Cesty sú veľké klzisko, Čertovica je zjazdná len s reťazami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh and cestár
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. januára (WEBNOVINY) – Na slovenských cestách bude klzko aj v stredu, meteorológovia už vydali výstrahu 1. stupňa pred dažďom a poľadovicou.

Cestári väčšie problémy nehlásia. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, okrem D1 v úseku Hybe-Jánovce, ktorej povrch je pokrytý vrstvou čerstvého snehu do 1 cm.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm, vo vyšších polohách až do 5 cm.

Uzavreli priechod Veľké Pole, nesmú tam vozidlá nad 10 metrov

Regiónu St. Louis hrozí snehová kalamita
Foto: AP Photo/Tom Gannam

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého alebo utlačeného snehu do 5 cm, okrem priechodov Makov, Pezinská Baba, Biela Hora, Soroška, Pusté Pole, Klenov, Ďurďošík, Šútovce, Havran, Javorník, Príslop, Vyšehrad a Dargov, ktorých povrch vozoviek je mokrý.

Horský priechod Veľké Pole je uzatvorený pre vozidlá nad 10 m. Cesta I/50 v úseku D. Mlyn – Handlová je uzatvorená pre vozidlá nad 10 m. Horský priechod Čertovica je pre nákladnú dopravu zjazdný len so snehovými reťazami.

Hmla s dohľadnosťou do 100 m je v okolí Sedla Besník, Belej, Dolného Kubína, Námestova, Trstenej, Popradu a Turčianskych Teplíc. Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Sneženie na cestách
Foto: SITA/Diana Černáková

.

Žilinský kraj problémy nehlási, priechod Kľak je uzavretý pre kamióny

Všetky horské priechody v Žilinskom kraji sú zjazdné bez obmedzení. Agentúru SITA o tom informoval centrálny dispečing žilinskej krajskej správy ciest.

Priechody sú zväčša mokré, na horskom priechode Huty na Liptove je vrstva utlačeného snehu do štyroch až piatich centimetrov a na priechode Fačkov je kašovitý sneh do dvoch centimetrov. Pre Šturec dnes zákaz pre nákladné vozidlá nad 10 metrov neplatí.

Pre horský priechod Kľak platí v celom zimnom období zákaz vjazdu pre nákladnú dopravu nad 12 metrov. Všetky cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné. Cesty I. triedy sú mokré, cesty II. triedy sú buď mokré, alebo s vrstvou kašovitého snehu a na cestách III. triedy je utlačený alebo kašovitý sneh.

Sneženie v Nemecku
Foto: SITA/AP

V Prešovskom kraji sneží, skrížené kamióny zamestnávali cestárov

V Prešovskom kraji v okresoch Poprad, Stará Ľubovňa, Bardejov, Sabinov a Prešov je na cestách kašovitá vrstva snehu, ktorá komplikuje premávku. Cestárom sťažujú prácu skrížené kamióny.

Od 12:20 polícia na hodinu uzavrela prejazd cez Vernársky kopec v okrese Poprad pre nákladnú dopravu z dôvodu skríženia kamióna v zákrute. Ako následne informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove o 13:30 bol kopec sprejazdnený aj pre nákladnú dopravu.

Hasiči od rána zasahovali pri ôsmich dopravných nehodách, pri ktorých došlo podľa predbežných zistení iba k ľahším zraneniam. Ako informoval agentúru SITA operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Pavol Hrabčák, hasiči dnes poskytovali hlavne technickú pomoc pri dopravných nehodách.

Autá, ktoré po kolízii skončili mimo cesty, vyťahovali späť na vozovku. Krátko po 12:00 pri obci Obručné v okrese Stará Ľubovňa narazil autobus do zvodidiel a potreboval tiež technickú pomoc. Pri nehode sa podľa Hrabčáka nikto vážnejšie nezranil.

Sneh komplikuje život v Poprade, pomáhajú aj externisti

Sneh, kalamita
Foto: SITA/AP

Husté sneženie naďalej komplikuje pohyb a dopravu v meste. Len v stredu pribudlo v Poprade približne ďalších desať centimetrov snehu. Intenzívne snežilo v Poprade aj v utorok.

Správa mestských komunikácií v Poprade preto nasadila dnes ráno do čistenia ciest a chodníkov v meste Poprad aj štyri mechanizmy od externistov. Popradskí cestári tak posilnili vlastné nasadené kapacity, čo predstavuje šesť traktorov, dva veľké a jedno malé nákladné auto a nakladač o dva veľké nakladače a dva nakladače typu UNC.

Pracovníci správy mestských komunikácií pokračujú v čistení priechodov pre chodcov. Pracovníci z parkovacej služby čistia parkoviská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia