CIRKEV: Na Svetové dni mládeže pôjde aj vyše 2 500 Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Chorvátsko cez víkend hostí Benedikta XVI.
Ľudia v Záhrebe prechádzajú okolo veľkého plagátu pápeža Benedikta XVI. Hlava katolíckej cirkvi dnes začne dvojdňovú návštevu metropoly krajiny, ktorej kultúra sa výrazne opiera o rímskokatolícke náboženstvo a je považovaná za baštu rímskokatolíckej cirkvi na Balkáne. Aj keď oficiálnym dôvodom návštevy je Deň katolíckych rodín, dôležitou témou bude aj pripravovaný vstup Chorvátska do EÚ. Foto: AP Photo/ Marko Drobnjakovic

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Väčšina mladých vyrazí autobusom už v utorok v týždňovom predstihu, aby sa mohli zúčastniť na Dňoch v diecézach. Domáci pre nich pripravili program vo svojich farnostiach. „Mladí ľudia prichádzajú do rodín v Španielsku, kde sa zoznamujú, vznikajú tam priateľstvá, aj sa navštevujú. To pomáha šíreniu dobra na celom svete,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Ján Gombala zo slovenského koordinačného tímu. Po týždni v diecézach odídu naši mladí 15. augusta spolu so svojimi hostiteľmi do Madridu. „Prvýkrát bude program pre Slovákov v dvoch farnostiach, kde budú mať katechézy spolu s kultúrnym programom a prácou v skupinách, zakaždým to vyvrcholí svätou omšou,“ vysvetlil Gombala. Slovenskú výpravu zastrešuje Konferencia biskupov Slovenska.

Svetové dni mládeže sa konajú každé tri roky. Tento rok očakávajú organizátori v Madride vyše dva milióny návštevníkov z viac ako 170 krajín. Mottom je úryvok z Listu Kolosanom: „Zakorenení a postavení na Ježišovi Kristovi, upevnení vo viere (Kol 2, 7).“ Podujatie je povestné svojím pokojným priebehom. „Cieľom Svetových dní mládeže je dialóg o budúcnosti, o správnom prežívaní života, o hľadaní skutočných hodnôt. Je odpoveďou na otázku o hľadaní zmyslu života,“ povedal vedúci slovenského organizačného tímu Andrej Darmo. Pripomína, že počas svetových dní napriek miliónovej návštevnosti ešte ani raz v histórii nemusela zasahovať polícia. „Dokonca aj v krajinách s vyššou kriminalitou je v čase konania menej incidentov,“ doplnil hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Ako uviedol jeden zo slovenských koordinátorov Martin Janus, slovenskí mládežníci budú v Španielsku počas programu rozdelení do skupín, postará sa o nich viac ako 150 animátorov.

Svetové dni mládeže sa oficiálne začnú otváracou svätou omšou v utorok 16. augusta vo večerných hodinách na Plaza de Cibeles. Následne v stredu až piatok budú patriť prípravám k vigílii a sv. omši so Svätým Otcom Benediktom XVI. Tradičné katechézy sa budú konať počas všetkých týchto troch dní v dopoludňajších hodinách. Popoludní a večer sa bude 16. až 18. augusta konať Festival mládeže, ktorý je sprievodným umeleckým podujatím svetových dní. Privítanie pápeža je naplánované na štvrtok 18. augusta na slávnostnom uvítacom ceremoniáli na Plaza de Cibeles. Následne v piatok vo večerných hodinách bude krížová cesta v centre mesta. Vyvrcholením Svetových dní mládeže má byť vigília so Svätým Otcom v sobotu večer (20. augusta) a pápežská svätá omša v nedeľu ráno (21. augusta).

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benedikt XVI.Jozef Kováčik