Bývalý šéf deaflympionikov ostáva za mrežami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruda
Vpravo: Prezident Slovenského deaflympijského výboru Jaromír Ruda ostáva vo väzbe aj po podaní obžaloby. Banská Bystrica, 27. február 2013. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 27. februára (WEBNOVINY) – Prezident Slovenského deaflympijského výboru Jaromír Ruda ostáva vo väzbe aj po podaní obžaloby.

Dnes o tom rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Rozhodnutie je právoplatné, pretože obvinený nepodal voči nemu sťažnosť.

Súd rozhodoval o väzbe Jaromíra Rudu po podaní obžaloby, ktorú podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry začiatkom februára.

Bývalý šéf deaflympionikov je stíhaný za podvod so škodou veľkého rozsahu a vo väzbe je od februára 2011. V prípravnom konaní vyšetrovateľ urobil viac ako sto výsluchov svedkov a poškodených, uskutočnil tiež úkony cestou právnej pomoci 65 krajín a dal vypracovať päť znaleckých posudkov. Vyšetrovací spis tvorí 53 zväzkov, čo predstavuje 20-tisíc strán.

Podľa polície si Jaromír Ruda podvodne požičal najmenej od štyroch spoločností na zabezpečenie 17. zimných deaflympijských hier (olympiáda nepočujúcich športovcov) vo Vysokých Tatrách desať miliónov eur. Uzatvoril zmluvy o spolupráci v súvislosti s rekonštrukčnými prácami na zimných štadiónoch v mestách Poprad a Kežmarok. Mestá na základe toho poskytli štadióny na ich rekonštrukcie a následne pre deaflympijské hry. Súkromné firmy požičali, respektíve investovali do rekonštrukčných prác najmenej desať miliónov eur.

Jaromír Ruda deklaroval, že peniaze investované do rekonštrukčných prác budú riadne uhradené. Ako garanciu predložil polmiliónovú bankovú záruku z Bank of Columbia, ale tá bola fiktívna, bez reálneho krytia zo strany banky.

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici sa zatiaľ neskončilo pojednávanie vo veci Jaromíra Rudu a košického notára Stanislava F. za spreneveru 1,6 milióna eur. Financie tiež súvisia s deaflympiádou v Tatrách. Súd vec prerokúval dva razy, v oboch prípadoch uznal obžalovaných za vinných a Jaromírovi Rudovi uložil trinásť a notárovi Stanislavovi F. štrnásť rokov odňatia slobody nepodmienečne. Prípadom sa bude zaoberať odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý už raz vec vrátil na doplnenie dokazovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír Ruda