3 dôvody pre viac zdravotných poisťovní na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: UNION

BRATISLAVA 10. septembra (WBN/PR) – Konkurencia v oblasti poistenia nám všetkým prináša možnosť zmeniť poisťovňu, s ktorou nie sme spokojní. Presne tak, ako sa rozhodujeme v bežnom živote. Vládny zámer nám chce toto právo od roku 2014 zobrať a všetkým určiť jednu jedinú poisťovňu bez možnosti výberu. Takmer 2 milióny slovenských občanov sa už však rozhodlo pre súkromnú poisťovňu.

1. Operácia o mesiace skôr

Vláda hovorí, že konkurenčný trh poisťovní nezaručuje žiadne odlišnosti v ponúkaných službách. Štatistiky o počte poistencov na čakacích zoznamoch na operácie však hovoria pravý opak.

V prepočte k množstvu poistencov čaká na operácie vo VšZP 5-krát toľko poistencov ako v Dôvere a až 11-krát toľko poistencov ako v Union ZP.

Napríklad na totálnu endoprotézu kolenného kĺbu čakajú najdlhšie poistenci VšZP – približne 18 mesiacov, čo je v porovnaní s Dôvera ZP a Union ZP, kde sa čaká približne 13 mesiacov, až o 5 mesiacov viac.

Bez názvu
Foto: UNION

2. Menej “vyhodených” peňazí do vzduchu

Pomocou revíznej činnosti poisťovne kontrolujú, či úkony, ktoré si váš lekár alebo nemocnica fakturujú, sú opodstatnené. Vedia tak odhaliť, keď vám lekár iba vypíše recept, no poisťovni sa snaží uplatniť faktúru aj za iné zákroky.

V roku 2011 spolu zdravotné poisťovne svojou revíznou činnosťou usporili takmer 237 mil. eur. V tejto činnosti sú súkromné poisťovne ďaleko efektívnejšie ako štátna poisťovňa.

Takto odhalené neoprávnené fakturácie znamenajú, že dané peniaze ostávajú v systéme a putujú k tým poskytovateľom, ktorí sa o vaše zdravie naozaj starajú a starostlivo narábajú s vašimi odvodmi a daňami. Jedným z dôkazov, že sa im to darí sú aj spomínané kratšie čakacie lehoty na operácie.

3. Viac peňazí pre vaše zdravie

Podporovatelia systému viacerých poisťovní často spomínajú inovácie a efektívnejšie procesy. Čo to ale znamená v skutočnosti? Napríklad, snaha zefektívniť nakladanie s financiami priviedla zdravotnú poisťovňu Union k projektu Lienka.

Lienka bola podnetom na zvýšenie efektivity laboratórnej diagnostiky – teda všetkých úkonov, ktoré nasledujú napríklad po odbere krvi.

Štandardizácia a transparentnosť cien znamená tlak na laboratórne zariadenia, aby diagnostiku robili jasnejšie, transparentnejšie a efektívnejšie. Toto je ďalší dôkaz toho, že inovatívnosť súkromných poisťovní nám šetrí peniaze a prináša lepšie riešenia pre všetkých.

Názor odborníka:

Unitárny zdravotný systém sme tu už mali. Lieky sa pašovali zo Švajčiarska a o tom, či pacienta so zlyhávajúcimi obličkami pošlú na dialýzu alebo ho nechajú zomrieť, rozhodovali lekári v tzv. komisiách smrti. Centrálne riadené štátne zdravotníctvo? Ďakujem, neprosím si.“ Peter Pažitný, HPI

Viac informácií nájdete a svoj názor môžete vyjadriť na http://www.niesomovca.sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Union poisťovňa