Životné partnerstvo má podľa prieskumu podporu Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Homosexualita
Foto: Ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Platforma Životné partnerstvo, ktorej cieľom je získať podporu verejnosti pre právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín, má na Slovensku podporu. Ukázal to prieskum verejnej mienky, ktorý si dala platforma vypracovať prostredníctvom agentúry Focus a jeho výsledky agentúre SITA poskytol jeden z jej predstaviteľov Martin Macko.

V prieskume agentúra zisťovala okrem iného postoj verejnosti k inštitútu životného partnerstva, s ktorým podľa výsledkov súhlasila nadpolovičná väčšina opýtaných. Agentúra Focus prieskum spravila v auguste na vzorke 1017 opýtaných.

Prieskum zisťoval aj mieru podpory k politickým stranám

Respondenti odpovedali v prieskume na viacero otázok. Prvá otázka znela: „Súhlasíte s tým, aby páry, ktoré nechcú alebo nemôžu vstúpiť do manželstva, mali možnosť uzavrieť životné partnerstvo ako zväzok uznaný štátom, ktorým by boli upravené praktické otázky ich spolužitia (najmä vzájomné práva a povinnosti), ako je to dnes vo viacerých európskych krajinách?“ Kladne na otázku odpovedalo 50,4 percenta opýtaných, nesúhlasilo 34,7 percenta a nevedelo odpovedať, resp. na odpovedi nezáležalo 14,8 percenta respondentov.

„Prvýkrát sa tak na Slovensku zisťovala podpora inštitútu pre všetky páry, ktoré nemôžu alebo nechcú uzavrieť manželstvo, a ukazuje sa, že tento alternatívny inštitút má podporu väčšiny,“ uviedol Macko. Podľa neho sa potvrdil i trend výrazne rastúcej podpory v prípade mladých ľudí, pričom životné partnerstvá majú dnes podporu takmer 60 percent vo vekových skupinách od 18 do 44 rokov. S ich zavedením nesúhlasí 16,8 percenta opýtaných vo veku 18 až 24 rokov.

Prieskum zisťoval aj mieru podpory podľa sympatií k politickým stranám. Podpora prevláda v prípade voličov všetkých hlavných politických strán s výnimkou strany KDH. Najvyššia podpora je v prípade voličov strany SaS, ktorá ako jediná zatiaľ verejne podporila prijatie životných partnerstiev, a to 74,3 percenta. Nasledujú ju voliči koalície OĽaNO – NOVA so 73,2 percenta.

Páry rovnakého pohlavia už čakajú príliš dlho

„A to aj napriek tomu, že viacerí jej predstavitelia sa k tomuto inštitútu dlhodobo vymedzujú negatívne,“ poznamenal Martin Macko. Rovnako je to aj v prípade SNS, v prípade ktorej má životné partnerstvo podporu 58,3 percenta. Podpora v prípade voličov ďalších strán je nasledovná – Sieť 56,1 percenta, SMK 55,1 percenta, Most-Híd 51,9 percenta, Smer-SD 45,3 percenta a KDH 24,6 percenta.

„Ukazuje sa, že väčšina verejnosti už presvedčená je. A platí to aj pre voličov drvivej väčšiny politických strán,“ zdôraznil predstaviteľ platformy Martin Macko. Ako pokračoval, „Slovenské páry rovnakého pohlavia čakajú už príliš dlho. Na rozdiel od ekonomických a sociálnych problémov sa dá tento vyriešiť veľmi jednoducho – prijatím jediného zákona. Nemusí sa pritom meniť legislatíva o manželstvách a už vôbec sa neznižuje ich ústavou garantovaná ochrana.“

Ako vysvetlila Jana Jablonická Zezulová z platformy, „vytvorí sa nový inštitút životného partnerstva pre všetky páry, ktoré dnes manželstvo uzavrieť nemôžu alebo tak z rozličných dôvodov nechcú urobiť. Nikomu to neublíži, ale niektorým to pomôže.“

Platformu tvorí 39 mimovládnych organizácií

Platforma mimovládnych organizácií Životné partnerstvo je pripravená spolupracovať so všetkými politickými stranami pri uzákonení životných partnerstiev a prostredníctvom iniciatívy Slovensko pre všetkých ich aj vyzvala k zapracovaniu tohto bodu do volebných programov.

„Podpora verejnosti ukazuje, že inštitút životného partnerstva môže byť na rozdiel od registrovaného partnerstva vhodnejšou alternatívou pre všetkých, ktorí teraz nemôžu alebo z rôznych dôvodov nechcú uzavrieť manželstvo. Vyzývame preto politické elity, aby sa touto alternatívou začali vážnejšie zaoberať aj v rámci definovania svojich programových priorít v oblasti podpory rodiny a ľudských práv,“ doplnil ďalší zo zástupcov platformy Fedor Blaščák.

Platformu Životné partnerstvo tvorí 39 mimovládnych organizácií, ktoré chcú presvedčiť širokú verejnosť a vládu o potrebe právneho uznania životných partnerstiev. Viac informácií o platforme sa nachádza na stránke www.zivotnepartnerstvo.sk. Platformu Životné partnerstvo koordinuje Iniciatíva Inakosť, ktorá sa snaží o právne uznanie párov rovnakého pohlavia od svojho vzniku v roku 2006.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať