Cenu ARCH 2013 získal projekt Slnečnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Arch
Foto: SITA/Arch

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Laureátom Ceny ARCH 2013 sa stal Bytový komplex Slnečnice v Bratislave – Petržalke. Dielo od architektov: Juraja Benetina, Lenky Beňušovej, Petra Cibulku, Miroslava Čatloša, Juraja Česelského, Jána Droždiaka, Miroslavy Gašparovej a Mateja Gréberta zo spoločnosti Compass ocenili v poradí 16. Cenou ARCH dnes večer v Moyzesovej sieni v Bratislave.

Agentúru SITA o tom informovala Hana Kopecká z redakcie časopisu ARCH, ktorý súťaž organizuje. Projekt bytovej a radovej zástavby s rodinnými domami – Slnečnice je pilotný projektom zástavby Petržalky – Južného mesta a na jeho realizačnom projekte spolupracovala projekčná kancelária Konstrukt plus.

Porota ocenila na projekte Slnečnice najmä prácu s verejným priestorom. Napríklad podľa rakúskeho architekta Dietra Henkeho je benefitom projektu to, že investor upustil od predzáhradiek. Tým vznikol verejný priestor, ktorý je hodnotou pre všetkých obyvateľov, čo je v obytných sídliskách na periférii veľmi dôležité.

Arch
Foto: SITA/Arch

Cena ARCH je cenou za architektúru, ktorú od roku 1998 udeľuje odborný časopis ARCH o architektúre a inej kultúre. Zámerom ceny je vyzdvihnúť pozoruhodné diela domácej architektonickej scény a prispieť tak k jej ďalšej kultivácii.

„Cena ARCH má vysoký profesionálny kredit, ktorý zabezpečuje účasť špičkových európskych architektov v porote. Jej špecifickým znakom je pravidlo, že sa do nej nemožno prihlásiť,“ upozornila Hana Kopecká. Nominácie na Cenu ARCH udeľuje každoročne redakčná rada časopisu, ktorú tvoria významné osobnosti slovenskej a stredoeurópskej architektonickej scény.

O udelení aktuálnej Ceny ARCH 2013 rozhodovala od 18. do 20. septembra medzinárodná porota v zložení: Andrea Bacová (šéfredaktorka časopisu ARCH, Slovensko), Dieter Henke (Rakúsko), Ladislav Kuba (Česká republika), Juraj Šujan (Slovensko) a Ľubomír Závodný (Slovensko). Porota posudzovala desať architektonických diel, ktoré na tohoročnú cenu nominovala redakčná rada časopisu. Medzi nominovanými boli: polyfunkčné centrum Nová Mýtna v Bratislave (Zdeněk Machanec, Rudolf Benček, Jaroslav Tkáč); Letný pavilón SNG v Bratislave (Martin Jančok / Plural, Aleš Šedivec / Totalstudio); Refinery Gallery v Bratislave (Martin Paško / ADOM . M STUDIO / design factory); rodinný dom Patio v Nitre (Ivan Matušík); SPOTs – konverzia výmenníkových staníc na kultúrne body v Košiciach (kolektívy architektov); rodinná usadlosť na Orave (Peter Lacko, Filip Tittelbach, Anna Eiseltová / A.LT architekti); bytový komplex Slnečnice v Bratislave – Petržalke (Juraj Benetin, Lenka Beňušová, Peter Cibulka, Miroslav Čatloš, Juraj Česelský, Ján Droždiak, Miroslava Gašparová, Matej Grébert / Compass); rodinný dom na Dlhých dieloch v Bratislave (Maroš Fečík / plusminusarchitects); pasívny drevo-slamený dom v Melčiciach – Lieskovom (Martin Šichman, Boris Meluš / oximoron) a Košický hrad – revitalizácia na vrchu Hradová (Ján Sekan, Richard Krajči, Branislav Ivan / Archikon).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia