Cesty v Bratislavskom kraji zhltnú štyri milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vytlky, cesta
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 11. apríla (WEBNOVINY) – Do rekonštrukcie ciest a mostov, mimo bežnej údržby, investuje Bratislavský kraj tento rok približne štyri milióny eur.

Spolu s uplynulými tromi rokmi dosiahnu investície do obnovy ciest a mostov 18,43 milióna eur, agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Iveta Tyšlerová.

Podľa kraja je to päťnásobok nákladov z rokov 2005 až 2009, keď sa na rekonštrukciu ciest minulo spolu 3,49 milióna eur.

Kraju sa podarilo zrekonštruovať mosty v Malackách, Tomášove či most ponad diaľnicu D1 Senec – Pezinok. Zrekonštruované sú aj cesty vo Vinosadoch či povodňami zničené komunikácie pod Malými Karpatmi.

Tento rok bude podľa Tyšlerovej najviac stáť rekonštrukcia Pezinskej Baby, ktorá je v havarijnom stave. Náklady na ňu odhadujú na približne 2,5 milióna eur. Cesta na Babe nie je stabilná, vznikajú tam trhliny a zosúvajú sa časti vozovky.

Vlani v lete preto na kritických úsekoch obmedzili dopravu. Poslancov BSK čaká aj rozhodovanie o dotácii na opravu ciest v Bratislave.

Vlani išlo z rozpočtu Bratislavského kraja na rekonštrukcie ciest približne 6,3 milióna eur. Najnákladnejšou bola rekonštrukcia cesty vo Vinosadoch, kde sa kombinácia ťažkej nákladnej dopravy, počasia a nevyhovujúceho stavu podložia podpísali pod trhliny a zosúvanie cesty.

Vyše 1,2 milióna eur sa použilo na sanáciu ciest zničených povodňami v roku 2011 a zrekonštruovali sa aj cesty III. triedy v obci Zohor. Pritom na bežnú údržbu dal z rozpočtu v roku 2012 BSK 8,5 milióna eur, dodala Tyšlerová.

Pripomenula, že BSK má vo vlastníctve 511,68 km ciest, z toho 178,94 km ciest II. triedy a 332,74 km ciest III. triedy, ako aj 130 mostov, z nich 11 nad diaľnicami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať