Na FEI STU v Bratislave pokrstili knihu Nuclear Fuel Cycle

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 7. októbra (WBN/PR) – Za účasti významných hostí v priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave pokrstili knihu Nuclear Fuel Cycle od autorského kolektívu Vladimír Slugeň, Miroslav Božik, Branislav Hatala, Marek Mikloš a Gabriel Farkas. Sprievodným podujatím bolo otvorenie zaujímavej fotografickej výstavy Jadrové palivo – umenie špičkových technológií, ktorá sa koná v spolupráci s FEI STU a za podpory Ruskej korporácie pre atómovú energiu Rosatom.

Na pôde Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Fakulty elektrotechniky a informatiky (FEI) STU v Bratislave sa koncom minulého týždňa uskutočnil slávnostný krst knihy Nuclear Fuel Cycle. Významných hostí najmä zo slovenských jadrových inštitúcií v čele s predsedníčkou Úradu jadrového dozoru SR Martou Žiakovou privítal na akademickej pôde dekan FEI STU prof. Dr. Ing. Miloš Oravec.

Jeden z autorov knihy Nuclear Fuel Cycle, prof. Ing. Vladimír Slugeň, DrSc. stručne a netradične charakterizoval krstené dielo štvorverším:

„Hovoriť málo a povedať veľa

by malo byť cieľom vedca i učiteľa.

By v záplave slov a publikácií

Nezmizla z nás láska…

… a trebárs aj k práci.“

Kniha od autorského kolektívu Vladimír Slugeň, Miroslav Božik, Branislav Hatala, Marek Mikloš a Gabriel Farkas sa zaoberá všetkými fázami jadrového palivového cyklu od ťažby uránu až po jeho definitívne uloženie. Podrobne sa venuje konštrukcii a prevádzke paliva pre reaktory VVER 440, ako aj technológiám, ktoré súvisia s jeho ďalším spracovaním. Slovenská verzia knihy vyšla v roku 2014 a bola ocenená Literárnym fondom.

V tomto roku oslavuje Česko a Slovensko 60. výročie mierového využívania jadrovej energie, ktoré odštartovalo medzivládnou dohodou z 23. apríla 1955 medzi Československom a Sovietskym zväzom. Dohoda urýchlila nástup československej jadrovej energetiky a uľahčila zapojenie slovenských odborníkov do medzinárodných projektov.

„Slovenskí a ruskí vedci patria medzi svetovú špičku v oblasti mierového využívania jadrových technológií. Je nám cťou, že sme mohli svojou trošku prispieť k vydaniu tejto publikácie. Chcel by som všetkým, ktorí dlhodobo prispievajú k rozvoju jadra na Slovensku, obzvlášť FEI STU tu v Bratislave, poďakovať za spoluprácu a do ďalších rokov zaželať veľa elánu a mnoho úspechov,“ povedal Vadim Titov, viceprezident spoločnosti Rosatom Central Europe.

Unikátna výstava fotografií

V priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave zároveň otvorili unikátnu výstavu Jadrové palivo – umenie špičkových technológií, ktorú organizuje spoločnosť TVEL v spolupráci s FEI STU. Slávnostného otvorenia výstavy sa okrem akademických špičiek prestížnej slovenskej univerzity na čele s dekanom FEI STU prof. Dr. Ing. Milošom Oravcom osobne zúčastnil aj viceprezident spoločnosti Rosatom Central Europe Vadim Titov, obchodná zástupkyňa Ruskej federácie v SR Ekaterina Beljakovová a mnoho významných osobností, ktorí pôsobia v oblasti jadrovej energetiky

„Výstava ukazuje unikátne prepojenie dvoch svetov, sveta umenia a špičkových technológií, ktoré sú na prvý pohľad veľmi odlišné. Obidva však spájajú nevyhnutné predpoklady úspechu, akými sú tvorivé procesy a kreativita. Tie využívajú pri svojej práci nielen špičkoví konštruktéri a strojári, ale rovnako aj umelci svetového formátu,“ povedal Vadim Titov, viceprezident spoločnosti Rosatom Central Europe.

Základnou myšlienkou výstavy je prepojenie špičkových technológií, využívaných pri výrobe jadrového paliva, a najvýznamnejších diel svetového kultúrneho dedičstva. Hlavnou úlohou projektu nie je len predstaviť výrobný cyklus podnikov vyrábajúcich jadrové palivo, ale najmä priblížiť osobitú mágiu tohto tvorivého procesu, jeho harmóniu a kreativitu ako spoločný základ umenia a špičkových technológií. Ako objekty fotografom poslúžili vzorky produkcie, výrobné procesy, zariadenia a technológie palivovej spoločnosti TVEL.

Autori následne porovnávali produkciu v podnikoch tejto spoločnosti s najvýznamnejšími umeleckými dielami z oblasti výtvarného umenia, sochárstva, folklórnych artefaktov a umeleckých šperkárskych diel, medzi ktorými sú vitráže Milánskeho chrámu, mozaika starého Grécka, pyramída parížskej galérie Louvre, skice Leonarda da Vinciho, ruská matrioška a ďalšie diela.

Výstava Jadrové palivo – umenie špičkových technológií vznikla na základe projektu spoločnosti TVEL – umenie tvorby energie, ktorý bol venovaný roku kultúry, vyhlásenom v Rusku v roku 2014.

Výstava potrvá v priestoroch respíria Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva FEI STU v bloku A na Ilkovičovej ulici č. 3 v Bratislave do 30. októbra 2015.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať