Magna Deti v núdzi už mesiac poskytuje zdravotnú pomoc deťom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: MAGNA

BRATISLAVA 7. októbra (WBN/PR) – Je to presne mesiac, odkedy slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi (MAGNA) začala operáciu na pomoc deťom a ich rodinám na úteku najprv na maďarsko-srbských hraniciach v Rözske a Asotthalome, neskôr na chorvátsko-srbských hraniciach v Tovarniku, v utečeneckom tábore Opatovac a na hraničnom prechode Bapska. Za ten čas MAGNA lekári a zdravotníci ošetrili celkovo 12 680 ľudí, z toho 5 072 detí.

Počas mesiaca MAGNA vyslala do terénu spolu 61 ľudí, z toho 12 lekárov, 28 zdravotných sestier, paramedikov, medikov a 8 terapeutov, ktorých podporovali v teréne logisti, prekladatelia a koordinátori. Vo dne v noci ošetrujú a liečia ľudí na úteku v zdravotníckych stanoch v tábore Opatovac a takisto aj prostredníctvom mobilných tímov priamo na hraniciach. Okrem poskytovania zdravotnej a psychosociálnej pomoci, terénni pracovníci distribuovali aj materiálnu pomoc. Spolu 2 000 hygienických balíčkov, 2 500 diek a 60 stanov. Keďže spomedzi utekajúcich ľudí su najzraniteľnejšie malé deti a tehotné ženy, MAGNA sa predovšetkým stará o ich zdravie, hygienu a správnu výživu.

„Do našej humanitárnej operácie v utečeneckej kríze sa zapojilo množstvo dobrovoľníkov – lekárov, sestier, logistov, ktorí sa striedajú v službách na našich terénnych klinikách, či sú súčasťou mobilných tímov. Pracujú vo dne v noci a využívajú svoje odborné schopnosti na pomoc ľuďom v núdzi. Sú predovšetkým zo Slovenska, ale aj z Rakúska, Česka, Maďarska a Nemecka. Vyjadrujú tak svoj postoj k princípu humanity a chceme im poďakovať,“ dodáva Martin Bandžák.

Tábor Opatovac, kde MAGNA tímy aktuálne pôsobia, sa nachádza neďaleko chorvátsko-srbských hraníc a je tranzitným miestom pre tisíce ľudí na úteku. Denne ním prejde vyše 5 000 nových utečencov, ktorí sú následne odvážaní cez Maďarsko do Rakúska a Nemecka. MAGNA v tábore pôsobí od jeho vzniku a je jedným z hlavných poskytovateľov zdravotnej pomoci.

MAGNA tímy pomáhajú vo svete už 15 rokov. Doteraz pracovali mimo Európy. Teraz ale aj starý kontinent zažíva humanitárnu krízu obrovských rozmerov. Trpia v nej deti a celé rodiny. MAGNA vždy reaguje na veľké humanitárne katastrofy a ich obetiam poskytuje zdravotnú starostlivosť a potrebnú pomoc. Tak ako pomáhame v Južnom Sudáne, kde sú tisíce rodín bez domova v dôsledku etnických konfliktov, alebo v Nepále, kde po zemetrasení ostali státisíce ľudí bez domova. Teraz potrebujú pomoc desaťtisíce utekajúcich rodín zo Sýrie, Iraku a Afganistanu. Po ťažkej ceste sú vyčerpaní, vydesení a chorí. Potrebujú zdravotnú starostlivosť a ľudský prístup.

„Mnohí sa nás pýtajú. čo si myslíme o príčinách a riešeniach utečeneckej krízy. Pred čím utekajú. Ako to všetko skončí. V MAGNE už vieme, že vojenské a etnické konflikty, príčiny chudoby či násilia sú komplexné a nemajú jednoduché riešenia. Žiaľ, zväčša ich nedokážeme ovplyvniť. Preto neriešime príčiny ani sa nezaoberáme tým, ako by Európa mala vyriešiť azylovú politiku. To je na politikoch a veríme, že riešenia budú ľudské a dôstojné,“ hovorí Martin Bandžák, zakladateľ a výkonný riaditeľ Magna Deti v núdzi.

Kde pôsobili a kde sú momentálne MAGNA tímy:

8. – 10. september

MAGNA tím pôsobí na maďarsko – srbských hraniciach v dedinke Rozske, ako vôbec jeden z prvých. Len prvý deň sme ošetrili 400 pacientov.

11. – 15. september

MAGNA timy pôsobia pri dedinke Asotthlaom, neďaleko maďarsko – srbských hraníc, kde spolu s UNHCR prevádzkujeme tzv. zberný tábor a pre ludí na úteku zabezpečujme okram zdravotnej a psychosociálnej pomoci, stravu, pitnu vodu, stany, ošatenie, hygienické potreby a deky.

18. september až do dnešného dňa

MAGNA timy pôsobia na chorvatsko – srbských hraniciach v oblati Tpvarnik, Opatovac a Bapska. Okrem prevádzky statických kliník v rámci tábora Opatovac, prevádzkujeme mobilné výjazdy na hranice so Srbskom a poskytujeme ľuďom na úteku zdravotnú pomoc.

Deťom a ich rodinám na úteku pred vojnou, násilím a smrťou môžete pomôcť zaslaním SMS na číslo 836, vkaldom na účet verejnej zbierky alebo na www.magna.sk.

POMÔCŤ MÔŽETE TU A TERAZ:

– SMS na číslo 836 (hodnota 5 Eur a platí pre všetkých operátorov)

– Vklad na účet 2943004292/1100, Tatra Banka (IBAN:SK5811000000002943004292)

– Online na www.magna.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Magna