Bratislavský kraj ropovod v hlavnom meste nechce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropovod snp
Ukážka na Námestí SNP a Poštovej ulici v Bratislave, ako to bude približne vyzerať, keď pôjde ropovod stredom mesta. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 8. júla (WEBNOVINY) – Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa pre ropovod Bratislava-Schwechat stretne s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským.

Rokovať by mali ešte tento týždeň, uviedla tlačová tajomníčka kraja Miroslava Rácová.

Bratislavský kraj má pripravený návrh nového územného plánu, ten však podľa kraja zabrzdilo ministerstvo hospodárstva. „Jeho schválenie podmieňuje štát zakomponovaním ropovodu Slovnaft-Schwechat, ktorý sme ako kraj opakovane odmietli,“ uviedol Frešo.

Podľa neho je neprípustné, aby štát takýmto spôsobom tlačil na samosprávu, na jej zákonné kompetencie a proti vôli obyvateľov. Ministerstvo hospodárstva vraví, že ropovod v pôvodnom pláne bol, v návrhu nového plánu sa však už nenachádza a preto vznikol rozpor medzi štátom a krajom. „Vzhľadom na povahu tohto projektu však je jednoznačné, že v územnom pláne chceme opäť docieliť vytýčenie koridoru na trasovanie ropovodu,“ doplnil hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič.

Tlak ministerstva je veľký

Predseda kraja sa pre ropovod stretne s ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským. „Cítim to tak, že tlak je zo strany ministerstva hospodárstva veľký, preto volíme tú priamu formu komunikácie. Už to nebudú riešiť úradníci, ale najvyšší predstavitelia. Myslím si, že nájdeme spôsob, ako zastúpiť záujmy ľudí žijúcich tu v Bratislave,“ povedal Frešo. Zástupcovia kraja sa v pondelok zúčastnili na rozporovom konaní medzi štátom a krajom na Ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, kde rokovali o ropovode, ktorý by mal viesť cez hlavné mesto.

O zapracovaní či nezapracovaní ropovodu do pripraveného nového územného plánu kraja budú ešte rokovania pokračovať. „Táto stavba je zaradená ako strategický projekt a preto sú doterajšie informácie protichodné, je preto dôležité rokovať o zmene územného plánu so zástupcami verejnej správy,“ uviedol hovorca ministra hospodárstva. Kraj ropovod cez hlavné mesto odmieta. „Myslím si, že vôľa krajského či mestského zastupiteľstva, ktoré výrazným spôsobom dalo najavo, že nechce mať v meste ropovod, je zaväzujúca, lebo rovnako rozmýšľajú aj obyvatelia kraja,“ myslí si Frešo. Podľa neho existuje viacero návrhov, ako obísť celé mesto, ale o tom chce diskutovať priamo s ministerstvom hospodárstva. „V tomto prípade treba, aby ustúpili tieto olejárske a energetické záujmy tej vôli, ktorú má samospráva,“ uviedol predseda kraja.

Proti sú aj aktivisti

Oprava cesty
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ešte v júni podpredseda kraja Martin Berta uviedol, že na zapracovanie plánovaného ropovodu do pripraveného územného plánu je už neskoro. Návrh územného plánu je totiž podľa neho už v takom pokročilom štádiu, že by sa jeho príprava musela vracať späť.

O premietnutie zásad, týkajúcich sa ropovodu do pripraveného návrhu územného plánu, požiadalo kraj ministerstvo hospodárstva 21. marca 2013. Kraj však s pripomienkou ministerstva nesúhlasil.

Proti ropovodu cez územie hlavného mesta sú aj aktivisti, občianske združenie Nie ropovodu spustilo výzvu proti jeho výstavbe, ktorá je adresovaná najmä ministrovi hospodárstva Tomášovi Malatinskému, ale aj ostatným členom vlády.

Ropovod Bratislava-Schwechat Pipeline má prepájať ropovodný systém Družba s rafinériou Schwechat pri Viedni. Realizáciu projektu majú na starosti slovenský prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol a rakúska firma OMV. Ropovod by mal stáť 75 až 140 mil. eur. Na financovaní projektu sa majú podieľať obe spomínané spoločnosti. Do konca tohto roka sa majú pripraviť potrebné dokumenty, ktoré zabezpečia realizáciu projektu. Známa by mala byť aj trasa, kadiaľ nový ropovod povedie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pavol Frešo