Premiéri V4 rokujú o pomoci Maďarsku s utečencami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska
Chorvátska polícia zachytila na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. októbra (WebNoviny.sk) – Premiéri krajín Visegrádskej štvorky (V4) rokujú o možnej spoločnej pomoci Maďarsku v súvislosti migračnou krízou. Na tlačovej besede slovenský premiér Robert Fico uviedol, že Slovensko uvažuje na bilaterálnej a na multilaterálnej báze o pomoci pri ochrane schengenských hraníc.

„Takéto rozhodnutie urobila česká vláda a my nie sme ďaleko od podobného rozhodnutia, ale čakáme, že by sa dosiahla väčšia miera koordinácie V4,“ zdôraznil Fico. Česi už do Maďarska prisľúbili poslať vojakov a ženijné techniku. Najnovšie vraj Maďari žiadajú napríklad policajtov, automobily alebo stavebné stroje.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

V rozpočte na budúci rok je vyčlenených 20 miliónov eur na riešenie migračnej krízy. Ešte nie je presne rozhodnuté, ako sa tieto peniaze použijú. Premiér dodal, že peniaze ponúkol na operácie Frontexu na ochranu vonkajších hraníc EÚ, ale mohli by byť použité aj na tzv. hot-spoty na hraniciach, kde by boli migranti do určitej miery identifikovaní a boli by im braté obtlačky prstov.

Fico vyhlásil, že aj týmto krokom Slovensko dokazuje, že je solidárne. My sme za solidaritu, ale tá sa dá prejaviť aj inak ako hlasovaním za nezmyselné kvóty. „Solidaritu prejavujeme finančne, personálne, sme pripravení prejaviť ju aj vojensky a technicky, ak bude treba,“ dodal premiér.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka