Anetku bude vychovávať rodina, rozhodol súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Anetka spacilova
Krajský súd v Trnave dnes rozhodol, že Anetka sa vráti z detského domova k rodine. Foto: SITA/Pavol Machovič

TRNAVA 11. septembra (WEBNOVINY) – Deväťročná Aneta sa po takmer dvoch rokoch vráti z detského domova do adoptívnej rodiny Spáčilovcov v Radošovciach v okrese Skalica.

Krajský súd v Trnave v stredu zamietol odvolanie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Senici, ktorý požadoval pre Anetu ústavnú starostlivosť.

Návrat dievčaťa do rodiny žiadalo ešte v polovici júla pred budovou trnavského súdu asi tridsať ľudí z viacerých občianskych združení, ktoré vystupovali ako Iniciatíva kresťanských rodín Slovenska. Prípad Spáčilovcov prirovnávali k mediálne známemu prípadu odobratia detí rodine Boórovcov.

Matka Lenka Spáčilová sa po vynesení rozsudku rozplakala. „Rozsudok pre nás znamená, že sme asi najšťastnejší ľudia na celom svete. Anetka je momentálne v prostredí, kde nechce byť, čo jej spôsobuje veľkú traumu,“ povedala. Dievčatko aj po odobratí úradmi rodičia navštevovali v detskom domove každý deň a keď mali možnosť, brávali si ho domov.

Spáčilovcom úradníci odobrali dve adoptované deti ešte 23. decembra 2011 a umiestnili ich do detského domova. Dôvodom bolo podozrenie z týrania, pretože na lakti chlapca našli v škôlke modrinu. Okresný súd v Skalici nariadil ústavnú starostlivosť len v prípade maloletého Timoteja, Aneta sa podľa súdu mala vrátiť do adoptívnej rodiny.

Proti rozsudku sa Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Senici odvolal, podľa jeho úradníkov „rodičia nezvládli svoju úlohu vo výchove a ich výchova nebola pre deti vhodná.“ Podľa znalca sú však rodičia schopní zabezpečiť výchovu maloletej a ona sama veľmi túži po návrate do rodiny. Samotná Aneta sa na júlovom protestnom zhromaždení v Trnave vyjadrila, že svojich rodičov veľmi ľúbi a chcela by žiť spolu s nimi.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať