Borec žiada trest pre sudcu Tomíka, chce ho zbaviť funkcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 8. októbra (WebNoviny.sk) – Bratislavský okresný sudca Pavol Tomík, ktorého senát rozhodoval o návrhu dedičov veľkopodnikateľa Jána Antonína Baťu, môže prísť o talár.

Na budúci týždeň v stredu je vytýčené pojednávanie disciplinárneho senátu Najvyššieho súd SR. Ten sa bude zaoberať návrhom ministra spravodlivosti Tomáša Boreca na začatie disciplinárneho konania, pričom minister navrhuje ako trest odvolanie z funkcie sudcu.

Tomík postupoval v rozpore s rozvrhom práce

Podľa ministra Boreca sa tento sudca dopustil závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu. Šéf rezortu spravodlivosti je presvedčený, že sudca P. Tomík postupoval v rozpore s vtedy platným rozvrhom práce Okresného súdu Bratislava I , keď ako predseda senátu po rozhodnutí o obnove konania 26. apríla 2013 neposudzoval predmetnú vec ako novú a nepredložil ju na riadne pridelenie zákonnému sudcovi náhodným výberom.

Vo veci ďalej konal ako nezákonný sudca a ešte v ten istý deň 26. apríla 2013 na verejnom zasadnutí predbežne prejednal obžalobu a zrušil rozsudok bývalého Národného súdu v Prahe z roku 1947, ktorý v neprítomnosti odsúdil Jána Antonína Baťu na trest väzenia a prepadnutia majetku. Rodina Baťovcov na základe rozhodnutia okresného súdu požiadala slovenské ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok.

Proti rozhodnutiu okresného súdu podal sťažnosť minister financií Peter Kažimír. Na jej základe minulý rok v novembri Krajský súd v Bratislave zrušil uznesenie okresného súdu v celom rozsahu a odmietol návrh na povolenie obnovy konania. Okresný súd Bratislava I. nemal podľa krajského súdu právomoc obnoviť konanie a teda ani zrušiť právoplatný rozsudok Národného súdu v Prahe.

Baťovi vnuci žiadajú náhradu za majetok

Vnuci Jána Antonína Baťu, ktorí žiadajú na Slovensku náhradu za znárodnený majetok, po tomto rozhodnutí krajského súdu podali sťažnosť na Ústavný súd SR. Baťovi dediči trvajú na tom, že bolo porušené ich základné právo na spravodlivý proces a prístup k súdu.

Žiadajú preto zrušiť rozhodnutie krajského súdu a vrátiť vec na nové prerokovanie. Ústavný súd v tejto veci ešte nerozhodol. Vec bola pridelená sudcovi spravodajcovi, ktorý ju pripravuje na predbežné prerokovanie v senáte. Termín rozhodovania v tejto veci zatiaľ stanovený nebol, potvrdila hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie Baťa