V piatok bude silný vietor, meteorológovia vydali výstrahu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vietor
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 3. januára (WEBNOVINY) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu pred vetrom aj na piatok 4. januára.

Na štvrtok platila výstraha prvého stupňa pre okresy Prievidza, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Dolný Kubín a Tvrdošín.

SHMÚ na horách miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 72 až 100,8 km/h.

V okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Dolný Kubín sa výstraha prvého stupňa zmení o polnoci, odkedy bude do 15:00 v piatok platiť pre tieto okresy druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom. Meteorológovia na hrebeňoch Tatier očakávajú silný vietor, ktorý dosiahne v priemere rýchlosť 72 až 90 km/hod. a krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 97 až 126 km/hod.

Najväčšie nebezpečenstvo vidím v pásme lesa, kde hrozí pád celých suchých stromov alebo konárov zo stromov postihnutých lykožrútovou kalamitou,“ uviedol pre SITA náčelník oblastného strediska Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách Martin Kulanga.

Ak bude fúkať taký vietor, aký predpovedajú meteorológovia, ľudia by podľa neho nemali vôbec ísť na túru do vysokohorského prostredia. Je to však individuálne, pretože na hrebeňoch môže fúkať silný vietor, ale v nižších polohách môže byť vcelku príjemné počasie.

Ak sa ľudia vyberú na túru, nemali by zabúdať na teplé oblečenie a kvalitnú obuv. V súčasnosti, keď je povrch turistických chodníkov zľadovatený, výbornou pomôckou sú minimálne lyžiarske paličky. V niektorých úsekoch sa môžu hodiť aj stúpacie železá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať