Andrej Babiš na súde v Bratislave poprel eštebácku minulosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andrej babiš
Český minister financií Andrej Babiš (uprostred) pred súdnym pojednávaním na Okresnom súde Bratislava I. Babiš žaluje slovenský Ústav pamäti národa, ktorý ho eviduje ako spolupracovníka ŠTB. Bratislava, 30. január 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 30. januára (WEBNOVINY) – Minister financií Českej republiky Andrej Babiš prišiel vo štvrtok na Okresný súd Bratislava I, kde žaluje Ústav pamäti národa za evidenciu spisu s krycím menom Bureš, podľa ktorého bol agentom komunistickej ŠtB.

„Je to proces o ničom, je jasné, že ten človek viedol zväzok na mňa bez toho, aby som o tom vedel,“ povedal novinárom Babiš.

„My sme ako pracovníci zahraničného obchodu mali povinnosť písať záznamy z hovorov s cudzími partnermi, zápisy zo služobných ciest, toto všetko sa dávalo na zvláštny útvar, kde si samozrejme potom eštebáci uľahčovali prácu a chodili tam vypisovať nejaké veci. Od začiatku je to zmanipulované, nikdy som nič nepodpísal, nič som neurobil, mal som emigračky v rodine a vydierali ma a som na nejakom zozname. A dnes sa z toho robí kvázi politický proces,“ hovoril podnikateľ a politik Babiš.

Babiš odišiel rokovať o diaľnici

Predseda Správnej rady ÚPN (Ústav pamäti národa) I
Foto: SITA/Marián Peiger

Približne v polovici pojednávania Babiš odišiel zo súdnej siene s tým, že ho ešte čaká stretnutie s ministrom dopravy Jánom Počiatkom. „Chcem zistiť, ako budeme stavať diaľnicu medzi Žilinou a Třincom, aby mohli chodiť kamióny medzi Slovenskom a Českom,“ vysvetľoval.

Na štvrtkovom pojednávaní vypovedal bývalý operatívny pracovník ŠtB, ktorý zväzok s menom Bureš mal v rukách a archivoval ho v roku 1988. Spis bol podľa tohto svedka vedený chaoticky, chýbali tam základné previerky, obsah nebol ani usporiadaný a množstvo dokumentov chýbalo. „Zhodnotil som, že nejde o vedomú spoluprácu a zväzok som uložil do archívu,“ uviedol na súde.

Súd si ako svedka vypočul aj bezpečnostného analytika Milana Žitného. Ten na úvod povedal, že mu asi mesiac pred českými parlamentnými voľbami zavolal Babiš s tým, či by sa pozrel na spomínaný zväzok. Žitný bol v minulosti v komisii pre lustračný zákon a asi 20 rokov sa venuje problematike ŠtB.

„Dospel som k záveru, že zväzok bol síce vytvorený riadne, ale podľa môjho názoru išlo o nevedomú spoluprácu,“ povedal Žitný. Pre Babiša vypracoval k zväzku odborné vyjadrenie. Žitného na zväzku zarazilo napríklad to, že v ňom ŠtB hovorí o kvalitnej spolupráci s Burešom za obdobie, keď ho viedli ako dôverníka, no záznamy o takej spolupráci v spise neboli.

Objavili ďalšie zväzky

Kladivko
Foto: Ilustračné foto: openwalls.com

Právny zástupca ÚPN vo štvrtok na súde oznámil, že sa im v archívoch podarilo nájsť ďalšie dva zväzky – s názvami Turek a Bauer – v ktorých sa spomína meno Bureša.

„Samozrejme, že Ústav pamäti národa nie je sudcom a to znamená, že našou úlohou nie je posúdiť, či pán Andrej Babiš bol evidovaný správne, teda objektívne v týchto spisoch, ale v prvom rade je našou povinnosťou predložiť všetky dôkazy, ktoré sa týkajú tohto sporu,“ povedal médiám po skončení pojednávania predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

Podľa jeho slov pristupuje ústav k celému sporu dôsledne a profesionálne a chce predložiť všetky možné dôkazy.

„Mnohí spochybňujú hodnovernosť dokumentov v ÚPN a to je veľmi nebezpečný precedens z toho dôvodu, že ŠtB naozaj veľmi aktívne spolupracovala, perzekvovala obvyvateľstvo a mnohí boli v Československu zastrašovaní,“ konštatoval.

„Považujeme za absurdné, že namiesto toho, aby ÚPN žaloval príslušníkov ŠtB za to, že vyvíjali túto činnosť a perzekvovali obyvateľstvo, tak my sa musíme stavať do pozície, akoby sme obhajovali prácu ŠtB, keď musíme dokazovať hodnovernosť zväzkov,“ vyhlásil Krajňák. Pojednávanie sudkyňa odročila na 14. apríla.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej BabišOndrej Krajňák
Firmy a inštitúcie ÚPN Ústav pamäti národa