Armáda je podľa exministra Galka v ohrození bojaschopnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojaci
Foto: SITA/Juraj Pruša

BRATISLAVA 20. júna (SITA) – Podpredseda SaS Ľubomír Galko požiadal o zvolanie schôdze Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, na ktorom má byť prerokovaná situácia možného ohrozenia bojaschopnosti časti ozbrojených síl.

Jeho žiadosť podpísali všetci opoziční poslanci, ktorí sú členmi tohto výboru.

Ako povedal Galko vo štvrtok na tlačovej besede, dôvodom je, že neskúsená bývalá dôstojníčka vojenského spravodajstva bola prevelená za veliteľku čaty bojovej jednotky v Trebišove, na ktorú nemala a nemá výcvik, skúsenosti a ani vzdelanie.

„Táto jednotka by mohla plniť bojové úlohy v zahraničnej operácii ISAF v Afganistane. Existuje reálne riziko, že výcvikom jednotky pod velením neskúsenej dôstojníčky, ktorá nemá potrebné skúsenosti, by mohla byť narušená bojaschopnosť tejto jednotky. Je pochybná legitímnosť rozhodnutia preradiť ju do pozície veliteľa bojovej čaty napriek obsahu jej osobného spisu, z ktorého muselo byť zrejmé, že na to nemá potrebné skúsenosti a vedomosti,“ povedal s tým, že neskúsenosť pri velení by mohla vážne narušiť plnenie úloh tejto jednotky v Afganistane.

Žiada predvolať ministra

Ľubomír Galko
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Galko žiada na schôdzu predvolať ministra obrany Martina Glváča, náčelníka generálneho štábu Petra Vojteka a riaditeľa personálneho úradu OS SR. „Bude ma zaujímať, či ide o ojedinelé zlyhanie personálnej práce,“ povedal.

V závislosti od vysvetlenia na výbore zváži podanie trestného oznámenia pre trestný čin sabotáže. „Nie je možné hazardovať so životmi vojakov a obranyschopnosťou štátu. Zvážime trestné oznámenie aj pre podozrenie z trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti, pretože uvedená dôstojníčka bola prevelená najskôr na útvar do Rožňavy na miesto, ktoré si vyžaduje previerku na stupeň tajné, napriek tomu, že vzala svoj súhlas s oboznamovaním sa s utajovanými skutočnosťami,“ upozornil Galko.

Preto jej mala byť podľa neho odobratá bezpečnostná previerka. Hrozilo totiž riziko, že sa bude oboznamovať s utajovanými skutočnosťami.

Návrh na odvolanie ministra

Galko tiež informoval, že ešte pred pondelkovou schôdzou k tunelovaniu Vojenského spravodajstva sa mu podarilo zozbierať 25 podpisov poslancov pod návrh na odvolanie ministra obrany.

Martin Glváč
Foto: SITA/Diana Černáková

Chýba mu päť podpisov. Poslal preto štyri listy predsedom poslaneckých klubov Ľudovej platformy Pavlovi Hrušovskému, László Solymosovi a Lucii Žitňanskej a tiež Jurajovi Miškovovi, ako zástupcovi piatich poslancov združenia Liberálna dohoda.

„Predstavitelia týchto strán sa totiž vyjadrovali, že sú za určitú postupnosť. Najskôr chceli schôdzu parlamentu a následne, že pristúpia k odvolávaniu ministra,“ povedal Galko.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka Smeráci sa z tunelovania vyviňujú ako malí chlapci.

„Hovoria, čo zanedbal Galko a Radičová. Padni komu padni. Nič nebráni vyšetreniu akéhokoľvek podozrenia, ktoré existuje v súvislosti s vojenskými tajnými službami. Smeráci nerobia nič, len prskajú. Vylievajú vedrá špiny na všetkých okolo,“ povedal.

Ak by mali záujem na vyšetrení, postavili by podľa Sulíka súčasných dôstojníkov mimo službu. „Páchatelia by sa správali presne tak ako Glváč a Ľubomír Skuhra. Robert Fico sa tomu nečinne prizerá a stáva sa v kauze spoluzodpovedným,“ vyhlásil Sulík. Podľa poslanca SaS Petra Osuského je prekvapivé, že najvyšší veliteľ ozbrojených síl prezident Ivan Gašparovič, ktorý je zodpovedný za fungovanie armády, nekoná a nerieši stav armády, ktorého smutným zrkadlom je stav Vojenského spravodajstva. „V takomto prípade by mal vrchný veliteľ konať,“ povedal Osuský.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan GašparovičĽubomír GalkoĽubomír SkuhraRobert Fico
Firmy a inštitúcie Ozbrojené sily Slovenskej republiky