Časť spisu Gorila potvrdil policajt, ktorý informoval Pentu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Tajne
Foto: executivegov.com

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) –

Gorila

V dokumentoch s názvom Gorila a Gorila 1 sa píše o údajnom ovplyvňovaní politiky finančnou skupinou Penta. Rozsiahly materiál popisuje dosadzovanie politických nominantov do štátnych podnikov, provízie pri privatizácii a pavučinu vzťahov naprieč politikou, podnikateľskou sférou a bezpečnostnými zložkami. Údajný spis SIS sa nedávno objavil na internete.

Prepisy odpočúvaných rozhovorov, ktoré unikli na verejnosť si môžete prečítať

TU

O dokumente Gorila vedeli podľa investigatívneho novinára Toma Nicholsona nielen niektorí ľudia z médií, ale aj samotní politici, vrátane ľudí z SaS.

Európska komisia sa bude Gorilou zaoberať

Kauzu Gorila by podľa predstaviteľov strany 99 % mala prešetriť Európska komisia (EK) a tiež tie krajiny Európskej únie, ktorých sa prípad dotýka. Lídri 99 % Alena Dušatková a Pavol Pavlík sa dnes v kauze obrátili na veľvyslancov Nemecka, Rakúska, Francúzska, Talianska a na zastúpenie Európskej komisie.

„Strana 99 % zástupcovi delegácie Európskej komisie na Slovensku odovzdala list so žiadosťou o prešetrenie zainteresovania viacerých vplyvných podnikateľských skupín z členských krajín EÚ do kauzy Gorila,“ povedala médiám Dušatková.

Zástupcovia 99 % veľvyslancom odovzdali aj kompletný údajný spis akcie Gorila v podobe, v akej ho možno nájsť na internete. Podľa lídrov strany sú v prípade Gorila okrem slovenských veľkopodnikateľov, politikov a vysokých štátnych funkcionárov podozriví aj predstavitelia zahraničných firiem, pretože podľa zverejnených dokumentov Slovenskej informačnej služby mali údajne vyplácať domácim výpalníkom provízie za privatizáciu a pomáhať slovenským podnikateľským subjektom pri praní špinavých peňazí.

„Veríme, že EK, respektíve EÚ nie je žiadna banánová republika a že takéto veci prešetrí,“ vyhlásil Pavlík, ktorý dúfa, že v Európe prípad nikto nebude chcieť ututlať tak, ako sa to robí na Slovensku.

Zástupca EK dnes lídrom strany prisľúbil, že prípadom sa budú ďalej zaoberať. „Na veľvyslanectvách si to prevzali, uistili nás, že tomu budú venovať náležitú pozornosť,“ doplnil Pavlík. Strana sa podľa jeho slov obracia aj novinárov zahraničných tlačových agentúr, ktorých by tiež kauza mohla zaujímať viac, ako tých slovenských.

Bývalý šéf oddelenia osobitných činností Úradu boja proti korupcii (ÚBOK) Ján Rejda priznal, že chodil do bratislavského bytu na Vazovovej ulici, kde sa stretával so Zoltánom Vargom, prepojeným na finančnú skupinu Penta.

Píše to dnešné vydanie denníka SME. Tieto stretnutia opisuje údajný dokument SIS Gorila, podľa ktorého Rejdu tajní podozrievali, že za informácie pre Pentu dostával zaplatené. „Jasné, že som tam chodil. Nebudem klamať, že som tam nebol,“ povedal podľa SME Rejda. Ako ďalej píše denník, s Vargom boli predtým kolegovia v útvare osobitného určenia. Rejda nevyvrátil, že Pentu informoval, ale odmietol, že by to robil pre peniaze.

Rejdu preveroval ÚBOK už pred šiestimi rokmi, píše ďalej SME. Podľa bývalého šéfa úradu Tibora Gašpara sa však informácie javili ako reakcia SIS na kauzu kupčenia s bezpečnostnými previerkami v tajnej službe, ktorú Rejda riešil. Podozrenia dal preveriť policajnej inšpekcii. Ďalší materiál, ktorý sa týkal skupiny Penta, prešiel na protikorupčný odbor do Nitry, čo bola centrála pre západné Slovensko. Gašpar tvrdí, že tak chceli zabezpečiť, aby k preverovaným informáciám nemal Rejda ani teoreticky prístup.

Kompletný spis Gorila získal ÚBOK až v roku 2009 od novinára Toma Nicholsona. Priniesol ho, keď vypovedal o údajnom kupovaní poslancov za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Nicholson v rozhovore pre SME povedal, že spis skončil v Nitre, kde ho chceli „odpratať“. Gašpar tvrdí, že spis nakoniec neriešili v Nitre, ale na vysunutom pracovisku v Trenčíne.

Podľa Gašpara trvalo vyšetrovanie viacerých podozrení z trestnej činnosti trištvrte roka, polícia vypočula takmer všetky osoby, ktoré spis spomínal. Mnohé z podozrení sa však nepotvrdili, spätné preverovanie nikam neviedlo. „Je to prerozprávaný príbeh tretej osoby, ktorá to údajne počula, ale kým sa neobjavia zákonne získané zvukové záznamy, tak sa nedá overiť, či to je alebo nie je pravda,“ povedal pre SME Gašpar. Dodal, že SIS v minulosti potvrdila len to, že niektoré registratúrne čísla by jej mohli patriť.

99% žiada Európsku komisiu o prešetrenie prípadu

Ján Rejda o odpočúvaní vedel

Rejda je zatiaľ jediným, kto potvrdil pravosť aspoň niektorých informácií. Priznal stretnutia s Vargom, ktorý bol vraj jeho zdrojom. O odpočúvaní údajne vedel od kontaktu v SIS. Informácie, že mu Penta platila, označil ako nepravdivé, ktoré šírila tajná služba, aby ho skompromitovala.

Inšpekcia ministerstva vnútra sa k preverovaniu informácií o Rejdovi nevyjadrila a policajné prezídium sa zas
špionáž
Foto: Ilustračné foto: gizmodo.com

odvoláva na inšpekciu. Oddelenie, na ktorom Rejda pracoval, neskôr zaniklo.

Ako ďalej uvádza SME, v roku 2009 sa stal Rejda veliteľom útvaru osobitného určenia, bol aj na misii v Iraku, za čo dostal vyznamenanie za obetavosť. Po výmene vedenia útvaru z neho vlani v septembri odišiel a po mesiaci požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru. „Teraz som na dôchodku, študujem druhú vysokú školu, piaty ročník práva, a okrem toho som sa dal na politiku,“ povedal pre SME Rejda. Bývalý policajt kandiduje do parlamentu za stranu Právo a spravodlivosť. Gašpara, ktorý šéfoval ÚBOK-u od roku 2005, odvolali v auguste 2010 a je na policajnom dôchodku.

Novinár Tom Nicholson o kauze Gorila

Miškov môže dať návrh na odvolanie Bubeníkovej sám

Minister hospodárstva Juraj Miškov má kompetenciu predložiť na rokovanie vlády návrh na odvolanie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku Slovenskej republiky Anny Bubeníkovej.

„Zatiaľ tak neučinil,“ informovala riaditeľka Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Ľubica Pilzová. Reagovala tak na Miškovove vyjadrenie pre denník SME, že požiadal listom premiérku, aby zvážila zotrvanie predsedníčky FNM vo funkcii, prípadne pozastavenie výkonu jej funkcie, vzhľadom na zatiaľ nepotvrdené, ale veľmi vážne podozrenia voči vyplývajúce zo zverejnených materiálov s názvom Gorila.

Pokiaľ ide o druhú časť žiadosti ministra hospodárstva, Pilzová poznamenala, že po rokovaní predsedníčky vlády Ivety Radičovej so šéfkou FNM Annou Bubeníkovou 14. októbra minulého roku Fond národného majetku Slovenskej republiky pozastavil proces súvisiaci s privatizáciou spoločností s jeho majetkovou účasťou. „To znamená de jure pozastavenie aj výkonu funkcie v uvedenej oblasti pôsobnosti,“ poznamenala Pilzová.

V prípade samotného listu ministra hospodárstva napísaného v utorok riaditeľka Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR uviedla, že do podateľne prišiel až dnes a teda denník SME bol o ňom informovaný skôr ako predsedníčka vlády. „Dovoľujeme si poznamenať, že uvedený list nie je podpísaný ministrom Jurajom Miškovom, ale v zastúpení, pričom pre nečitateľnosť podpisu predsedníčke vlády SR nie je známe, kto list podpísal,“ dodala Pilzová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RejdaJuraj MiškovTom Nicholson
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba