Bielenie v zdravotnej karte si odskáče prednostka kliniky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekari
Zdravotnícki pracovníci majú často problém dostať sa k 80 percentnej úhrade práceneschopnosti. Foto: SITA/Diana Černáková

NITRA 13. novembra (WEBNOVINY) – Dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre Eva Sollárová dnes rozhodla, že odvolá Alenu Ďurišovú z funkcie prednostky detskej kliniky.

Ako informovala agentúru SITA, k rozhodnutiu dospela na základe podkladov z ministerstva zdravotníctva a tiež na základe vyjadrenia Ďurišovej, že opravu v zdravotnej dokumentácii novorodenca urobila ona.

K výsledkom dozoru ministerstva zdravotníctva v podobe so zabielenými menami sa dostala Sollárová podľa svojich slov dnes na obed. Oficiálny záver dozoru kvalifikuje zistenú opravu zápisu ako porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti.

Mám rovnako k dispozícii vyjadrenie prednostky Aleny Ďurišovej, že predmetnú opravu zápisu urobila ona,“ dodala Sollárová. Tieto dva fakty považuje dekanka za kompetentný a dostatočný podklad pre svoje rozhodnutie odvolať prednostku Kliniky novorodencov, detí a dorastu Fakultnej nemocnice v Nitre. „Dekrét vystavujem dnes s účinnosťou odo dňa podpisu oboch štatutárov, t. j. mňa a riaditeľa Fakultnej nemocnice v Nitre. Mnou podpísaný dekrét mu pošlem vo štvrtok,“ povedala Sollárová.

Dekanka Eva Sollárová dostala písomný návrh riaditeľa nemocnice Jozefa Valockého na odvolanie Ďurišovej 30. októbra. Pre kauzu bielenia v zdravotnej dokumentácii už Ďurišová prišla o funkciu námestníčky riaditeľa. Valocký ju odvolal 29. októbra. Pôvodne sa jej zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Po neutíchajúcej medializácii prípadu ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala.“ Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj nitrianska okresná prokuratúra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ÚDZS Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou