Chceme oddémonizovať sterilizáciu, tvrdí Lucia Nicholsonová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nicholsonová
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová počas pracovných raňajok na tému sterilizácie. Bratislava, 28. august 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti je podľa predkladateľky Lucie Nicholsonovej pomerne jednoduchý.

Jeho cieľom je „oddémonizovanie sterilizácie na Slovensku“ a sprístupnenie tejto zdravotníckej služby ľuďom, ktorí by zákrok podstúpili, ak by im v tom nebránila finančná bariéra.

Poslankyňa za liberálnu SaS to povedala na utorňajšej tlačovej konferencii, kde vysvetlila dôvody a podmienky bezplatnej sterilizácie.

Nicholsonová niekoľkokrát zdôraznila, že týmto návrhom nechce nikoho k zákroku tlačiť. „My nikoho nejdeme pozitívne motivovať, aby sa dal sterilizovať. My ideme umožniť ženám, ktoré si to dnes nedokážu zaplatiť, aby mali možnosť podstúpiť takýto zákrok, aby nemuseli rodiť deti do zlej sociálnej situácie“.

Dobrovoľné sterilizácie sú podľa Nicholsonovej jednou z najspoľahlivejších metód antikoncepcie, ktorá sa využíva v modernom svete. Slovensko sa v rámci OSN zaviazalo k tomu, že sprístupní všetky služby reprodukčného zdravia pre všetky sociálne vrstvy obyvateľstva a navádza ho k tomu aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Cesta von z nepriaznivej situácie

Lekár, nemocnica
Foto: Archívne foto SITA/Michal Burza

Súčasnú zákonnú úpravu sterilizácie hodnotí poslankyňa ako pomerne liberálnu, pretože v jej prípade nekladieme takmer žiadne podmienky. Finančne však nie je prístupná pre všetkých a najmä pre tých obyvateľov, ktorí by ju pravdepodobne najviac využili.

Medzi nich Nicholsonová radí ľudí v hmotnej núdzi a nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Okrem toho podľa nej „chýba osveta v oblasti služieb reprodukčného zdravia a v oblasti plánovaného rodičovstva. Čoraz viac detí sa rodí do nepriaznivej sociálnej situácie a rodičia nevidia cestu von“.

Návrh novely zákona by umožnil bezplatnú sterilizáciu ženám s minimálne štyrmi deťmi a ženám starším ako 35 rokov s najmenej tromi deťmi.

„Ak by sme plošne navrhli štyri deti, nepriamo by sme mohli tlačiť nízkopríjmové skupiny s tromi deťmi k tomu, aby mali ešte štvrté,“ komentovala 35-ročnú vekovú hranicu a znížený minimálny počet detí.

Sterilizácia vo svete

Lekar
Foto: SITA/AP

Pre ilustráciu Nicholsonová uviedla príklady z USA, kde sa sterilizovať nechá približne pol milióna ľudí, pričom zákrok podstupuje viac mužov ako žien. Vo Veľkej Británii a v Holandsku je sterilizácia najpoužívanejšou antikoncepčnou metódou.

O zákonnej úprave sterilizácie v susednej Českej republike si Nicholsonová myslí, že je liberálna, no nerieši financovanie. V Rakúsku sa údajne môže nechať sterilizovať aj slobodná 21-ročná žena a „nikto sa jej na nič nepýta“. „My si uvedomujeme, ako vyzerá naša demografická krivka. Nechceli sme ísť až do takejto liberálnej úpravy“.

„Je vždy strašne zlé, keď sa do vecí, ktoré by sa mali riešiť racionálne, dostávajú nejaké izmy,“ povedala. Zmýšľanie kolegov z KDH, že ženy si majú na takýto zákrok našetriť, je podľa Nicholsonovej spiatočnícke.

„Ja by som im potom dala všetky tie deti, aby si ich vychovali, aby pocítili, aké to je,“ dodala. Obrat kolegov zo Smeru Nicholsovová považuje za „farizejstvo“ a dodáva, že ešte v máji v roku 2009 ministerstvo zdravotníctva pod vedením Richarda Rašiho zo Smeru pripravilo Národný program starostlivosti o ženy – Bezpečné materstvo a reprodukčné zdravie.

Program v bode sedem zaviazal ministerstvo zdravotníctva, „aby do roku 2014 vypracovalo zásady dostupnosti dobrovoľnej sterilizácie vylučujúce diskrimináciu pohlaví na základe slobodnej voľby v záujme prevencie neželanej tehotnosti pre sociálne slabšie vrstvy“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia Nicholsonová