Krajcer odporúča RTVS diskusiu k dodatku k zmluve so štátom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Daniel krajcer
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. marca (WEBNOVINY) – K stále nepodpísanému dodatku k zmluve medzi štátom a Slovenskou televíziou by sa malo uskutočniť verejné vypočutie. Dnes na to Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), ktorá od 1. januára zlučuje STV a SRo, vyzval minister kultúry Daniel Krajcer. Minister odporúča RTVS, „aby zorganizovala verejné vypočutie k programom, ktoré sú obsahom návrhu Dodatku k zmluve so štátom na rok 2011. Keďže ide o verejné zdroje, odporúčanie na verejnú prezentáciu je v súlade so zámermi vlády SR postupovať transparentne, efektívne a hospodárne pri nakladaní s verejnými financiami,“ informovala ďalej agentúru SITA hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová. Daniel Krajcer list v tomto znení poslal dnes generálnej riaditeľke RTVS Miloslave Zemkovej a predsedovi Rady RTVS Miroslavovi Kollárovi.

Aj ambíciou Rady RTVS je podľa jej šéfa Miroslava Kollára „zaujať stanovisko na základe štandardných transparentných procesov posudzovania dodatku“. Rada zvolí taký postup, ktorý to zabezpečí a na podrobnostiach sa dohodne už na svojom prvom riadnom pracovnom rokovaní, ktoré sa uskutoční v pondelok, dodal pre SITA Kollár. Stanovisko generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej SITA zisťuje.

Minister kultúry Daniel Krajcer dlhodobo vyzýval STV ešte počas vedenia Štefana Nižňanského, aby verejne predstavila producentov, ktorí by sa mali podieľať na vzniku diel pôvodnej tvorby financovaných z peňazí zo zmluvy so štátom. Považuje to za najlepšiu možnosť, ako vyvrátiť akékoľvek pochybnosti o transparentnom nakladaní s verejnými financiami v STV. Obdobné verejné vypočutia sú podľa Krajcera bežnou praxou v inštitúciách, ktoré využívajú verejné financie, napríklad aj v Štátnom fonde pre podporu a rozvoj českej kinematografie v Českej republike.

Bývalá Rada STV na svojom poslednom rokovaní 17. decembra poverila vedenie televízie, aby do 27. decembra zverejnilo kompletný zoznam projektov prihlásených do súbehu na diela pôvodnej tvorby financované z druhého dodatku k zmluve so štátom na rok 2011 aj s finančnými kalkuláciami, názvami produkčných spoločností a menami ich konateľov. Bývalé vedenie STV tak spravilo. Pritom opakovane odmietalo usporiadať verejné vypočutie k projektom navrhnutých v dodatku k zmluve so štátom pre tento rok. Podľa vtedajšieho manažmentu STV totiž žiadne z ustanovení zmluvy so štátom „nestanovuje podmienku verejného vypočutia, aké MK SR žiada od Slovenskej televízie“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel Krajcer
Firmy a inštitúcie MK Ministerstvo kultúry SRRTVS Rozhlas a televízia Slovenska