Časť zverejneného zoznamu nominantov je podľa SaS nepresná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sas
Zľava: Jana Kiššová a Richard Sulík počas TB Foto: SITA/Jozef Jakubčo

6. septembra (WEBNOVINY) – Strana SaS nevidí vo zverejnení zoznamu politických nominácií v štátnej správe žiadny problém.

Naopak, takéto zverejnenie podľa predsedu Richarda Sulíka vítajú, lebo to zvyšuje transparentnosť. „SaS nemá čo skrývať,“ skonštatoval na tlačovej besede.

Reagoval tak na prvú časť zoznamu, na ktorom by sa mali nachádzať politickí nominanti na úradníckych postoch, ako ho dnes zverejnil nezaradený poslanec a líder Obyčajných ľudí Igor Matovič na svojom profile na Facebooku.

Sulíkovi sa nepáči, že zoznam je nekorektný a objavili sa na ňom aj mená ľudí, ktorí s politickými nomináciami nijako spojení nie sú. Ako poukázal, na zozname je napríklad jedna sekretárka z ministerstva obrany, ktorá na tejto pozícii pracuje 18 rokov alebo náčelník Generálneho štábu, ktorý je 36 rokov v armáde. „Takýchto ľudí dávať na zoznam a označovať ich za nominantov niekoho, to je urážka,“ je presvedčený Sulík.

Ako skonštatovala generálna manažérka SaS Jana Kiššová, v zozname sa nachádza 65 záznamov, pri ktorých je uvedené, že ide o členov SaS. „Zásadne to nie je pravda,“ zdôraznila. Podľa Kiššovej je 12 záznamov úplne nesprávnych.

Z 53 „relatívne správnych“ záznamov sú na 11 pozíciách ľudia, ktorí ich zastávajú desať až dvadsať rokov, takže hovoriť o nich ako o politických nominantoch vníma Kiššová ako „vysoko nesprávne a vysoko nekorektné.“ Tvrdí, že zmena nastala na 42 pozíciách, z toho 14 ľudia sú členmi strany a medzi nimi sú aj ministri a štátni tajomníci.

Sulík: Každé meno vieme vysvetliť

Podľa Sulíka je pre SaS prvoradá odbornosť, o čom má svedčiť aj to, že nominovali troch štátnych tajomníkov, ktorí sú nestraníci. Pripustil však, že sú aj pozície, pri ktorých je mimoriadne dôležitá dôvera a „tá je vyššia voči straníkom.“ Za týmito ľuďmi si SaS stojí a garantuje ich čestný a odborný prístup. „Každé jedno meno vieme vysvetliť,“ dodal Sulík. SaS v rámci delenia malo zhruba 320 pozícií, z toho v 120 prípadoch nedošlo k zmenám, vo zvyšných prípadoch väčšinu podľa predsedu obsadili nestraníkmi.

SaS sa nechystá zverejniť zoznam, ktorý považuje za korektný. Ako Sulík vyhlásil, urobia tak iba v prípade, že sa dohodne na tom koalícia. Dôvodom je podľa Sulíka to, že nechcú dostať partnerov pod tlak, aj keď Sulík osobne je za zverejnenie zoznamu. Zdôraznil, že ide o veľmi citlivé veci. „Nebudeme prví skákať, keď sa všetci koaliční partneri dohodnú, my ich zverejníme,“ dodal. V súčasnosti však nepovažuje nominácie za „hyperdôležitú vec,“ berie to skôr ako agendu Igora Matoviča.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor MatovičJana Kiššová
Firmy a inštitúcie SaS Sloboda a Solidarita