Bugár tvrdí, že zákon o občianstve je protiústavný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár Foto: SITA/Michal Svítok

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Most-Híd sa chce na ústavnom súde pokúsiť napadnúť znenie zákona o občianstve, ktorý umožňuje stratu slovenského pasu pri získaní cudzieho. Takéto ustanovenie je totiž podľa politikov Mosta-Híd protiústavné. „Keď začneme trochu skúmať našu ústavu a naše zákony, zistíme, že zákon je nevykonateľný, zákon je protiústavný, orgány nemôžu konať protiústavne,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda strany Béla Bugár.

Bugár zdôraznil, že ústava výslovne zakazuje možnosť odňať občanovi SR štátnu príslušnosť proti jeho vôli a slovenské orgány preto podľa právnej analýzy Mosta-Híd ľudí nemôžu trestať stratou občianstva. Novela, ktorú presadila vláda predsedu Smeru-SD Roberta Fica na sklonku volebného obdobia, podľa Bugára nič nerieši a vytvára len zbytočné napätie.„Čo sme tým vyriešili? Jedine to, že strácame občianstvo,“povzdychol si.

Na to, aby sa Most-Híd mohol obrátiť na ústavný súd, potrebuje aspoň 30 podpisov poslancov, ktorými však nedisponuje. Ako poznamenal Bugár, strana bude rokovať s koaličnými partnermi, isté diskusie sa podľa neho už uskutočnili. „Boli by sme radi, keby z každého poslaneckého klubu boli podpisy,“ vyhlásil. Za najlepšie riešenie považuje zrušenie súčasného znenia, ktoré považuje za paškvil.

Problém dvojakého občianstva je podľa Bugára napriek počiatočným neúspechom potrebné riešiť formou medzivládnej zmluvy. Most-Híd sa podľa Bugára obráti na premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ-DS), aby podporila zrušenie sankcií a znemožnila vytĺkanie politického kapitálu, tému chce otvoriť aj na prvom poprázdninovom rokovaní Koaličnej rady, to je naplánované na 22. augusta.

Bugára inšpiroval krok okresného šéfa SMK v Leviciach Lászlóa Gubika, ktorý verejne vyhlásil, že získal maďarské občianstvo, nechce sa však vzdať ani slovenského a je pripravený sa o svoje práva súdiť. „Na jeho adresu je nutné povedať, že mal guráž, na rozdiel od predsedu SMK (Józsefa Berényiho), ktorý zahlásil, že si zoberie maďarské občianstvo a nakoniec sa schováva,“ podotkol.

Možnosť prísť o občianstvo proti vlastnej vôli pri získaní cudzieho občianstva zaviedla Ficova vláda pred parlamentnými voľbami v roku 2010 v reakcii na nové znenie maďarského zákona o občianstve. Maďarská vláda Viktora Orbána totiž presadila, aby o občianstvo nášho južného suseda mohol požiadať každý, kto ovláda maďarčinu a zároveň jeho predkovia pochádzajú z Maďarska či Uhorska.

Terajšia slovenská koalícia sa síce v programovom vyhlásení dohodla, že zákon o občianstve upraví tak, aby „zmena eliminovala nežiaduce negatívne účinky tohto zákona na občanov SR“, nepanuje však zhoda na zmysle tejto formulácie. Vláda pripravila znenie, ktoré celkom vyškrtlo možnosť prísť o občianstvo proti vlastnej vôli, lenže hoci celá koalícia deklaruje vôľu súčasné znenie zmäkčiť, s úplným zrušením sankcií nezávislý poslanec Igor Matovič či Radoslav Procházka (KDH) nesúhlasili. V platnosti preto zostáva znenie, ktoré presadila Ficova vláda.

VIDEO: BUGÁR: Zákon o občianstve je protiústavný, obrátime sa na ústavný súd

SMK poskytne pomoc Gubikovi, ktorý získal občianstvo MR

Most Hid

Neparlamentná Strana maďarskej koalície (SMK) je pripravená poskytnúť akúkoľvek politickú, právnu a odbornú pomoc Lászlóovi Gubikovi, ktorý oznámil, že okrem slovenského získal aj maďarské občianstvo, pretože cieľom SMK je, aby bez svojho súhlasu nikto nestratil slovenské štátne občianstvo. „Súčasný zákonný stav na Slovensku vyhovuje záujmom slovenských nacionalistických politikov, pretože ak by stratil slovenské štátne občianstvo veľký počet Maďarov žijúcich na Slovensku, značne by sa oslabilo uplatňovanie záujmov našej komunity. Predsedníctvo SMK preto považuje vyhlásenie Bélu Bugára za cynické a nezodpovedné, pretože ľuďom, ktorí stratia štátne občianstvo, navrhuje, aby sa obrátili na súd,“ uvádza sa v stanovisku SMK, ktoré dnes poskytla agentúre SITA.

