Alojz Hlina vystúpil z OĽaNO, Matovič mu nadával

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alojz hlina
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 26. októbra (WEBNOVINY) – Poslanec parlamentu Alojz Hlina v piatok odišiel z klubu Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO).

„OĽaNO je jediným politickým zoskupením, do ktorého neexistuje prihláška a podľa mojich vedomostí je aj spolu s Kotlebovou stranou Naše Slovensko jediným hnutím, ktorého názov nevlastní strana, ale predseda strany ako súkromná osoba,“ pripomenul Hlina. Podľa neho OĽaNO nezvláda náročný proces približovania smerom k demokratickým štandardom.

Hlina označil za svoj ďalší dôvod na vystúpenie z klubu skutočnosť, že zo strany Igora Matoviča bola prekročená hranica, ktorú je ochotný akceptovať.„Mám svoju hrdosť a dôstojnosť a ak som si doposiaľ vyprosil, aby ma niekto nazýval hanlivými výrazmi, tak ani vstupom do politiky to nie som ochotný meniť,“ dodal Hlina.

Igor Matovič je podľa jeho slov posilnený tým, že ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi asi neprekáža, ako ho nazval pri ich vzájomnom konflikte v parlamente. „Musím ho však upozorniť, že ja si takéto označenie vyprosím. To, že ma v rokovacej sále parlamentu 25. októbra označil rovnako ako Roberta Kaliňáka, bolo pre mňa silným signálom, že úsilie posunúť OĽaNO smerom k demokratickým štandardom je viac ako náročná úloha“.

Igor matovič
Foto: SITA/Marián Peiger

Hlina zrejme naráža na udalosti z 9. septembra 2010, keď sa druhé čítanie o návrhu ústavného zákona zužujúceho imunitu poslancov a sudcov takmer skončilo bitkou. V čase, keď už boli vypnuté mikrofóny, Igor Matovič označil totiž kolegu zo Smeru Roberta Kaliňáka vulgárnym slovom.

Svoje rozhodnutie odísť z klubu je Hlina pripravený zmeniť, a to v prípade, že do 17. novembra hnutie OĽaNO bude mať v stanovách aspoň nasledovné demokratické minimum: Definovaný rozhodovací orgán hnutia, ktorý bude mať minimálne osem členov.

Do hnutia sa bude dať vyplniť prihláška a nadobudnúť reálne členstvo. Ochranná známka Obyčajní ľudia bude vo vlastníctve hnutia. Zároveň by sa mu musel Igor Matovič do spomenutého termínu ospravedlniť. „V prípade, že uvedené zmeny nenastanú a nedôjde k ospravedlneniu do 17. novembra 2012, moje rozhodnutie vystúpiť z klubu OĽaNO a nepodieľať sa na činnosti hnutia bude nemenné,“ uzavrel.

Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igor Matovič nechce komentovať odchod Alojza Hlinu z poslaneckého klubu. „Dajte mi, prosím, luxus, aby som nášho Lojzíka nemusel komentovať. Sú ľudia, ktorých máte radi, ale nechápete ich kroky. Taký je môj vzťah k Lojzovi Hlinovi. Ľudsky ho mám rád, ale nechápem, čo veľakrát robí. Môj komentár by ničomu neprospel,“ povedal Matovič dnes pre agentúru SITA. Odmietol sa vyjadriť aj k požiadavkám Hlinu, za ktorých je ochotný vrátiť sa do klubu. „Sú ľudia, ktorým dnes dáte modré z neba, zajtra prídu s niečím iným,“ dodal Matovič.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaIgor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti