FICO: Čentéša na odstúpenie prinútila Radičová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Generálna prokuratúra
Budova Generálnej prokuratúry SR v Bratislave. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 13. mája (WEBNOVINY) – Koaličného kandidáta na post generálneho prokurátora Jozefa Čentéša k odstúpeniu prinútila premiérka Iveta Radičová, pretože on sám ešte vo štvrtok 12. mája o vzdaní sa kandidatúry neuvažoval, vyhlásil dnes predseda Smeru-SD Robert Fico. „Ak zmaria voľbu, je to dôvod úplne prvý na odvolanie Ivety Radičovej. Návrh bude podaný hneď v utorok alebo v stredu ráno,“ povedal na tlačovej besede.

„Včera povedal, že sa neplánuje kandidatúry vzdať, ak sa dnes vzdal, nebolo to jeho slobodné rozhodnutie, ale ho niekto o to požiadal a úplne smiešne sa vyhovoril na akúsi korupciu,“ povedal expremiér. Ako dodal, žiadne informácie o korupcii nemá. „V strane sme presvedčení, že sa vzdal na pokyn predsedníčky vlády, ktorá sa trasie od strachu, čo s ňou bude. (…) Inak hrozí, že v utorok si urobí rozlúčkový večierok,“ opísal, čo si myslí o motívoch Radičovej.

Fico sa nazdáva, že odstúpenie Čentéša je nerešpektovaním nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorý nariadil, aby sa veci vrátili do stavu pred druhým decembrom. „Je to právne neúčinné, musel by to učiniť pred druhým decembrom,“ myslí si opozičný líder. Ako dodal, koaliční poslanci sa na voľbách bez Čentéša nezúčastnia, parlament nebude uznášaniaschopný, čo vyústi do opakovania voľby. „Potrebujú čas, odkladajú problém, pretože majú obrovské problémy vo vnútri,“ vysvetľuje si Fico konanie koalície. Tieňový minister spravodlivosti Róbert

Madej pripustil, že ak na hlasovacích lístkoch nebude Čentéšovo meno, vyústi to do ďalšieho podania na ÚS SR.

Čentéš je podľa Fica osobným kandidátom Radičovej, ktorá je podľa neho „nenormálna, nenormálna, nenormálna,“ a na dôvažok ju označil za „premiérku-klamárku“, ktorá národ sústavne klame. Konanie Čentéša podľa Fica znamená, že sa stal nástrojom na zmarenie tajnej voľby a preto by boli jeho rozhodnutia na čele generálnej prokuratúry mimoriadne nebezpečné.

Jozef Čentéš sa vzdal kandidatúry

„Oznámil, že sťahuje svoj súhlas s kandidatúrou, a teda že kandidovať nebude,“ informoval dnes na tlačovej besede na pôde Národnej rady SR predseda parlamentu a strany SaS Richard Sulík. Jediným kandidátom opakovanej tajnej voľby, ktorá sa uskutoční v utorok 17. mája, je tak Dobroslav Trnka, do funkcie ho navrhol opozičný Smer-SD.

Sulíka rozhodnutie Čenteša prekvapilo, ale zároveň ho aj chápe

„Táto voľba je pod takými podozreniami z údajného podplácania a z údajného vydierania poslancov, navyše prebieha to vyšetrovanie, on s takouto voľbou nechce byť spájaný,“ tlmočil Sulík Čentéšove dôvody. Predsedu parlamentu toto rozhodnutie trochu prekvapilo, predovšetkým preto, že prišlo krátko pred opakovanou voľbou. Sulík Čentéšove dôvody chápe. „Ja by som určite nechcel byť zvolený tak, aby som bol v podozrení, že ma volili nejakí podplatení alebo vydieraní poslanci,“ poznamenal.

Sulík je presvedčený, že toto rozhodnutie a voľbu s jediným kandidátom nemožno z právneho hľadiska napadnúť. „Ani len ústavný súd nemôže donútiť kandidátov opätovne kandidovať, je to ich výsostné právo,“ podčiarkol s dodatkom, že sa radil so všetkými jemu dostupnými odborníkmi a voľba, ktorá sa udeje 17. mája, bude v súlade so všetkými predpismi.

Jozef Čentéš
Foto: SITA/Michal Svitok Foto: archív SITA/Michal Svitok

To, či Čentéš bude súhlasiť s kandidatúrou vo verejnej voľbe zakotvenou v novele rokovacieho poriadku, ktorú prezident Ivan Gašparovič vetoval a poslanci o nej budú rozhodovať opäť, Sulík komentovať nechcel. „Vôbec nie je isté, či prezidentovo veto bude prelomené. Vôbec nemá zmysel okolo toho špekulovať,“ povedal. Sulík nechcel špecifikovať, ako sa koaliční poslanci zachovajú, zdôrazňoval predovšetkým tajnosť voľby. Uviedol však, že nezúčastnenie sa koaličných zákonodarcov na voľbe nie je riešením, pretože ak sa na voľbe nezúčastní aspoň 76 poslancov, voľba v podstate neprebehla a musí sa opakovať, kým sa kvórum nenaplní. „To nič nerieši,“ zdôraznil.

Vzdanie sa kandidatúry by očakávala skôr od Trnku

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová by skôr očakávala, že takýto krok urobí Dobroslav Trnka, najmä po jeho neslušných verejných vyjadreniach pri odchode z postu generálneho prokurátora, ktoré sú nezlučiteľné s touto funkciou. Takto premiérka zareagovala na vzdanie sa kandidatúry Jozefa Čentéša na post generálneho prokurátora. „Na druhej strane, predsedníčka vlády SR ľudsky rozhodnutiu Jozefa Čentéša rozumie,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytli z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Jozef Čentéš sa vzdal kandidatúry na post generálneho prokurátora v dôsledku podozrení, ktoré sa vynorili po minulej tajnej voľbe. „Súhlas s kandidatúrou na vymenovanie za generálneho prokurátora som vzal späť, pretože v súvislosti s tajnou voľbou sa objavili podozrenia z možného korupčného správania a možného vydierania, ktoré sú predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní. Pretože informácie o podozreniach sa opätovne objavili v médiách, za týchto okolností som nechcel byť súčasťou týchto informácií,“ vysvetlil svoje dôvody Čentéš. Podľa jeho slov ho žiadna osoba nepožiadala, aby sa kandidatúry vzdal. „Je to moje slobodné rozhodnutie, tak ako bolo moje slobodné rozhodnutie aj prijatie kandidatúry,“ vyhlásil Čentéš.

Čentéš nechcel komentovať, či v prípade neúspešnej tajnej voľby bude kandidovať v ďalšej voľbe, ktorá by už mohla byť verejná. „Vyjadrovať sa k budúcemu možnému vývoju by bolo predčasné,“ dodal Čentéš.

Čentéšovo rozhodnutie oznámil Sulík zatiaľ len koaličným podpredsedom parlamentu

Predseda parlamentu napokon upustil od možnosti použitia obálok pri voľbe, aby niekto nenamietal porušenie volebného poriadku. „Ten to síce nijak nešpecifikuje, ale ani nepíše, že lístky sú v obálkach a preto som sa rozhodol obálky nepoužiť a zabezpečiť úplnú tajnosť voľby iným spôsobom.“ Po tlačovej besede Sulík pozval novinárov do miestnosti, kde prebieha voľba, aby sa presvedčili, ako bude zabezpečená tajnosť volieb. Budú v nej len dve kartónové plenty, do ktorých nebude možné nazerať, ako to bolo v minulosti.

Čentéšovo rozhodnutie oznámil Sulík zatiaľ len koaličným podpredsedom parlamentu, ktorí to vzali na vedomie. „Predpokladám v pondelok sa o tom budeme baviť viac, reakcie nemali byť moc aké,“ uzavrel.

Opakovanie decembrovej voľby vyplynulo z rozhodnutia senátu Ústavného súdu SR pod vedením sudcu Petra Brňáka, podľa ktorého parlament nezabezpečil tajnosť voľby a poškodil tak Trnkove práva. Voľba generálneho prokurátora môže znamenať koniec vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá avizovala, že v prípade zvolenia Trnku podá demisiu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dobroslav TrnkaIvan GašparovičIveta RadičováJozef ČentéšRichard SulíkRobert FicoRóbert Madej