Predseda Mosta-Híd podľa SMK namiesto toho, aby sa ako predseda koaličnej strany usiloval o zmenu zákona o štátnom občianstve, Maďarom žijúcim na Slovensku naznačuje, aby stratili svoje slovenské štátne občianstvo a potom sa súdili so štátom. „Čiže so štátom, ktorého jedným z najvýznamnejších zástupcov je práve Béla Bugár ako podpredseda parlamentu. Most-Híd tak predkladá dôkaz o svojej bezmocnosti a neschopnosti v rámci vládnej koalície, pričom svoju zodpovednosť prenáša na občanov,“ uvádza sa vo vyhlásení. Znamená to dokonca aj to, že „strana porozumenia“ Most-Híd vyzýva Maďarov žijúcich na Slovensku k individuálnej konfrontácii so štátom.

Ak strana Most-Híd je zástancom súdnych procesov o vrátenie slovenského štátneho občianstva, prečo si túto záležitosť a právny proces neosvojí niektorý z jej politikov, pýta sa SMK. V súčasnej vládnej koalícii sa podľa SMK v uplynulom roku už viackrát stalo, že hoci aj jediný poslanec parlamentu dokázal uplatniť svoju vôľu voči partnerom. „Prečo to nedokáže Most-Híd? SMK naďalej urobí všetko pre to, aby sa zákon o štátnom občianstve zmenil a v záujme toho bude spolupracovať s každým, koho činnosť sleduje ten istý cieľ,“ píše sa v stanovisku.

Most-Híd sa chce na ústavnom súde pokúsiť napadnúť znenie zákona o občianstve, ktorý umožňuje stratu slovenského pasu pri získaní cudzieho. Predseda strany Béla Bugár na tlačovej besede zdôraznil, že naša ústava výslovne zakazuje možnosť odňať občanovi SR štátnu príslušnosť proti jeho vôli a slovenské orgány preto podľa právnej analýzy Mosta-Híd ľudí nemôžu trestať stratou občianstva. Bugára inšpiroval krok okresného šéfa SMK v Leviciach Lászlóa Gubika, ktorý verejne vyhlásil, že získal maďarské občianstvo, nechce sa však vzdať ani slovenského a je pripravený sa o svoje práva súdiť.

Figeľ tvrdí, že riešením je novela, nie zrušenie zákona o občianstve

Ján Figeľ
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Riešením situácie s dvojakým občianstvom nie je podľa predsedu KDH Jána Figeľa zrušenie, ale novelizácia zákona o štátnom občianstve. „To, ako bol riešený tento zákon, bolo viac odpoveďou na budapeštiansku politiku, ako vnútroštátnu potrebu. Slovensko dnes potrebuje opraviť ten zákon tak, aby dvojaké alebo viacnásobné občianstvo bolo možné, ale na základe medzinárodne akceptovaných štandardov. Riešením by bola novela zákona, najlepšie z dielne ministerstva vnútra,“ povedal dnes pred novinármi Figeľ.

KDH bude iniciovať novelu zákona o štátnom občianstve. „Považujem to za lepšiu a rýchlejšiu odpoveď na situáciu, ktorá vznikla. Ústavný súd koná pomaly, niekedy až nepredvídateľne. Skôr vidím politickú zodpovednosť na strane vlády a parlamentu,“ uviedol Figeľ. Predseda KDH tým reagoval na dnešné vyhlásenie strany Most-Híd, tá sa chce na ústavnom súde pokúsiť napadnúť znenie zákona o občianstve, ktorý umožňuje stratu slovenského pasu pri získaní cudzieho. Takéto ustanovenie je totiž podľa politikov Mosta-Híd protiústavné. „Keď začneme trochu skúmať našu ústavu a naše zákony, zistíme, že zákon je nevykonateľný, zákon je protiústavný, orgány nemôžu konať protiústavne,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda strany Béla Bugár a zdôraznil, že ústava výslovne zakazuje možnosť odňať občanovi SR štátnu príslušnosť proti jeho vôli.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIgor MatovičRadoslav Procházka