Yrobota.

„Obidva systémy sú založené na princípoch otvoreného hardvéru, ktorý umožňuje voľné používanie a úpravu základných dosiek, ale najmä vývoj rozširujúcich aplikačných modulov rôznej zložitosti,“ vysvetlil vedúci katedry technickej kybernetiky Juraj Miček. Cieľom projektu je dať učiteľom učebnú pomôcku, ktorá by žiakom rozšírila vedomosti z programovania, elektroniky, robotiky, aplikovanej informatiky a vývoja vstavaných e-systémov.

Do projektu sa zapojilo osem stredných technických škôl a jedno gymnázium v Žilinskom samosprávnom kraji. „Túto časť Slovenska sme si zvolili najmä preto, že vyvinutý systém na školách aj osobne prezentujeme,“ povedal odborný asistent na katedre technickej kybernetiky Michal Hodoň. Pomôcku pre školy študenti vyvinuli s podporou Nadácie Volkswagen Slovakia.

Na projekte pracovali vysokoškoláci dva roky. Okrem samotného mobilného zariadenia tvorí robotický systém učebnica, ktorá daný systém popisuje a uvádza aj vzorové príklady, ktoré možno vyskúšať. Súčasne vyvíjajú aj poslednú súčasť systému – internetové fórum pre vytváranie užívateľskej komunity. Tam sa budú užívatelia informovať o rozširovaní systému, inováciách a vývoji nových aplikácií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia