Ulicami Bratislavy sa ozývalo: Dosť bolo Goríl!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Gorlia
Protes Gorila, ktorý zorganizovali nespokojní občania. Bratislava, 27. január 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Stovky ľudí, ktorí sa zúčastnili na protestnej akcii Gorila, prekonali pripravené zátarasy pred Národnou radnou SR v Bratislave a dostali sa až k vchodu do budovy parlamentu. Ten chránili desiatky policajtov a ťažkoodencov.

Protestujúci budovu národnej rady obhádzali banánmi a vajíčkami, objavili sa aj výbuchy pyrotechniky. Polícia však nezasiahla. Na volania demonštrujúcich „poďte von“ a „máme toho dosť“ však nik z Národnej rady SR nereagoval.

Demonštranti vydržali pre parlamentom skandovať približne do 18:30. Zanechali po sebe neporiadok, zapálené sviečky a transparenty nalepené na budove parlamentu.

Dosť bolo Goríl
Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Dosť bolo Goríl
Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Dosť bolo Goríl
Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Dosť bolo Goríl
Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo
Dosť bolo Goríl
Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ľudia ukázali, že majú silu, hovorí organizátorka protestu

Hlavná organizátorka protestu Gorila Lucia Galová akciu hodnotí pozitívne. „Účasť bola nad očakávania, vyskytli sa situácie, ktoré som neočakávala,“ povedala Galová, ktorá mala na mysli hlavne obhadzovanie parlamentu a prezidentského paláca vajíčkami a banánmi. Ľudia však podľa nej ukázali, že majú silu a Galová očakáva, že protesty sa budú opakovať. Nevedela však presne povedať, či ďalší protest bude už o týždeň.

Protestujúci dnes opakovane skandovali „o týždeň na SNP“.
Gorila
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Počet ľudí, ktorí dnes prišli vyjadriť svoj nesúhlas s vyšetrovaním kauzy Gorila, nie je známy.

„Niektorí hovoria 10-tisíc, niektorí tisíc,“ doplnila Galová s tým, že organizátori mali 2-tisíc sviečok a všetky rozdali. Svoju účasť na protestnej akcii potvrdilo cez Facebook viac než 4-tisíc ľudí.

V dave ľudí sa objavilo aj niekoľko politikov či poslancov, prevažne z radov Obyčajných ľudí. Galovej sa to nepáčilo a podľa jej slov osobne zasiahla proti Igorovi Matovičovi, ktorý rozdával letáčiky „zastavme Gorily“. Medzi protestujúcim sa pohybovali aj ľudia zo strany 99-percent, napríklad kandidát na poslanca Pavol Pavlík. Objavili sa informácie, že medzi protestujúcimi boli aj extrémisti. To však Galová nevedela potvrdiť. Ako dodala, rozdávali sa však nejaké extrémistické letáčiky.

V dave bol aj občiansky aktivista Eduard Chmelár.

Video: Nahnevaný dav pred parlamentom

Gorily za mreže, kričali ľudia

Zvuky rapkáčov, sirén a desiatky transparentov po 15:00 zaplnili bratislavské Námestie SNP. Bratislava sa stala miestom prvého verejného protestu obyvateľov Slovenska pre kauzu Gorila.

Ľudia s transparentmi volali najmä po dôslednom vyriešení kauzy a vyvodení zodpovednosti. „Gorily za mreže“ či „Dosť bolo goríl“ boli najčastejšie zvolania ľudí, ktoré sa ozývali námestím.

Protestujúci svoje požiadavky zhrnuli v desiatich bodoch. Chcú okamžité zbavenie mlčanlivosti všetkých orgánov a osôb, ktoré môžu kauzu Gorila objasniť, odstúpenie predstaviteľov strán, ktorí sa v spise spomínajú, z politických funkcií a kandidátok a žiadajú aj posunúť termín konania predčasných parlamentných volieb z 10. marca na september. „Budeme slušní, nebudeme robiť smeti a špinu, špinu robia iní,“ odznelo z tribúny.

Minister vnútra Daniel Lipšic zbavil mlčanlivosti bývalého riaditeľa Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru Tibora Gašpara a bývalého funkcionára úradu Jána Rejdu. Rejda v súčasnosti vypovedá pred vyšetrovateľom.

Video: Samo Trnka

Prezidentský palác zasypal dav banánmi

Desiatky banánov zasypali nádvorie prezidentského Grassalkovičovho paláca v Bratislave, pred ktorý sa presunul
Gorila
Dav zahádzal nádvorie prezidentského paláca. Bratislava, 27. január 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

protestujúci zástup ľudí z bratislavského Námestia SNP. Dav opakovane kričal „vlastizrada“ a „odstúpiť“, organizátori protestu pred palácom čítali svoje požiadavky.

Organizátori odhadujú, že k prezidentovi ich už prišlo výrazne menej ako na námestie SNP. Polícia nezasiahla, aj keď niektorí z ľudí sa začali šplhať na plot paláca. Organizátori protestu zdôrazňujú, že pozadie ich akcie je čisto apolitické. Pred protestujúcimi vystúpil aj investigatívny novinár Tom Nicholson či bývalý riaditeľ Amnesty International Slovensko Peter Weisenbacher, ale aj niektorí občianski aktivisti.

Proti kauze Gorila bojovali aj hackeri Anonymous

Hackerská skupina Anonymous zároveň oznámila, že chce podporiť protestnú akciu Gorila útokom na stránky finančnej skupiny Penta.Nezabúdame ani na to, ktorú banku po novom vlastnia,“ uvádza Anonymous vo svojom vyhlásení. Penta má vo svojom portfóliu Prima banku Slovensko, ktorú kúpila od francúzsko-belgickej skupiny Dexia v závere roka 2010.

Bratislavská MHD a polícia boli v strehu

Dopravný podnik Bratislava odklonil pre protest na Námestí SNP električkové linky 1 a 15. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa DPB Agáta Staneková, električka číslo 1 premávala cez Špitálsku a Jesenského a vynechala prejazd tunelom. Električka číslo 15 smerovala cez Kamenné námestie a následne sa napojila na pôvodnú trasu.

Polícia bola na protest pripravená. Na akciu boli vyčlenení policajti z viacerých útvarov, informovala agentúru SITA policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Na sociálnej sieti Facebook svoju účasť na protestnej akcii potvrdilo viac než 4-tisíc ľudí a ďalších viac ako 3-tisíc svoju účasť na proteste zvažovalo.

„Je vítané, aby si každý priniesol so sebou jednoduchý transparent, na ktorom jednou-dvoma vetami vyjadrí svoju požiadavku alebo postoj,“ písali organizátori protestu na stránke www.protestgorila.sk.

Organizátori zároveň odmietli, že išlo o akciu s politickým pozadím. „Nestojí za nami žiaden sponzor, žiadna politická strana, žiadne hnutie,“ informujú.

Gorila
Foto: protestgorila.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicEduard ChmelárPeter WeisenbacherTom Nicholson