Charita chce zvýšiť povedomie Slovákov o rozvojovej pomoci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Politici pod paľbou detských otázok
Študenti bratislavskej Detskej univerzity Komenského počas hodiny otázok na členov vlády v budove Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Aj občania Slovenska by mali pochopiť, že katastrofický dopad klimatických zmien dokáže podkopávať prácu v rozvojových krajinách v dlhodobom horizonte. Rovnako by Slováci mali vyjadriť solidaritu voči obetiam klimatických zmien, pretože klimatické zmeny predstavujú smrteľné nebezpečenstvo pre rozvojový svet a hlavnú prekážku pri odstraňovaní chudoby vo všetkých jej rozmeroch. Je o tom presvedčená Slovenská katolícka charita (SKCH), ktorá svojím projektom „Klimatická spravodlivosť“ financovaným aj zo zdrojov SlovakAid chce presvedčiť ľudí, aby pochopili dôležitosť rozvojovej pomoci.

„Projekt prispeje k získaniu podpory verejnosti na Slovensku pre ciele spojené s rozvojovou pomocou, určenou ľuďom v rozvojových krajinách, najmä v subsaharskej Afrike,“ uvádza SKCH na svojej webovej stránke. Z dôvodu globálneho otepľovania bude trpieť v subsaharskej Afrike hladom o 600 miliónov ľudí viac pre rozpadajúce sa poľnohospodárstvo, ďalších 400 miliónov ľudí bude bojovať s maláriou a 200 miliónov obyvateľov pocíti následky záplav. Projekt SKCH pomôže lepšie porozumieť tomu, že klimatické zmeny znemožňujú rozvojové procesy v tejto oblasti. Projekt, ktorý bude ukončený budúci rok, je zameraný na rôzne skupiny obyvateľstva, najmä na učiteľov, náboženských reprezentantov a politikov. Špeciálne bude zameraný na mladých ľudí a deti.

SKCH pripraví špeciálne programy pre základné a stredné školy, prezentácie o klimatickej spravodlivosti, sadu fotografií o klimatických zmenách, didaktickú hru, sprievodcu pre učiteľov na prípravu a implementáciu workshopov a aj dva krátke filmy na tému klimatických zmien. Cieľom je pomôcť mladým ľuďom porozumieť, že klimatické zmeny najviac postihujú najchudobnejšie krajiny na svete.

Zvyšovať záujem verejnosti chce charita aj prostredníctvom mobilnej výstavy fotografií a informačných materiálov, ktorá sa uskutoční v ôsmich vybraných mestách Slovenska. SKCH má tiež v pláne zorganizovať medzinárodnú vedeckú konferenciu o rozvoji a klimatických zmenách v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave. Na konferenciu budú pozvaní vedci, vládne autority zodpovedné za rozvojovú pomoc, rozvojové organizácie a mimovládne organizácie poskytujúce humanitárnu a rozvojovú pomoc.

Pri ukončení projektu Charita vydá špeciálny tematický časopis Caritas, ktorý bude zahŕňať rozličné témy súvisiace s environmentalistikou (klimatické zmeny, klimatická spravodlivosť, príklady ekologického správania sa v praxi u jednotlivcov aj skupín, prezentácia kampane a aktivít). Vyrobený bude aj krátky dokument, poskytujúci informácie o najvýznamnejších aspektoch klimatických zmien a ich dopadov na najchudobnejšie krajiny sveta, o potrebách postihnutých ľudí a praktických príkladoch rozvojových projektov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Slovak Aid