Anna Záborská nedostala mandát na silácke reči o minulosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Záborská
Poslankyňa Anna Záborská (OĽaNO) Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 4. októbra (WEBNOVINY) – Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) vo štvrtok kritizovala ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka pre jeho vyjadrenia na adresu slovenských europoslancov.

Šéf slovenskej diplomacie v stredu po rokovaní vlády vyjadril svoje sklamanie z toho, že na rokovaní petičného výboru europarlamentu o Benešových dekrétoch sa nezúčastnil ani jeden z trinástich slovenských europoslancov.

Prekvapuje ma, že minister zahraničných vecí nerozumie spôsobu práce v Európskom parlamente. Povinnosťou každého poslanca je v prvom rade účasť na práci výborov, v ktorých je členom,“ reaguje Záborská.

Anna Záborská v tom čase bola na zasadaní iných dvoch výborov

Európska únia
Foto: SITA/AP

Zasadnutie petičného výboru sa podľa nej konalo v rovnakom čase, ako zasadnutia ostatných výborov. „Napríklad ja som sa musela zúčastniť na hlasovaní v dvoch ďalších výboroch. Toto je práca, pre ktorú mi občania dali mandát, nie silácke reči v diskusiách o minulosti,“ bráni sa europoslankyňa. Pripomenula tiež, že podľa vlastných slov ministra Lajčáka sú Benešove dekréty uzavretou témou.

Lajčák bol sklamaný z toho, ako k téme dekrétov pristúpili naši europoslanci bez ohľadu na to, z ktorej politickej strany sú. „U mňa nastolili otázku, či si uvedomujú, koho zastupujú v Európskom parlamente,“ zamyslel sa Lajčák, podľa ktorého sa ako jediný na rokovaní výboru za Slovensko postavil rumunský europoslanec.

Petičný výbor europarlamentu o Benešových dekrétoch rokoval 20. septembra. Slovensko v ňom síce zastúpenie nemá, naši europoslanci sa však na jeho rokovaní zúčastniť mohli. Keďže tak neurobili, v zápisnici z rokovania výboru je zaznamenané, že „slovenskí europoslanci na diskusii neboli.

Minister Lajčák je z europoslancov sklamaný

Lajcak
Foto: SITA/AP

Lajčák to vníma ako veľmi nezodpovedné. „Mali tú informáciu, mali tie podklady, rozhodli sa tam nebyť,“ dodal. Čo sa týka samotných Benešových dekrétov, je to podľa ministra uzavretá téma. „EÚ a Európska komisia sa už viackrát na túto tému jednoznačne vyjadrili a ja nevidím dôvod, prečo by som sa mal vyjadriť inak,“ uzavrel.

Europarlament po iniciatíve maďarských europoslancov opäť otvára otázku Benešových dekrétov. Slovensko bude musieť vysvetľovať okolnosti prijatia deklarácie o nemennosti Benešových dekrétov z roku 2007. Národná rada SR vtedy konštatovala, že Benešove dekréty, ktoré po druhej svetovej vojne obmedzili občianske a majetkové práva maďarskej a nemeckej menšiny, sú nedotknuteľné.

Parlament vo svojom uznesení, za ktoré hlasovali všetci koaliční i opoziční poslanci s výnimkou Strany maďarskej koalície (SMK), odmieta pokusy o spochybňovanie povojnových dekrétov. Právne a majetkové vzťahy, ktoré vznikli ich následkom, vyhlásil za nedotknuteľné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna ZáborskáMiroslav Lajčák