Briti odobrali Slovenke synov, v Bratislave sa protestovalo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 18. septembra (WEBNOVINY) – Približne 150 ľudí zaplnilo v utorok časť Panskej ulice v Bratislave, aby pred britskou ambasádou vyjadrili nesúhlas s adopciou dvoch synov Ivany Boórovej.

Protest zorganizovali prostredníctvom sociálnej siete Vanda Babichová a Hana Bosková, ktorých sa prípad dotkol. Ako Babichová uviedla, mohlo by sa to stať aj jej samotnej. Prípad môže poukazovať na nedôslednosť v dodržiavaní zákonov týkajúcich sa medzinárodnej adopcie, aj na nekorektné postupy zahraničných úradov odoberajúcich deti slovenským občanom v zahraničí.

Obrazom: Protest pred britskou ambasádou v Bratislave

Pochybná adopcia

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila televízia JOJ. Anglickí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov – Martina a Samuela a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal.

Ako matka dvoch synov uviedla pre portál čas.sk, na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. „Posudzovala prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca, ani my“.

Protest bol plný emócií

S ambasádou sa nepokúsili spojiť, takže oficiálne stanovisko k ich protestnému zhromaždeniu nezískali. Protest sprevádzali emotívne príhovory, transparenty obviňujúce Britániu z krádeže detí a vyjadrenia podporujúce matku Ivanu Boórovú.

Ďalšou z iniciatív, ktorá súvisí s prípadom adopcie detí Boórovcov, je aj otvorený list obsahujúci indície o postupe Centra pre medzinárodnoprávnu pomoc pre deti a mládež.

Nejde o ojedinelý prípad

Jedným zo signatárov je aj niekdajší vychovávateľ zo Šale Milan Daniel. Podľa neho prípad Boórovej nie je ojedinelá vec, Slovensko podobných prípadov eviduje asi 40. Sám bojoval v roku 2005 o dvoch súrodencov, ktorých úrady poslali na medzinárodnú adopciu do Talianska bez vysvetlenia. Súrodencov chcel získať do svojej starostlivosti najmä preto, že už šesť ich ďalších v starostlivosti mal.

Britský súd v utorok umožnil matke podať odvolanie voči májovému rozsudku napriek tomu, že rodina lehotu premeškala. Informoval o tom slovenský rezort diplomacie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia