Aj rok po úniku spisu Gorila vyšetrovací tím stále pracuje

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gorila
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 19. decembra (WEBNOVINY) – Všetky slová, ktoré sme dali v súvislosti s tímom Gorila pred voľbami aj po voľbách, dodržujeme do poslednej bodky.

Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák v stredu po rokovaní vlády. Vo štvrtok 20. decembra uplynie rok odvtedy, čo sa dostal do médií link na niekoľkostranový údajný spis SIS.

Krátko potom, 9. januára 2012, zriadil vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic špecializovaný tím, ktorý sa mal zaoberať vyšetrovaním okolností kauzy Gorila.

Podľa Kaliňáka vyšetrovanie pokračuje. „Tím pracuje,“ vyhlásil. Zároveň upozornil, že ide o šesťročný prípad. „Tieto prípady sa vždy vyšetrujú zdĺhavo,“ konštatoval. Uviedol tiež, že „určitý pokrok nastal, sú otvorené dve nové trestné stíhania„.

O tom, či by do roka a do dňa od zriadenia vyšetrovacieho tímu mohlo byť vznesené aj obvinenie, nechcel hovoriť. „Nemôžem byť veštec v tejto veci, nie som orgán činný v trestnom konaní,“ povedal. Podľa neho je rezort vnútra v tomto prípade skôr ako logistická firma.

Dokumenty s názvom Gorila a Gorila 1 vypovedajú o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Hoci sa potvrdilo, že akciu s názvom Gorila SIS skutočne uskutočnila, pravosť spisov zverejnených na internete nie je dokázaná, naopak, viacerí aktéri figurujúci v dokumentoch autenticitu informácií spochybnili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel LipšicRobert Kaliňák