Vodovod v obci Novo Miloševo bude hotový skôr

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Práce
Nový kvalitný vodovod v srbskej obci Novo Miloševo zo slovenských peňazí sa podarí vybudovať ešte pred termínom. Na jar bolo veľmi zlé počasie a Srbi takmer nemohli pracovať, no teraz nabrali práce na intenzite Foto: SITA - Kristína Kohútová

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Nový kvalitný vodovod v srbskej obci Novo Miloševo zo slovenských peňazí sa podarí vybudovať ešte pred termínom. Na jar bolo veľmi zlé počasie a Srbi takmer nemohli pracovať, no teraz nabrali práce na intenzite. „Projekt ide výborne,“ povedal pre agentúru SITA šéf miestneho spoločenstva Saša Vojnovič, ktorý na ňom spolupracuje s obcou Oslany. Z prostriedkov Slovak Aid ide na nový vodovod vyše 190-tisíc eur, ďalšími 120-tisíc eurami sa na ňom podieľajú srbskí partneri. Ako tvrdí Vojnovič, nemíňajú viac, ako potrebujú.

Celkovo vymenia dvanásť kilometrov vodovodného potrubia, čo sú viac ako dve tretiny siete. Práce sa začali neskoro na jar, no len prvých 1 700 metrov vymieňali jedenásť dní. Tempo je teda rýchle a Novo Miloševo bude mať nový vodovod ešte skôr ako v novembri, kedy plánovali projekt ukončiť.

Projekt
Na projekte výstavby vodovodu spolupracuje obec s partnerskou obcou Oslany. Tento projekt je už druhým, na ktorom spolupracujú Novo Miloševo a Oslany. Prvým projektom bola výmena kanalizácie. Foto: SITA - Kristína Kohútová

Foto: SITA – Kristína Kohútová

Práce
Z prostriedkov Slovak Aid ide na nový vodovod vyše 190-tisíc eur, ďalšími 120-tisíc eurami sa na ňom podieľajú srbskí partneri Foto: SITA - Kristína Kohútová

Foto: SITA – Kristína Kohútová

Saša Vojnovič
Šéf miestneho spoločenstva Saša Vojnovič tvrdí, že projekt ide výborne a zbytočne veľa peňazí nemíňajú. Foto: SITA - Kristína Kohútová

Foto: SITA – Kristína Kohútová

V Novom Miloševe rekonštruujú celý potrubný systém, ktorý „predtým nebol zdravý“. Potrubia menia za nové, zvyšujú tak hygienu a minimalizujú „úniky vody takmer na nulu. Je to dobré aj pre životné prostredie,“ dodal Vojnovič. Pôvodné potrubia sú z azbestu, voda z nich uniká a často sú poškodené.

Tento projekt je už druhým, na ktorom spolupracujú Novo Miloševo a Oslany. Ako tvrdí Vojnovič, s Oslanmi ich spája veľké priateľstvo, ich spolupráca je výnimočná.

Prvým projektom bola výmena 46 kilometrov kanalizácie. V rámci neho dostala obec aj novú čistiareň odpadových vôd. V prvej etape vybudovali 20 kilometrov kanalizačnej siete a v druhej ďalších 26 metrov tlakovej kanalizácie. Urobili aj deväťtisíc metrov prípojok. Napojili na ňu asi dvetisíc domácností, čo je asi 85 percent obce. Projekt vyšiel na takmer dvestotisíc eur.

Problémom srbskej dediny je, že časť dediny je nižšie ako druhá a preto má aj spodná voda rozličnú výšku. Novo Miloševo je veľká dedina, žije tu vyše 6 700 obyvateľov, niektorí z nich sú krajanskí Slováci.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia