Banskobystrická župa chce kúpiť dokumenty za 728-tisíc eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze
Foto: Shutterstock

BANSKÁ BYSTRICA 29. augusta (WEBNOVINY) – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) plánuje nakúpiť strategické a analytické dokumenty za 728 300 eur bez DPH.

Vyplýva to z verejných obstarávaní na vypracovanie dvoch štúdií, šiestich stratégií a plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja, ktoré vyhlásil ešte v júli, pričom lehoty uskutočnenia týchto zákaziek sa majú skončiť 28. februára budúceho roka.

Financovať ich chce z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a vlastných zdrojov.

Dokumenty sa týkajú prioritných oblastí rozvoja BBSK

Konkrétne stratégia podpory rastu zamestnanosti v BBSK má predpokladanú cenu zákazky bez DPH 51-tisíc eur, stratégia komplexného systému dopravnej obslužnosti BBSK s dôrazom na verejnú dopravu 53-tisíc eur, stratégia hospodárstva v BBSK 52 200 eur, regionálna inovačná stratégia BBSK 50-tisíc eur, stratégia cestovného ruchu a rozvoja vidieka 50-tisíc eur, urbanistická štúdia rozvoja sídelného prostredia na území BBSK 240-tisíc eur, stratégia efektívneho riadenia zariadení sociálnych služieb 53-tisíc eur, vypracovanie plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja BBSK na roky 2014 – 2020 146-tisíc eur a štúdia využitia štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu EÚ v BBSK a ich vplyv na rozvoj územia za obdobie 2007 – 2012 33 100 eur.

Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci oddelenia rozvoja hospodárskych aktivít na Úrade BBSK Vladimír Brieda, tieto strategické dokumenty, sú potrebné pre prípravu regiónu na nasledujúce programovacie obdobie 2014 – 2020.

Sú zamerané na všetky dôležité prioritné oblasti rozvoja BBSK, pri ktorých je predpoklad, že budú pravdepodobne financované z fondov Európskej únie. Niektoré sú zamerané aj na prípravu BBSK na efektívnejšie implementovanie projektov a ich priorít v nasledujúcom období 2014 – 2020 a na vyhodnotenie doterajšieho programovacieho obdobia 2007 až 2013.

Dokumenty vypracuje externý dodávateľ

Banská bystrica
Foto: SITA/Dušan Hein

Na otázku, prečo tieto dokumenty zadáva župa externým dodávateľom a nevypracuje ich Úrad BBSK, uviedol:

„Pretože ide o strategické dokumenty, ktoré sú vysoko odborné, sú na to potrební úzko špecializovaní odborníci na dané prioritné oblasti. Na druhej strane, bola tu možnosť podať si žiadosti na výzvu pre projekty na vypracovanie týchto strategických dokumentov, a to z Regionálneho operačného programu, ktorý je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Podotýkame, že pre samosprávy je tu plánované päťpercentné kofinancovanie schválených projektov, čím sa šetria výdavky Úradu BBSK.“

Grant z Regionálneho operačného programu na financovanie týchto strategických dokumentov zatiaľ župa nezískala. Podľa Briedu projekty so žiadosťou o podporu, ktoré predložili vlani v máji a septembri, zatiaľ neboli vyhodnotené.

Hoci otváranie obálok s ponukami vo verejných obstarávaniach dodávateľov dokumentov bolo 31. júla, víťazi ani konečné ceny za dokumenty zatiaľ nie sú známe. „Obstarávanie spomínaných dokumentov ešte prebieha a tak nie je možné zverejňovať čiastkové informácie,“ uviedol Brieda.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)