Haiti možno pomôcť cez viacero zbierok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zemetrasenie, Haiti
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 16. januára (WEBNOVINY) – Slováci majú mnoho možností, ako pomôcť obetiam ničivého zemetrasenia v karibskom štáte Haiti. Verejné zbierky zorganizovali viaceré mimovládne organizácie. Peniaze zbiera UNICEF Slovensko, Slovenský Červený kríž, Človek v ohrození, ADRA Slovensko, MAGNA Deti v núdzi a Slovenská katolícka charita.

Okamžite po katastrofe uvoľnil UNICEF na pomoc v núdzi 3,4 milióna dolárov. Potrebuje však ďalšie zdroje na zabezpečenie zdravotníckych a sanitárnych potrieb, prikrývok a provizórnych prístreškov. Vyhlásil zbierku na pomoc deťom a matkám z Haiti. Pre Slovensko je k dispozícii účet 2629726297/1100, variabilný symbol 0110.

Peniaze pre zničenú krajinu zbiera aj Červený kríž. Finančné príspevky možno zasielať na Fond Ľudia ľuďom, číslo účtu 665555/0200, variabilný symbol 2010. Dobrovoľníci Haitského Červeného kríža momentálne pomáhajú zraneným a podporili tým aj nemocnice, ktoré v núdzovej situácii takéhoto rozsahu nemajú dostatok kapacít. Najsúrnejšie je teraz pátranie a záchrana nezvestných, prvá pomoc, budovanie poľných nemocníc a dočasných prístreší, čistenie vody, logistika a telekomunikácie.

Prostredníctvom združenia Človek v ohrození možno prispieť na účet 266 052 0502/1100, variabilný symbol 1119. Združenie plánuje použiť vyzbierané prostriedky na zabezpečenie základných životných potrieb ľudí postihnutých katastrofou v spolupráci s medzinárodnými partnermi, ktorí majú v krajine dlhodobé terénne misie. Pomôcť možno aj zaslaním darcovskej SMS správy v tvare DMS SOSHAITI na číslo 877 v sieťach všetkých mobilných operátorov. Cena jednej DMS správy je jedno euro. Zbierku robí aj občianske združenie Človek v ohrození s cieľom poskytnúť adresnú humanitárnu pomoc ľuďom postihnutým zemetrasením.

K zbierkam sa pripojila aj Medzinárodná sieť Adventistických agentúr pre pomoc a rozvoj ADRA. Slováci môžu prispieť priamym finančným príspevkom na zbierkový účet ADRA Slovensko 4975241312/ 0200, variabilný symbol 110, do poznámky treba uviesť Haiti.

V piatok vyhlásilo zbierku na pomoc pre Haity aj občianske združenie MAGNA Deti v núdzi. Verejnosť má možnosť prispieť zaslaním SMS správy v hodnote 3 eurá na číslo 804 v sieťach Oragne Slovensko a T-mobile Slovensko a tiež zaslaním príspevku na účet 1331793003/1111, variabilný symbol 12012010.

Pomoc Slovenskej katolíckej charity, ktorú pripravuje spolu s rehoľou Dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul a členmi siete Caritas Internationalis, sa bude sústreďovať na zabezpečenie prechodného domova pre tých, ktorí zemetrasenie prežili, základných životných potrieb a potravín. Verejnosť môže pomôcť ľubovoľným vkladom na číslo účtu 4008058424/7500, variabilný symbol 168. Názov účtu je Slovenská katolícka charita.

V nedeľu 24. januára bude vo všetkých katolíckych kostoloch celoslovenská finančná zbierka. Zbierku vyhlásil bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský, ktorý tiež vedie biskupskú konferenciu. Ohlásil ju po výzve pápeža Benedikta XVI.

Ostrovný štát v Karibiku zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdom 7,3 v noci z utorka na stredu. Hlavné mesto Port-au-Prince je úplne zničené, vládne tam panika a k chaotickej situácii prispieva aj prerušenie telekomunikačných spojení. Zemetrasenie si vyžiadalo desaťtisíce obetí, najhoršie scenáre hovoria až o pol milióne mŕtvych. Značnú časť z obetí na živote tvoria deti, mnoho ďalších je zranených a v šoku po strate domova a najbližších členov rodiny. V štáte Haiti je znivočená infraštruktúra, vrátane zdrojov vody a sanitácie spolu s nedostatkom jedla a lekárskej starostlivosti. Nedostatok mechanizmov neumožňuje vyťahovať zasypaných ľudí, zrútili sa trojposchodové nemocnice a prízemné budovy ostatných zdravotníckych zariadení neprijímajú pacientov pre nedostatok kapacít.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Stanislav Zvolenský