Aktivistu Dostála vypočula polícia za článok o kauze Piussi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dostál ondrej
Predseda OKS a aktivista ondrej Dostál. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. novembra (WEBNOVINY) – Predsedu neparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany a aktivistu Ondreja Dostála dnes predpoludním vypočula polícia, či sa článkom Ak zavriete Piussi, tak aj mňa, prosím, nedopustil schvaľovania trestného činu, čo je tiež trestné.

Dostál pritom aktivitu polície inicioval sám, lebo podal takýto podnet na trestné stíhanie. „V spomínanom článku verejne schvaľujem konanie Zuzany Piussi, ktorá do filmu Nemoc tretej moci zaradila scénu so sudkyňou Helenou Kožíkovou,“ uviedol Dostál.

Potom Dostál podal na polícii podnet na trestné stíhanie. Chce, aby policajti preskúmali, či sa nedopustil schvaľovania trestného činu, čo je rovnako trestné. Teraz svoj postup zopakoval – na dnešnom policajnom výsluchu, na ktorý išiel kvôli Piussi, podal ďalší podnet pre svoj blogerský článok So Zuzanami do basy: Keď s Piussi, tak aj s Petkovou.

V tomto článku zas Dostál schvaľuje, že Petková napísala článok, v ktorom zverejnila plat manželky predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Zaň čelí obvineniu z trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. „Ja som tak hlboko presvedčený, že ani v jednom z týchto prípadov nejde o trestný čin, ale o šikanovanie za zverejnenie informácií, že som urobil takéto verejné vyhlásenie a som ochotný riskovať aj trestné stíhanie,“ uviedol po výsluchu Dostál.

Všetko je to pre dokument Nemoc tretej moci

Kladivko
Foto: SITA/AP

Okrem vyjadrenia podpory autorkám chcel aj verejne upozorniť, k akým absurdným stíhaniam dochádza. V prípade, že polícia nebude Dostála za schvaľovanie trestného činu stíhať, potvrdí sa podľa neho aj to, že autorky sa trestných činov nedopustili.

Dokument Zuzany Piussi Nemoc tretej moci obsahuje rozhovor s bývalou členkou Súdnej rady SR a vtedajšou predsedníčkou Okresného súdu Bratislava I sudkyňou Helenou Kožíkovou, ktorý sa týka známej a medializovanej kauzy zosnulej sudkyne Marty Laukovej. Kožíková sa na filmovom zázname rozpráva s dcérou zosnulej sudkyne Laukovej.

Tá kladie Kožíkovej otázky, ktoré sa týkajú jej starších vyjadrení na adresu sudkyne Laukovej ešte pred jej smrťou.

Sudkyňa Kožíková má na filmovom zázname spočiatku cez oči čierny pruh. Po odvysielaní tohto filmu v televízii podala sudkyňa žalobu na RTVS za poškodenie dobrej povesti a trestné oznámenie, na základe čoho polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu.

Podobne stíhajú aj novinárku Petkovú

Stefan harabin
Foto: SITA/Marián Peiger

Dostál poznamenal, že „verejného schvaľovania činu Zuzany Piussi“ sa dopustili aj signatári Vyhlásenia k trestnému stíhaniu Zuzany Piussi, ktoré je zverejnené na internetovom portáli changenet.sk. Okrem 130 úvodných signatárov vyhlásenie prostredníctvom portálu podpísalo ďalších približne 1 800 ľudí.

Na portáli je aj podobné vyhlásenie k trestnému stíhaniu novinárky Zuzany Petkovej. Novinárka je obvinená z trestného činu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Podávateľom trestného oznámenia v tejto veci bol Štefan Harabin, stíhanie novinárky však označil za absurdné.

Trestnoprávnu, politickú i morálnu zodpovednosť nesie politický nominant a predstaviteľ ministerstva spravodlivosti. To je neuveriteľné, že niekto má správnu stranícku knižku a známosti vo vláde, tak je nad zákonom,“ vyhlásil po obvinení novinárky Harabin.

Podľa jeho názoru nesie zodpovednosť predstaviteľ rezortu spravodlivosti bez právnického vzdelania, ktorý túto akciu zrealizoval a nie novinárka. Spomínané vyhlásenie na webe podpísalo viac ako 300 ľudí, schvaľujúcich konanie Zuzany Petkovej.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ondrej DostálŠtefan HarabinZuzana Piussi