Banská Bystrica prišla o státisíce, zistil NKÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Saktor
Ivan Saktor Foto: SITA

BANSKÁ BYSTRICA 15. januára (WEBNOVINY) – O vyše 566-tisíc eur pripravilo Banskobystričanov vedenie ich mesta, keď predalo cenné papiere mesta za cenu o tretinu nižšiu než bola ich nominálna hodnota. Zistil to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR pri vlaňajšej kontrole hospodárenia mesta za rok 2008 a v záverečnej správe z kontroly uviedol ako jedno z množstva zistených pochybení a porušení zákonov a predpisov. Správou sa má zaoberať mestské zastupiteľstvo na svojom najbližšom zasadnutí tento mesiac. Ako sa v nej konkrétne uvádza, mesto nekonalo v súlade so zákonom o majetku obcí, „keď nezveľaďovalo a nechránilo svoj majetok pred stratou tým, že predalo cenné papiere v nevýhodnom kurze (52 200 zaknihovaných akcií), za 67,32 % ich nominálnej hodnoty, čím prišlo o 17 057 390 Sk (566 200 eur).“ O aké cenné papiere ide a komu ich mesto predalo, správa neuvádza. Primátor Ivan Saktor sa k téme zatiaľ nevyjadril. Jeho hovorkyňa dnes uviedla, že o stanovisku k výsledkom kontroly budú informovať na brífingu pred zasadnutím mestského zastupiteľstva, ktorého termín zverejnia na budúci týždeň.

Medzi pochybeniami, ktoré Najvyšší kontrolný úrad SR zistil, je tiež nehospodárne využívanie finančne náročných externých právnych služieb na nenáročné, bežné právne služby. Mesto zaplatilo 18 330 vtedajších korún (vyše 608 eur) externej právnej kancelárii za sedem hodín právnej analýzy zmlúv medzi mestom a jeho vlastnými mestskými lesmi. Podľa kontrolného úradu konalo mesto nehospodárne aj vtedy, keď na základe dodatku k zmluve akceptovalo s účinnosťou od začiatku roka 2009 také mesačné paušálne úhrady za externé právne služby, ktoré takmer dvojnásobne zvyšovali cenu externých právnych služieb v porovnaní s rokom 2008 a ktoré boli niekoľkokrát vyššie ako mesačné paušálne úhrady za externé právne služby z ostatných troch zmluvných vzťahov v roku. O akú externú právnu kanceláriu respektíve kancelárie v týchto zisteniach ide, je jednou z otázok, na ktoré hovorkyňa primátora agentúre SITA zatiaľ neodpovedala. Medzi ďalšími zistenými porušeniami zákona je napríklad aj vykazovanie vyššej spotreby pohonných hmôt, než bola spotreba uvedená v technickom preukaze vozidla.

Predseda najpočetnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Smer-SD – SNS Tomáš Novanský zatiaľ na žiadosť o vyjadrenie k výsledkom kontroly, ktorú mu agentúra SITA poslala dopoludnia e-mailom, neodpovedal a mobilný telefón mal vypnutý. Nezávislý poslanec Vladimír Pirošík z klubu Banskobystrická alternatíva považuje zistenia „desiatok porušení zákona“ za závažné. „Očakávam preto, že na mestskom úrade bude personálne zemetrasenie. Predaj akcií so stratou 17 miliónov korún je na hranici trestného činu. Ak vedenie mesta nepredloží poslancom na rokovaní zastupiteľstva 26. januára uspokojivé vysvetlenie, vecou sa zrejme budú musieť zaoberať aj orgány činné v trestnom konaní,“ uviedol Pirošík. Dodal, že podľa jeho informácií ide o predaj akcií Privatbanky. Kto bol kupcom, však nevie ani on ako poslanec, a od mesta to zisťuje žiadosťou podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Saktor
Firmy a inštitúcie NKÚ Najvyšší kontrolný úrad