Konečne mrazivý víkend, teploty klesnú aj na -20 stupňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sneh
Na východnom Slovensku bude úradovať Perinbaba. Napadnúť by malo niekoľko centimetrov snehu. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Arktický vzduch cez víkend zamrazil Slovensko. Naše územie sa totiž nachádza medzi tlakovou nížou nad Gréckom a tlakovou výšou so stredom nad Pobaltím. Súčasne k nám od severovýchodu prúdi studený, pôvodom arktický vzduch.

V sobotu bude jasno až polojasno, na východe a miestami aj v Žilinskom kraji oblačno až zamračené. Na východe meteorológovia predpovedajú sneženie, večer miestami aj výdatnejšie.

Na pocit bude veľmi chladno. Najvyššia denná teplota bude -6 až -1, na Záhorí, severe a východe klesne až na -12 až -6 stupňov.

Na horách vo výške 1500 metrov bude o niečo chladnejšie, bude okolo -14 stupňov.

Bude silno fúkať

Zaveje severozápadný až severný vietor rýchlosťou 3 až 6 (10 až 20 km/h), na juhozápade a východe 6 až 12 m/s s nárazmi do 18 m/s (20 až 40, 65 km/h). Na východe sa preto môžu tvoriť snehové jazyky, prípadne záveje.

Meteorológovia predpokladajú, že na východnom Slovensku môže napadať 1 až 8 cm snehu. Vydali už výstrahu I. stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi najmä na východnom Slovensku.

Pocasie and vystrahy
Foto: SITA/AP

Na silný vietor v okrese Brezno a na možnosť snehových jazykov a závejov na východe Slovenska upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). SHMÚ vydal dnes o 11:50 výstrahu 1. stupňa pre silný vietor v okrese Brezno.

Prvý stupeň výstrahy pre snehové jazyky a záveje platí až do nedeľného rána pre väčšinu okresov v Prešovskom kraji – s výnimkou okresov Poprad, Levoča a Kežmarok. Snehové jazyky a záveje môžu komplikovať situáciu aj na cestách v Košickom kraji, kde sa výstraha týka tiež väčšiny okresov, s výnimkou troch – Spišská Nová Ves, Rožňava a Gelnica.

SHMÚ zároveň upozorňuje na veľmi nízke teploty v rozmedzí mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia, ktoré v noci zo soboty na nedeľu zasiahnu severné časti Slovenska. Očakávaný mráz síce podľa výstrahy nie je v tomto období na severe Slovenska zriedkavý, no je nebezpečný pre ľudské zdravie a fyzické aktivity vonku. Výstraha 1. stupňa na nízke teploty sa týka takmer celého Žilinského kraja, výnimkou je okres Turčianske Teplice.

V Prešovskom kraji je výstraha na silný mráz v noci, nadránom a ráno až do 9:00 vyhlásená pre štyri okresy – Kežmarok, Levoča, Poprad a Stará Ľubovňa. Ďalej platí pre okres Považská Bystrica v Trenčianskom kraji a okres Spišská Nová Ves v Košickom kraji. V Prešovskom a Košickom kraji sa aj v noci zo soboty na nedeľu môžu naďalej miestami vytvárať snehové jazyky a záveje.

Počasie v nedeľu

V nedeľu sa počasie veľmi nezmení, bude polojasno až oblačno. V noci na východe na viacerých miestach zasneží.

Cez deň zrážky postupne ustanú.

V noci klesne teplota na -8 až -14 stupňov, najchladnejšie bude na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši, kde bude -14 až -20 stupňov. Cez deň sa oteplí na -8 až -3 stupne a zafúka slabý, prevažne severný vietor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať