Bratislavčania odmietajú výstavbu megakasína

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kasíno, Metropolis
Metropolis Foto: reality.etrend.sk

BRATISLAVA 10. februára (WEBNOVINY) – Väčšina Bratislavčanov odmieta vo svojom okolí megakasíno, ktoré by malo byť súčasťou plánovaného polyfunkčného komplexu Metropolis za 1,5 mil. eur. Ten by mal vyrásť na 30-hektárovom pozemku medzi mestskými časťami Petržalka a Jarovce, na križovatke diaľnic D2 z Maďarska do Čiech a D4 z Rakúska. Kriticky sa k navrhovanému najväčšiemu kasínu v strednej Európe, ale často aj k celému projektu, postavilo približne 100 občanov z Jaroviec, Rusoviec a Petržalky, ktorí sa v utorok večer zúčastnili verejného prerokovania urbanistickej štúdie daného komplexu. Tá je prvým územno-plánovacím podkladom v povoľovacom procese a mala by „pomôcť“ pri zmene územného plánu mesta.

Obyvatelia dôrazne odmietajú, aby sa v Bratislave postavilo ďalšie kasíno. Stačia im tie súčasné v hoteloch Carlton, Reduta a Crowne Plaza, v žiadnom prípade nesúhlasia s ich „rozmnožovaním.“ Obávajú sa totiž zvýšenia kriminality či dokonca prostitúcie. Podobné obavy vyjadril nedávno okrem iného aj primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský. Predseda predstavenstva spoločnosti TriGranit, a.s. Gábor Zászlós sa im však tieto ich „domnienky“ snaží vyvrátiť. „Prínos preváži obavy,“ povedal Zászlós. Argumentuje pritom tým, aká je situácia okolo veľkých kasín v iných svetových mestách. Pritom doplnil, že predsa prostitútky nestoja napríklad pred Carltonom, ale skôr ich človek stretne niekde na výpadovke. „Nie sme Amerika, sme Slovensko. Nepotrebujeme Las Vegas,“ boli odpovede na mnohé jeho konštatovania.

Mnohí sa obávajú aj úpadku rodín či zvýšenia počtu gemblerov. „Gemblerstvo tu je, my neprinášame gemblerstvo. My prinášame štátom silne kontrolované kasíno,“ namieta Zászlós. Aj vďaka kasínu by malo Slovensko podľa neho získať viac peňazí z daní z príjmu, peniaze štát môže rozdeliť, poputovať by mohli napríklad aj na resocializáciu. To bola odpoveď spoločnosti na to, kto bude platiť liečenie gemblerov. Občanom sa nepozdáva ani to, že by mal projekt priniesť viac pracovných príležitostí. Podľa nich nie je projekt vhodný pre územie, kde nie je až taká vysoká nezamestnanosť. A taktiež sa obávajú toho, aké pracovné miesta budú pre obyčajných ľudí voľné. Podľa Zászlósa by sem mohli chodiť pracovať obyvatelia napríklad zo stredného Slovenska, namiesto toho, aby chodili za prácou do Anglicka.

Miestami však odzneli aj názory, že bez kasína by bol projekt aspoň sčasti o niečom inom. Zászlós však s „plnou vážnosťou“ odpovedal, že investor je odhodlaný pustiť sa do celého projektu, keď zabezpečí peniaze. Podľa neho má každý projekt určitú kalkuláciu a tento projekt je komplexný aj s kasínom. Neodpovedal však jednoznačne na otázku, na čo má v súčasnosti investor peniaze. Na ďalšiu otázku, či je pre negatívne ohlasy schopný odísť a nechať projekt tak, odpovedal, že sa budú snažiť „chodiť, presviedčať a projekt ďalej rozvíjať.“ Proti výstavbe megakasína však vznikla aj petícia, ktorú doteraz podpísalo 56-tisíc obyvateľov.

Pre projekt plánovaného polyfunkčného centra bola zatiaľ vypracovaná len prezentovaná urbanistická štúdia. Ňou by sa mali zaoberať na budúci týždeň aj poslanci v Petržalke a následne aj zastupiteľstvo v Jarovciach. Ide o prvý územno-plánovací podklad v schvaľovacom procese, uplatniť pripomienky k nemu je možné do 25. februára. Spracovatelia štúdie však upozorňujú, že slúži na zmenu územného plánu, o kasíne sa v nej zatiaľ nehovorí, to bude až v ďalších etapách procesu. Zároveň sa pracuje na zámere, ktorý by mal byť hotový v marci a následne sa dá na pripomienkovanie. Vyjadriť sa k nemu budú môcť aj občania. Stanovisko k nemu vydá následne aj ministerstvo životného prostredia, podľa kompetentných tak bude najskôr o osem až deväť mesiacov po distribuovaní. Potom bude proces povoľovania pokračovať ďalej v zmysle zákona.

Projekt má naplánovaných niekoľko fáz. Navrhuje sa nákupné centrum, akvapark, rekreačné centrum so zábavným parkom, tri hotely, kasíno na americký spôsob, konferenčné zariadenia, galérie, multifunkčná hala či golfové ihriská. Počíta sa aj s výstavbou bývania a podzemnými garážami. Ľavú a pravú stranu areálu by mal spájať polyfunkčný most s reštauráciami či kaviarňami ponad diaľnicu. Projekt by údajne mohol byť akousi južnou bránou vstupu do mesta stredoeurópskeho významu.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej ĎurkovskýGábor Zászlos