Budapeštiansky súd obnovil konanie s nacistom Csatárym

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Laszo csatary
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Budapeštiansky odvolací súd nariadil súdu nižšieho stupňa, aby obnovil pojednávanie vo veci Lászlóa Csatáryho, ktorý čelí obvineniu z vojnových zločinov.

Informoval o tom okruh RTVS Slovenský rozhlas vo svojom rannom Rádiožurnále.

Súdny proces prerušili v tejto sledovanej kauze pred mesiacom.

Prvostupňový súd, ktorý sa venuje Csatáryho prípadu od júla minulého roka, prerušil proces s tým, že niekdajšieho veliteľa košického geta za vojnové zločiny raz už odsúdili, a to v roku 1948 na smrť, čo v tomto roku na jar zmenil slovenský súd na doživotie. Podľa ranného Rádiožurnálu bolo otázne, či tieto verdikty môžu byť platné aj v Maďarsku, a keď áno, či by mohol Csatáry odsedieť trest doma.

Proti tomuto rozhodnutiu sa budapeštianska prokuratúra odvolala, pričom konštatovala, že spomínaný československý, respektíve slovenský rozsudok nefiguruje v európskom registri. Odvolací súd teraz vyhovel prokuratúre.

Podľa RTVS sa dá očakávať, že 98-ročný Csatáry sa postaví pred súd po prvý raz na jeseň.

Podľa obžaloby sa Csatáry v roku 1944 aktívne zúčastnil na týraní, poprave a deportácii Židov z Košíc do nemeckých koncentračných táborov. Starca najprv zadržali a umiestnili do domáceho väzenia, následne toto obmedzenie zmenili na zákaz opustiť bydlisko. Csatáry svoju vinu popiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe László Csatáry