Daňové riaditeľstvo podalo trestné oznámenie na Šulaja

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Daňové riaditeľstvo
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 15. apríla (WEBNOVINY) – Daňové riaditeľstvo SR dnes podalo trestné oznámenie na bývalého riaditeľa Igora Šulaja a bývalého riaditeľa daňového riaditeľstva v Košiciach Vladislava Vašiva v súvislosti s kauzou prenájom. Pri uzatváraní zmluvy so spoločnosťou VSH Development totiž podľa názoru súčasného vedenia bývalý manažment spáchal trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zneužívania právomocí verejného činiteľa.

Daňové riaditeľstvo SR má podľa jeho hovorkyne Gabriely Dianovej k dispozícii právne stanovisko k zmluve so spoločnosťou Nitra Invest, v ktorej sa hovorí, že daniari pri jej uzatvorení postupovali v súlade s legislatívou a dodržali povinnosti vyplývajúce zo správy majetku štátu a naopak uzavretím nájomnej zmluvy s VSH Development by porušili zákon.

Iveta Radičová
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Radičová požaduje kontrolu vlády aj NKÚ

Premiérka Iveta Radičová víta, že spoločnosť Nitra Invest odstúpila od zmluvy a budovu na prenájom pre daniarov v Košiciach môžu opäť ponúknuť všetci záujemcovia. Zároveň iniciovala kontrolu Úradu vlády SR na Daňovom riaditeľstve SR a požiadala predsedu parlamentu, aby predložil návrh na kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ).

„Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová po vyhodnotení všetkých informácií vyzvala vo štvrtok generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR (Miroslava Mikulčíka, pozn. redakcie), aby prijal politickú zodpovednosť, a získal tak priestor na očistenie vlastného mena a okolností uzavretia zmluvy o prenájme budovy v Košiciach,“ píše sa v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytli z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Priestory za zhruba 6,6 milióna eur si totiž daniari prenajali od firmy Nitra Invest Ondreja Ščurku, ktorý šéfuje okresnej organizácii SDKÚ-DS v Nitre. „Daňové riaditeľstvo SR podpisom zmluvy o prenájme budovy v Košiciach ušetrilo verejné zdroje oproti rozhodnutiu predchádzajúcej vlády.

Chybou však bolo, že úrad pokračoval v postupe výberu zvolenom vládou Roberta Fica, ktorý vzbudil pochybnosti. Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v tejto veci okamžite konala a v stredu požiadala generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR, aby zverejnil novú výzvu na predloženie ponúk na prenájom budovy v Košiciach,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

Trápny pokus

„Ide o neuveriteľne trápny pokus I. Radičovej zamiesť kšeft SDKÚ pod koberec a zúfalú snahu preniesť politickú zodpovednosť jej a Ivana Mikloša na úradníka,“ reagoval riaditeľ odboru komunikácie Smeru-SD Erik Tomáš.

Bugár chce stretnutie koalície ku kauze prenájmu
Bez názvu
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár chce iniciovať stretnutie predsedov koaličných strán ku kauze prenájmu budovy Daňovému úradu v Košiciach.

Ak koaliční partneri nebudú mať o také stretnutie záujem, chce, aby sa konalo aspoň stretnutie zástupcov strany Mosta-Híd a SDKÚ-DS.

Ako uviedol Bugár dnes na tlačovej besede, situáciu v súvislosti s kauzou prenájmu vníma vážne, lebo číta rôzne porovnávania s minulou vládnou koalíciou a jej kauzami. „Mňa to neteší. Samozrejme, nemám všetky informácie,“ uviedol.

„Ak je to tak, pre mňa je to problém“

Bugár sa vo štvrtok dozvedel, že pôvodná zmluva na prenájom budovy v Košiciach by vraj nemala byť platná, lebo spoločnosť, s ktorou uzavrel zmluvu ešte bývalý šéf daňového riaditeľstva Igor Šulaj je neplatná, lebo vraj spoločnosť do konca februára mala dať harmonogram sťahovania a neurobila tak.

Podľa Bugára vraj v zmluve je pasáž, podľa ktorej ak to spoločnosť nestihne, zmluva je neplatná. Dnes číta však v médiách, že zmluva je platná a firma rokuje s riaditeľstvom. „Ak je to tak, pre mňa je to problém,“ uviedol s tým, že zákon nedovoľuje uzavretie dvoch rôznych zmlúv.

Bugár zdôraznil, že minister financií Ivan Mikloš musí konať okamžite v súvislosti s informáciami, že za firmou okresného predsedu SDKÚ-DS v Nitre, ktorá prenajala budovu košickým daniarom, je cyperská spoločnosť. „Mikloš musí konať a zverejniť, čo zistil a aké dôsledky to bude mať, aj personálne,“ vyhlásil Bugár s tým, že naďalej sa bude zaujímať o túto záležitosť.

Schránkové firmy nie sú najlepšie riešenia

Mikloš musí konať a informovať o tom, čo všetko bude nasledovať. Dúfam, že vie, čo by bolo, keby stratil našu dôveru,“ dodal. Podľa Bugára problém je vždy, keď za firmou je niečo nie presne identifikovateľné. „Ja nechcem citovať z volebného programu SDKÚ-DS, alebo premiérku, že schránkové firmy nie sú najlepšie riešenia,“ zdôraznil.

Generálneho riaditeľa Daňového riaditeľstva SR Miroslava Mikulčíka, ktorý bol do funkcie menovaný ministrom financií Ivanom Miklošom, obvinil v úvode tohto týždňa expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico z toho, že prihral okresnému šéfovi SDKÚ-DS v Nitre Ondrejovi Ščurkovi miliónový kšeft. Konkrétne išlo o prenájom budovy pre Daňový úrad v Košiciach, za ktorý má Daňové riaditeľstvo SR zaplatiť Ščurkovej firme Nitra Invest za päť rokov zhruba 6,6 mil. eur.

Podľa Fica ide o dokonalý príklad straníckeho klientelizmu a minister financií Ivan Mikloš by mal preto odstúpiť. Fico zároveň uviedol, že je pravdepodobné, že časť z tejto sumy má obratom skončiť v straníckej kase SDKÚ-DS.

Bugár dnes tiež uviedol, že jeho strana nie je spokojná s doterajšou dohodou koalície o odvodoch živnostníkov. Podľa neho živnostníci sa nedajú zrovnoprávniť so zamestnancami, pretože živnostník ručí celým svojím majetkom, dovolenku si udeľuje sám sebe. Bugár upozornil, že Most-Híd zostal v koalícii osamotený pri presadzovaní vyšších odpisov pre živnostníkov.

„Stále vidíme možnosť pokračovať, zvýšiť odpisy 200 eur na 1,5 násobok životného minima. Je to v procese prípravy a rokovania,“ uviedol. Zároveň dodal, že ak niekto zo živnostníkov zneužíva systém, treba niečo nájsť, ale nesmú sa trestať všetci živnostníci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIgor ŠulajIvan MiklošIveta RadičováRobert Fico
Firmy a inštitúcie Daňový úrad KošiceMost-HídNitra Invest