Chrípka úraduje, zatvorených je stále viac škôlok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dieťa, choroba, chrípka, nachladnutie
Foto: www.pediatraldia.cl

TRNAVA 23. novembra (WEBNOVINY) -Počet chorých na respiračné ochorenia rastie. Ako agentúru SITA informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, v aktuálnom 47. kalendárnom týždni bolo hlásených 43 923 akútnych respiračných ochorení (ARO).

V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast o 4,4 percenta. Najviac chorých lekári nahlásili v Nitrianskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji. Najviac chorých evidovali vo vekovej skupine detí do päť rokov. Komplikácie malo 981 chorých, medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy. Ostatné komplikácie predstavovali otitídy a pneumónie.

Lekári v Trnavskom kraji zaznamenali v tomto týždni 5 459 akútnych respiračných ochorení, z toho bolo 776 prípadov chrípky.

Pri chrípke ide o 12,3-percentný vzostup v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. Pre chrípkové ochorenia boli zatvorené tri materské školy, po jednej v okresoch Trnava, Dunajská Streda a Galanta. Spomedzi okresov bola zaevidovaná najvyššia chorobnosť na akútne respiračné ochorenia v okrese Piešťany, z hľadiska veku bolo najviac chorých vo vekov skupine do päť rokov.

Z celkového počtu akútnych respiračných ochorení bol v 1,3 percentách prípadov hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie zápalom prínosových dutín. Z hľadiska intenzity výskytu je chrípka v Trnavskom kraji na úrovni sporadického výskytu. Agentúru SITA o tom informovala Dagmar Kollárová z regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave.

Škôlky zavreli aj v Topoľčanoch

Chrípka
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Pre lokálne epidémie chrípky zatvorili dve materské školy v okrese Topoľčany. Celkovo v Nitrianskom kraji počet akútnych respiračných ochorení vzrástol oproti minulému týždňu o 4,5 percenta, spolu lekári hlásili 7 998 ochorení. Chrípka a chrípke podobné ochorenia z toho predstavujú 10,5 percenta. Chorobnosť na chrípku vzrástla o 10,1 percenta.

Najviac chorých je medzi najmenšími deťmi do päť rokov, kde na 100 000 detí pripadá 6 205 chorých. Nasleduje skupina šesť- až 14-ročných. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 217 osôb, čo predstavuje 2,7 percenta z celkového počtu hlásených ochorení, z toho bolo 45,6 percenta zápalov prínosových dutín, 29 percent zápalov pľúc a 25,4 percenta zápalov stredného ucha.

Informácie poskytol Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre.

Ochorenia v Trenčíne stúpajú

Chrípka
Foto: theage.com.au

Počet chorých na chrípku a akútne respiračné ochorenia v Trenčianskom kraji stúpa. Hygienici hlásia v tomto týždni celkovo 5 429 akútnych respiračných ochorení, čo predstavuje chorobnosť 1 446,8 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov.

Najviac choré boli deti do piatich rokov. Oproti minulému týždňu stúpol počet ochorení o 8,9 percenta.

Z celkového počtu hlásených ochorení bolo 427 chrípkových, čo je o 11,4 percenta viac ako minulý týždeň.

Predstavuje to chorobnosť 113,8 na 100 000 osôb v starostlivosti lekárov.

Najviac chrípky bolo medzi deťmi do piatich rokov. Školskú dochádzku neprerušili na žiadnej škole v Trenčianskom kraji.

Informácie zverejnil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne na svojej internetovej stránke.

Od začiatku chrípkovej sezóny 2012/2013 boli hlásené štyri prípady SARI (akútne respiračné ochorenie s pneumóniou), pričom v 47. týždni ho nenahlásil nikto.

Laboratórne bol potvrdený v jednom prípade vírus chrípky typu A(H1N1)pdm09, v troch prípadoch bol laboratórne potvrdený adenovírus, v dvoch prípadoch respiračný syncyciálny vírus (RSV) a v troch prípadoch M. pneumoniae, dodal ÚVZ SR. Najnovšie informácie o výskyte ARO a CHPO v Európe a vo svete sú dostupné na webových stránkach www.euroflu.org a www.ecdc.europa.eu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať